13.3 C
Budapest
2022. október. 1. szombat

A köztársasági elnök beiktatása „közjogi és nemzet ünnep ez a javából!”

Dátum:

Megosztás:

„Ezeréves államiságunk óta első alkalom, hogy a különböző hazai vallások, egyházak egyként ünnepelhetik az első női köztársasági elnökünket”

– emelte ki 86 éves Vizi E. Szilveszter orvos, farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke.

A Kálvin téri templomnál, az ökumenikus istentisztelet előtt rengetegen gyülekeztek, már ebből világossá vált, hogy valódi szakrális ünnepként is felfogható az új államfő hivatalba lépése. A beléptetés forgatagában, érkezési sorrendben megszólaltattunk pár szó erejéig három ismert személyt.

A 86 éves Vizi E. Szilveszter orvos, farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke feleségével együtt érkezett. „Ez csodálatos ünnep;

ezeréves államiságunk óta első alkalom, hogy a különböző hazai vallások, egyházak egyként ünnepelhetik az első női köztársasági elnökünket

– nyilatkozta a Mandinernek Vizi E. Szilveszter, a kétszeres Széchenyi-díjas, Szent István renddel is kitüntetett tudós. – Jól ismerem őt, egész neveltetése, magatartása, a magyar társadalom iránt érzett különleges érzékenysége teljes mértékben alkalmassá teszi arra, hogy az ország első számú közméltósága legyen.”

A politikusok közül Kocsis Mátét, a Fidesz-KDNP régi-új parlamenti frakcióvezetőjét pillantottuk meg legelőször, aki mint megtudtuk, valaha éppen a Kálvin téri református templomban konfirmált. Ő ezt mondta az eseményről portálunknak:

„Közjogi és nemzet ünnep ez a javából.

1990 óta a köztársasági elnök szerepe olyannyira fölértékelődött, hogy ma már sokkal nagyobb társadalmi támogatottsága van és sokal kevésbé megosztó ennek a tisztségnek a betöltése, mint némely korábbi időkben. Annak is örülhetünk most, hogy immár az ország közjogi felső elitjéhez egy nő, családanya is hozzátartozik, hiszen eddig a miniszterelnökeink, államfőink sorában csak férfiak voltak. És akkor még nem is szóltam arról, hogy a beiktatási ceremóniára egy ilyen szép tavaszi napon, nagy felhatalmazással történt országgyűlési választás után kerül sor.”

Németh Sándor, a Hit Gyülekezete elnök-lelkésze ugyan nem közreműködött a történelmi egyházak által celebrált ökumenikus istentisztelet szertartásában, de szintén tiszteletét tette az eseményen. „Nagyon értékelem – árulta el a Mandinernek –, hogy Magyarország első hölgy köztársasági elnökét iktatják most be; kívánom neki, hogy amint az előző pozícióit, ezt is sikeresen töltse be ezt a pozícióját is. Külön öröm számomra, hogy egy protestáns hölgyről beszélhetünk, aki ugyanakkor egy rendkívül együttműködő, integratív személyiség. Remélem, áldott lesz a tevékenysége.”

Nyitókép: Vermes Tibor/Mandiner

mandiner, Joó István

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Megkezdődött a nyomozás a Schobert Norbiékat gyalázó Facebook-csoport ellen..

Mint arról korábban beszámoltunk, Schobert Norbert megelégelte, hogy éveken keresztül őt és családját pocskondiázzák A nagy Norbiréka nevezetű...

Autó égett az M5-ösön, Kecskemét közelében

Kigyulladt egy autó Kecskemét közelében, az M5-ös autópályán. Egy személyautó motortere és műszerfala égett az M5-ös autópálya 93-as és...

Tinik előtt végzett önkielégítést az ismert festőművész – Érthetetlen, miért nem vették őrizetbe B. Tamást (18+)

Hátborzongató, da sajnos, igaz történés: A városszerte ismert hobó festőművészből órák alatt közellenséggé vált B. Tamás Nagykőrösön, ahol...

Egyre nagyobb a baj a Gazprommal: veszélyben az utolsó, Magyarországra tartó gázvezeték is – Megszólalt a külügy..

A Gazprom belengette, hogy leállíthatja az utolsó, Magyarországra tartó gázvezetékét is. A Gazprom belengette hogy leállíthatja az utolsó, Magyarországra...