5.9 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeTudástárTudástár - minden érdekességA következő megálló Holdváros

A következő megálló Holdváros

Az ember hamarosan 3D nyomtatással készült Hold épületekben élhet; jelenleg az Európai Űrügynökség (ESA) vizsgálja a legtalálékonyabb módját annak, hogyan hozzanak létre egy állandó falut a Holdon.

hold bázis esa felfújható pod 3d nyomtatás holdjáró ásványi anyag jég víz-napfény-video-

Már több mint négy évtizede senki sem tette a lábát a sivár égitestre. Ami egykor az ember első számú célpontja volt, másodlagos szerepet kapott, mióta a Mars került a figyelem és a kutatások fókuszába. De az ESA érdeklődése újra divatossá tehetné a Holdat.

Egy friss ESA dokumentumfilmben Jan Wörner az Európai Űrügynökség igazgatója azt mondta, hogy egy „nyílt állomást” kívánnak építeni a Holdra.

Az állomást a Nemzetközi Űrállomáshoz hasonlóan működtetnék olyan vezető nemzetek űrhajósaival, mint például az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, India és Japán, melyek rendszeres látogatói a Föld körül keringő űrhajónak.

hold bázis esa felfújható pod 3d nyomtatás holdjáró ásványi anyag jég víz napfény-video-2

Az ESA egyik ír kutatója olyan módszereken dolgozik, melyekkel kupolás szerkezeteket lehetne építeni a Holdon, ami menedéket nyújtana lakóinak az extrém hőmérséklet és az űrszemét ellen.

3D nyomtató technológiát használva az ESA kutatója leírja, hogyan lehetne „egy felfújható kupola típusú rendszert” alkalmazni a Holdon.

A szerkezet, melyet holdbéli terepjárók építenének fel, egy igluszerű lakóhely lenne, amit a Hold talajából képzett tömörített védőréteg borítana.

A Foster + Partners tervező cég (1) az egyik résztvevő, mely azon dolgozik, hogy az űrfalu valósággá váljon. A terveket bemutató videó, melyet a cég hozott nyilvánosságra azt sugallja, hogy a bázis a Holdon a Shackleton-kráter közelében lenne, egy olyan helyen, ahol közel állandó a napfény.

A következő megálló Holdváros
hold bázis esa felfújható pod 3d nyomtatás holdjáró ásványi anyag jég-víz-napfény-video

A Holdon talált fémek és ásványok lehetnének a kulcsai az élet fenntartásának egész évben. „A Hold tele van forrásokkal,” – mondta Bernard Foig, a Nemzetközi Hold Felderítő Csoport ügyvezető igazgatója.

Jeget találtunk a Hold pólusain, és olyan területeket, melyeket szinte állandó napfény ér, és ezek a helyek nyújtanának nekünk forrásokat, melyeket fel tudnánk használni az építéshez, és amelyek támogatnák az űrhajósok életét ezen a Hold bázison.

Bár nem világos, hogy mikor kezdődhet el bármilyen építési munka, a projekt részét képezi egy közös 2020-2030-as partnerségnek a globális űrügynökségekkel, hogy fenntartható missziók indulhassanak a Holdra.

Egy konferenciát tartottak tavaly Hollandiában, ahol a tudósok, mérnökök és geológusok a Holdat jelölték ki mint a „következő célpontot” az emberi és robot kutatások számára.

RT

 

forrás: Újvilágtudat

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work