33.5 C
Budapest
2022. június. 27. hétfő

A környezetvédők sem bíznak az új pécsi polgármesterben

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Aggodalommal tölti el a pécsi környezetvédőket Péterffy Attila polgármesterré választása

Péterffy hosszú évekig állt annak a francia multinacionális tulajdonban lévő városi hőerőműnek az élén, amely az ő ideje alatt – a Civilek a Mecsekért Mozgalom tagjai szerint – óriási mennyiségű fát égetett el a mecseki és somogyi erdőkből úgy, hogy a spontán civil kontrollt soha nem engedte meg.

Péterffy elvileg pártszínektől mentesen, a Mellár Tamás vezette, magát civilnek tituláló Mindenki Pécsért Egyesület jelöltjeként nyerte meg a polgármester-választást Pécsett. A szavazók jelentős részét bűvöletbe ejtő civilség mítosza október utolsó napján végleg megdőlt, a jobboldal által „szivárványkoalíciónak” nevezett szövetség egymással is civakodó DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd frakciókra különült. A választás nyomán számos olyan baloldali személyiség tért vissza a hatalomba, aki részese volt a 2009-ig tartó MSZP-s időknek, ami alatt csaknem 50 milliárd forint hiány halmozódott fel. Pécsett az október 13-án győztes balliberális-szélsőjobb többség mind a hét bizottságban megszüntette az alelnöki tisztségeket, amely korábban, a Fidesz vezetése alatt ellenzéki képviselőknek volt fenntartva. A jobboldalnak bizottságonként egyetlen tagja van csak. Ismeretes továbbá, hogy az LMP Pécsett külön indult

Péterffy egykori, biomassza-tüzelésben játszott szerepe miatt.

Ami a zöld civilek panaszait illeti: Péterffy Attila 2008 és 2015 között állt a Pécsi Hőerőművet üzemeltető Pannon Power Zrt. élén, amely egy francia multinacionális cégcsoport tagja. Vicze Csilla, – a hajdan egy NATO-radar Tubesre telepítését hősiesen megakadályozó – Civilek A Mecsekért Mozgalom szóvivője elmondta, 2008-ban, Péterffy vezérigazgatósága idején, az akkor MSZP-s vezetésű város egy olyan nagy mennyiségű hőmegrendelést adott a Pannon Powernek, amelynek teljesítése során – a Pécsi Tudományegyetem Biomassza csoportjának szakértői állásfoglalása szerint – évi 420 ezer, 7 év alatt akár 3 millió tonna fát éghettek el a hőerőmű kazánjaiban. További évi 240 ezer tonna szalma és lágyszárú növény végezte a biomassza-kazánban.

Mindez a helyi környezetvédők szerint komoly, máig látható tájsebeket okozott a mecseki és somogyi erdőknek,

és rontotta a régió mezőgazdasági területeinek minőségét is. A Civilek a Mecsekért Mozgalom és a Civilek a Zengőért Mozgalom 2008-2013 között számos fórumot és tüntetést tartott emiatt, annál is inkább, mivel a civilek szerint Péterffy Attila nem biztosította számukra az aarhusi egyezménynek megfelelő spontán civil kontrollt az ügy kapcsán. A Fidesz-KDNP kormány idején a folyamatos erdőborítást biztosításáról való gondoskodás bevezetésével ez a károkozás Vicze Csilla szerint alábbhagyott. A környezetvédő szervezet szóvivője reményét fejezte ki, hogy végleg megszűnnek a régióban a tarvágások. Végül a felidézett fájó tapasztalatokra hivatkozva Vicze Csilla fölvetette: „Hogyan bízzunk abban a Péterffy Attilában, aki ezeket a lépéseket a civilek küzdelmei ellenére megtette? Hogyan bízzunk abban, hogy az új polgármester a város érdekeit fogja képviselni, és nem a multik érdekeit?

Amint arról a Mandiner korábban már beszámolt, az új polgármester azt is állította, hogy a város kasszáját a jobboldaltól 18,2 milliárdos hitelállománnyal és 5 milliárdos működési hiánnyal vette át.

Péterffy számadatait azonban a Magyar Államkincstár egyértelműen cáfolta, részletes indoklással megállapítva, hogy Pécs korábbi vezetése plusz négymilliárd forinttal adta át a várost a Péterffy Attila vezette új helyhatósági koalíciónak.

mandiner, Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Szijjártó Péter újabb bejelentést tett

Air China kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest között, így július...

Lev Tolsztoj megúszta a könyvégetést, de a többiek nem..

A népek nem fogadták meg Tolsztoj "üzenetét": A <Háború és béke> nem az ukránok és nem az oroszok igazát...

Tragikus motoroshalál történt Zala megyében

Motoros ütközött egy autóval Pókaszepetken. A rendelkezésre álló adatok szerint Pókaszepetk, Petőfi Sándor utcában 2022. június 26-án 16 óra...

Rubint Réka levetkőzött a Playboynak, erről álmodott minden férfi idehaza (18+)

Egy kis hiányérzetünk azért maradt, mert a bugyi nem került le róla. Rubint Réka nem retteg a nyilvánosság előtti...