12.7 C
Budapest
2023. október. 3. kedd

A kormány elveheti a benzinkutat attól az üzemeltetőtől, aki nem tartja be a szabályokat! Itt vannak a részletek!

Dátum:

Megosztás:

A szombat éjjel megjelent kormányrendelet szerint a benzinkutak üzemeltetői nem zárhatnak be ideiglenesen csak azért, mert a normál üzemanyagok befagyasztott árai mellett nem éri meg nyitva tartaniuk.

És kötelesek normál üzemanyagot árulni, ha ezt két napnál hosszabb ideig nem teszik, akkor viszont kötelesek üzemszünetbe lépni. Amelyik kút nem tartja be a szabályokat, azt a kormány ellentételezés nélkül (de csak ideiglenesen) átadhatja egy másik üzemeltetőnek.

Csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely miniszter, hogy hétfőtől, november 15-étől három hónapig 480 forinton befagyasztotják a 95-ös benzin és a dízelolaj árát. Ez még aznap este megjelent a Magyar Közlönyben, és azt is világossá tették, hogy a kormány a kereskedőkre terheli át az árplafon okozta veszteséget. Kompenzálást nem kapnak, a szabályt megszegő kutakat pedig bezárják.

A szombat este közölt részletes szabály szerint

az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője köteles üzemszünetet hirdetni, ha a fogyasztókat az említett két termékkel kiszolgálni „7 napon belül nyitvatartási idejében összesen 48 órán keresztül nem tudja”.

Az üzemszünet ideje alatt egyéb kereskedelmi tevékenységet sem folytathat. Ugyanakkor

más okból üzemszünetet nem hirdethet és a nyitvatartási időt sem rövidítheti.

A szabályszegésért 100 000 és 3 millió forint közti pénzbírság jár – fellebbezési lehetőség nélkül –, ismétlődés esetén egy nap és fél év közti eltiltás. A bírságot egy napon belül is többször is ki lehet szabni.

Vagyis ez azt jelenti, hogy a kutak üzemeltetői nem dönthetnek úgy: ideiglenesen (praktikusan a hatósági áras időszakra) bezárnak, mert a hatósági áras termékárusítás mellett nem éri meg nyitva tartani. Az új szabályozás mellett az sem járható út, hogy egy kút csak (nem hatósági áras) prémium üzemanyagot tart – hiszen ebben az esetben viszont köteles üzemszünetet hirdetni.

Ha az üzemeltetőt átmenetileg eltiltják a működéstől, vagy üzemszünetet kér, akkor a kereskedelemért is felelős Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

kijelölhet egy másik, „a lakosság igényeinek kielégítésére alkalmas nyilvántartott szolgáltatót az érintett üzemanyagtöltő állomás üzemeltetésére”, és ilyenkor „az érintett üzemanyagtöltő állomás épülete és tárgyi eszközei ideiglenesen a kijelölt nyilvántartott szolgáltató birtokába kerülnek”.

Ő tehát jogosult az ottani eszközöket használni, az árukészletet eladni, ugyanakkor nem jogutódja a saját birtokából átmenetileg kizárt cégnek. Az esetlegesen okozott károkat azonban az átmeneti használó köteles megtéríteni az eredeti tulajdonosnak, mert „a birtokába került épületet és tárgyi eszközöket rendeltetésszerűen és az általában elvárható gondossággal” kell használnia.

A benzinkutak üzemeltetőinek írásban be kell jelenteniük, ha más kutak bezárása vagy eltiltása esetén azok üzemeltetésére vállalkoznak, ehhez az anyagi, technikai és ellátási képességük és az engedélyük megvan. A miniszter ezek közül jelöli ki azt, aki az említett esetekben átveszi a működtetést.

Mindez a veszélyhelyzet fennállásáig érvényes.

hvg

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Még a hónapban megszűnik egy népszerű dohánytermék

2023. október 23-tól Magyarországon is alkalmazni kezdik azt az uniós irányelvet, ami megtiltja a természetes dohányízt ízesítéssel elfedő...

Súlyos baleset, mindkét oldalon lezárták az M5-öst – videó

Összeütközött egy kamion és egy személyautó az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán hajnalban, a 91-es kilométernél lévő...

Megvan, pontosan mennyivel emelkedik a nyugdíj január 1-jétől

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte az idősek világnapjához kapcsolva. Februárban pedig jön a 13. havi ellátás. Az idősek világnapján jelent...