-4.4 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

A kommunizmus áldozataira emlékeztünk tegnap

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A kormányoldal és ellenzék is a szabadság mellett tett hitet a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Az ünnepségeken a szónokok az emlékezés fontosságát hangsúlyozták.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott megemlékezésen arról beszélt, hogy a kommunista diktatúrának világszerte 100 millió áldozata volt, becslések szerint 700 ezer magyart hurcoltak el málenkij robotra, közülük 300 ezren soha nem tértek vissza.

“Emlékezzünk azokra a generációkra”, akiket meggyilkoltak, elüldöztek, kényszermunkatáborokba hurcoltak – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a titkokkal és elhallgatással övezett kommunista diktatúra mögött megtört emberi sorsok és nemzedékek vannak. A miniszter szerint az emlékezésért vívott küzdelem fontos eredménye, hogy Magyarország elsőként tette hivatalossá a kommunizmus áldozatainak emléknapját.

Gulyás Gergely szerint a kommunista diktatúra véget ért Magyarországon, de a kommunisták és bűneik “velünk élnek”. A gyilkos eszme is feltűnik még – mondta a miniszter, utalva a főváros új vezetésének Budapest szabad című kiállítására, amely szerinte a szovjet megszállásra, emberek ezreinek meggyilkolására emlékezik.

Schmidt Mária, a “30 éve szabadon” emlékév koordinálásáért felelős kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az ünnepségen hangsúlyozta: a második világháború után több mint fél évszázadon át “elhallgatás, tagadás, féligazságok” jellemezték Európát. Fel kell nyitni azok szemét, akik nem tapasztalták meg a kommunizmus rideg valóságát – fűzte hozzá.

Az emléknapon Kövér László házelnök és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is koszorút helyezett el a budapesti Vértanúk terén található emlékműnél.

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán is megemlékezett az áldozatokról.

A Fidesz közleményében azt írta, családok és emberi életek százezreit tette tönkre a kommunista diktatúra. A Kereszténydemokrata Néppárt közleményében hangsúlyozta: kegyelettel emlékeznek mindazokra, “akiknek életét így vagy úgy megnyomorította a vörös diktatúra”. Mint írták, a magyarok élen jártak a kommunista diktatúra elleni küzdelemben.

A Párbeszéd kommünikéje szerint Magyarország szolidáris és szabad jövőjének garantálása érdekében “nem feledkezhetünk meg a vészterhes történelmi időkről”.

A Magyar Liberális Párt közleményében tudatta: bár jelenleg a legnagyobb fenyegetést Európára a szélsőjobboldal és a populisták előretörése jelenti, “nem feledkezhetünk meg a szélsőbaloldal bűneiről sem” – áll a közleményben.

A Jobbik szerint “nem véletlen, hogy a Fidesz-kormány ideje alatt sem ismerhetjük meg az úgynevezett ügynökaktákat, és így ma is névtelenségbe burkolózhatnak a kommunista egypártrendszert egykori ügynökei, titkosszolgái”.

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
infostart, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright; Igaz történet alapján – A beszállító – videó

Tom Cruise új filmje egy elképesztő igaz történetet dolgoz fel. Barry Seal amerikai pilóta volt, aki a Pablo Escobar-féle...

Előkerült a nő, aki elvette Harry herceg szüzességét egy kocsma mögött – fotók

2001-ben történt az eset, hamar végeztek. Nemrég meg Harry herceg könyve, amely több érdekes, eddig nem hallott történetet tartalmaz,...

Ukrajna legitim katonai célpontnak tekinti Moszkvát..

Ha a háború úgy alakul Kijev egy percig sem fog hezitálni, hogy tűz alá vegye az orosz fővárost. Legitim...