2.4 C
Budapest
2022. november. 29. kedd

A kíváncsi szemektől távol: titokban hallgatták meg Gothár Pétert

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektorhelyettese a múlt héten a Fekete Péter államtitkárnak címzett levelében írta le, hogy a zaklatási botrányba keveredő rendező ellen etikai vizsgálatot folytatnak, amely során előbb Gothár hallgatóit, majd a rendezőt is meghallgatják.

A tegnapra meghirdetett esemény nagy sajtóérdeklődés mellett kezdődött, illetve kezdődött volna, ugyanis a nem hivatalosan közölt időpontot előbb egy órával halasztották, majd délutánra tolták.

Ekkorra már legalább tucatnyi újságíró várakozott az egyetem épülete előtt, de Gothár Péter csak nem tűnt fel. Később a Blikk munkatársa megtudta: teljesen más helyszínre költöztették a meghallgatást, valószínűleg a komoly sajtójelenlét miatt.

A magyar színházi és filmes életet és a közvéleményt is megrengető zaklatási ügy november 19-én robbant ki, amikor a Katona József Színház közölte: megvált egy munkatársától, miután az illető átlépett bizonyos erkölcsi határokat. Egy nappal később kiderült: maga Gothár Péter volt az a bizonyos munkatárs, igaz, feljelentés vagy rendőrségi ügy nem lett belőle. Mindenesetre a teátrum kirúgta, ezután pedig az SZFE is vizsgálatot indított. Ennek volt a következő állomása a szerdai meghallgatás, amelynek eredménye lapzártánkig nem derült ki. Az intézményben egyébként nem igazán volt beszédtéma a botrány: munkatársunk az egyetem több hallgatójával és munkatársával is beszélt, akik elmondták, a téma nem került elő a hallgatói csoportokban.

A botrányba keveredő rendezőre több médium is várt az egyetem előtt, de később kiderült, máshol lesz a meghallgatása / Fotó: Isza Ferenc

A Színházi Intézet egyik munkatársa pedig azt mondta, ő csak a lapokból értesült a botrányról, de pluszinformáció nem érkezett el hozzá, pletykákat sem hallott arról, hogy lett volna bármilyen folytatása az ügynek. Az egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke, Cserny Mihály elmondta, hozzájuk sem érkezett bejelentés.

– Mi a saját felületeinken, csatornáinkon végeztünk közvélemény-kutatást. Ezeken keresztül nem érkezett jelzés arról, hogy Gothár Péter etikai módon kifogásolhatóan viselkedett volna. Persze, az etikai bizottságnak lehetnek egyéb értesülései – mondta a HÖK-elnök.

Az egyetem vizsgálatára egyébként nemcsak a közvélemény, hanem filmes szervezetek is várnak, a Magyar Művészeti Akadémia ennek tekintetében dönt majd Gothár tagságáról.

Kommentár – Lapulás

Úgy tűnik, elfogyott a bátorsága a színművészeti egyetem vezetőségének, vagy legalábbis azoknak, akiknek ezt a Gothár-ügyet valahogy kezelniük kellett volna. Egészen addig büszkén döngette a mellét szinte a teljes filmszakma, amíg Luc Bessonok, Harvey Weinsteinek és hasonlók balhéi után kellett „mítúzni”. Az újabb komoly hazai ügy után viszont nincs más, csak a hallgatás. Pedig most végre kiállhattak volna azok, akiknek a kezében van a döntés, hogy tessék, nyílt lapokkal játszunk, nincs takargatnivalónk. Ehelyett csak titkolózás, suttogás és kínos hallgatás van. A „csakvalahogyeztéljüktúl” lapulás. Oszoljunk, kérem, nincs itt semmi látnivaló…

Tüntettek ellene

Szerdán, a tervezett meghallgatással párhuzamosan női szervezetek tüntetést tartottak a Katona József Színház előtt. Képviselőik közölték, azt szeretnék elérni, ha minden színház levenné a műsoráról Gothár Péter összes rendezését. Az ügy érdekében petíciót is indítanak.

blikk, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

„Évek múlva büszke leszek, hogy tüntettem” – mondta az iráni lány, fél órával később lelőtték – megrázó – képek, videók (18+)

Hadisz Nadzsafi, a húszéves influenszerlány szeptember 21-én tüntetni indult barátaival. „Szeretném azt hinni, hogy amikor néhány év múlva visszagondolok...

Veszélyes, közel sem ártatlan gyerekjátékot hív vissza az egyik nagy kereskedőlánc

Minőségi gondok vannak a KiK egyik íj- ls nyílkészletével A KiK íj és nyílkészletet hív vissza a boltláncban forgalmazott...

Varga Judit szerint már több mint 700 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet

Eddig több mint 700 ezren töltötték ki és küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet – jelentette ki Varga Judit...

Újrahasznosított fűtőelemeket használhatnak Pakson

Az újrahasznosított nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemek használata összességében olcsóbbá teheti a hazai atomerőművi energiatermelést. Zajlanak az egyeztetések a Paksi...