16 C
Budapest
2024. május. 22. szerda
HomeFőhírekKülföldA kibertérben már zajlik az orosz–ukrán háború, .. komoly veszélyben a világ..

A kibertérben már zajlik az orosz–ukrán háború, .. komoly veszélyben a világ..

Azonosítottak olyan hackercsoportokat, amelyek már tevékenykednek Ukrajnában, és az orosz titkosszolgálatokhoz köthetők.

Az emberek egy háborút katonákkal, vadászgépekkel, rakétákkal képzelnek el, de valójában egy háború ma már jóval összetettebb. Minden rendszer – nemcsak a katonai rendszerek, hanem az élethez, a gazdaság működéséhez szükséges rendszerek – már számítógépek segítségével működik. Egy háborúban nagyon könnyen előfordulhat, hogy ezeket a rendszereket fogják támadni – mondta érdeklődésünkre a Biztributor elnöke.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Nemes Dániel kiemelte: az ukrán válság esetén is lehet, hogy katonák még nem lépték át a határokat, de a háború már egy jó ideje zajlik a kibertérben, csak még nem a leglátványosabb módokon.

Minden támadó csoportnak megvan a maga jellegzetessége. Vannak olyanok, amelyek nem látványos támadást csinálnak, hanem csak

elhelyeznek hátsó ajtókat informatikai rendszerekben.

Semmi más céljük nincsen ezzel, csak az, hogy ezek az ajtók ott legyenek, amikor valamiért támadni akarnak – fejtette ki a szakértő. Példaként megemlítette, hogy egy vízszolgáltatót nem feltétlenül fognak leállítani a támadók most, de ha bejutnak, semmi mást nem csinálnak, csak elrakják ezt a lehetőséget, és várják az utasítást, hogy mikor lendüljenek támadásba.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Nemes Dániel szerint az ukrán konfliktusban is több szereplő vesz részt a kibertérben, az oroszokat itt is fel lehet fedezni, ahogy sok más támadás mögött. Vannak olyan műszaki eljárások, amelyeket a támadó csoportok kifejlesztettek, és ezek egyértelműen hozzájuk köthetők, megváltoztatásuk sok időt venne igénybe. Ezek konkrét csoportok, amelyek mögött általában a titkosszolgálatok állnak – hangsúlyozta a szakértő. A Fancy Bear nevű csoport ismerős korábbi támadásokból, ezt lehet látni most is, több másik mellett.

Nyitókép: Traitov/Getty Images

infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem