-1.6 C
Budapest
2023. február. 7. kedd

A két éve megválasztott Ferenc pápa visszaadta az egyháznak az életkedvét

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

2015 03 13 130751

MTI 2015. március 13., péntek 12:59

Ferenc pápa ismét egyetemessé tette a katolikus egyházat, egyre népszerűbb a hívők és laikusok körében és egyre nagyobb ellenállással találkozik saját egyházában – így értékelték az olasz újságok pénteken a 2013. március 13-án az egyház élére választott argentin Jorge Mario Bergoglio pápaságának második évét.

Alig 24 hónap alatt Ferenc pápa képes volt újraéleszteni az egyházban a reményt és az életkedvet. A pápával szembeni kritikák sem hiányoznak, de az az ára Ferenc pápa új egyházi tanításának – írta Andrea Riccardi történész, a Szent Egyed közösség vezetője a Corriere della Sera című napilapban. Riccardi megjegyezte: két év minimálisnak számít az egyház életében, de két évvel ezelőtt az egyházat sújtó botrányok, pénzügyi problémák, a kúria kormányzási tehetetlensége, az egyház nemzetközi súlytalansága és hitelvesztése a “bukás árnyékát” vetítette előre. Ezzel szemben Ferenc pápa két év alatt lelki energiával töltötte meg egyházát. A katolikus történész szerint néha úgy tűnik, mintha Ferenc pápa egyes döntései “destabilizálnák” az egyházat, valójában az egyházfő célja az, hogy az egyházon belüli változtatásokat közös vitákkal ösztönözze.
A balközép La Repubblica szerint Ferenc pápa második évét a hatalomért folytatott egyházi harcok és a pápa által képviselt könyörületesség ellentéte jellemezte. Ferenc pápa az első évben azt hitte, meg tudja változtatni egyháza tagjainak szemléletét, a második évben rájött arra, hogy ehhez “sokkal több” kell – fogalmazott az újság, mely szerint az egyházfő egyre növekvő népszerűségével párhuzamosan erősödik a Bergoglióval szembeni egyházi ellentét is. A La Repubblica ugyanakkor hangsúlyozta, hogy hívők és laikusok részéről is Ferenc pápához fűzött hatalmas remény óriási csalódássá változhatna, ha az egyházfő által meghirdetett egyházi megújulás kudarcot vallana. Ez a La Repubblica szerint “pusztító hatással” lehetne az egész egyházra. Elemzők szerint a 78 éves Ferenc pápa legnagyobb ellenfele az idő, amely nem biztos, hogy elegendő lesz a kúria kiváltságainak eltörléséhez.
A La Repubblica azt is kiemelte, hogy az egyszerűségéről ismert Ferenc pápa akarata ellenére közösségi “szupersztárrá” nőtte ki magát. Az egyházfő Twitter-fiókját 19 millióan követik az egész világon.
Az olasz püspöki kar napilapja, a L’Avvenire úgy látja, Ferenc pápa új geopolitikai súlyt adott a Vatikánnak, ugyanakkor nem veszítette el az emberekkel való közvetlen kapcsolatot sem egyháza egyetemes pásztorává nőve ki magát.
A római Il Messaggero szerint Ferenc pápa egyházi forradalmat vitt végbe az alázat és a párbeszéd eszközével. Felrázta az egyházat és azt tanítja neki, hogy vegyen tudomást saját szolgálatáról, amelyet a világ földrajzi és társadalmi peremén kell végeznie. Az Il Messaggero szerint Ferenc pápa titkos álma még nem valósult meg: a napilap úgy tudja, a pápa egyszer a Vatikánból ki szeretne menni Rómába egy pizzát enni.

Kép: Google;

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Tömegverekedés a Fradi–Újpest derbi előtt: megszólalt a rendőrség

A rendőrség 14 gyanúsítottat hallgatott ki és két férfit – köztük az egyik szervezőt – őrizetbe vett a...

„Összekuporodva vagyunk… félünk, nem tudni, hogyan tovább” ‒ Egy magyar család is a rengés sújtotta török területen rekedt, beszámoltak a hátborzongató részletekről

Lapunkhoz eljutott egy magyar család drámai beszámolója az első törökországi rengések utáni állapotokról. A helyszín Malatya, amely egy...

Britney Spears ismét meztelen fotót posztolt, de ne feledkezzünk meg arról, hogy Britney imád meztelenkedni.. Íme néhány új és régi képe..(18+)

Britney imád meztelenkedni.. Íme néhány új és régi képe.. Britney állapota igencsak aggasztó: legalábbis erre utal, hogy az utóbbi...

Csütörtökön Brüsszelbe érkezhet Volodimir Zelenszkij az Orbán Viktor részvételével tartandó EU-csúcsra..

Az Euronews információi szerint csütörtökön Brüsszelben tárgyalhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon az uniós csúcstalálkozón, amelyen Orbán Viktor...