21.1 C
Budapest
2024. május. 19. vasárnap
HomeSportSporthirekA keresztény világsztár, aki miatt az egyik legvisszataszítóbb focista visszavonult

A keresztény világsztár, aki miatt az egyik legvisszataszítóbb focista visszavonult

Olivier Giroud lelki vezetőjével, Joël Thibaut lelkésszel készített interjút a Les Valeurs Actuelles népszerű konzervatív hetilap.

A francia válogatott katari VB csapatának „motorja” épp a világbajnokságon döntötte meg Thierry Henry rekordját. Négy gólt lőtt, így összesen már 53-at. Lényegében miatta tűnt el a válogatott környékéről a péniszéről egy kislánynak fotókat küldözgető, muszlim terroristák mecsetjét támogató Karim Benzema, és néhány napja nagyrészt miatta vonult vissza a válogatottól. Hiszen Giroud – ugyanazon a poszton játszanak – kiszoríthatatlanná vált. Olivier Giroud életéről, pályafutásáról, hitéről és nemzeti hitvallásáról az Origo itt írt korábban.

A személyi lelkészével folytatott riportban egy olyan különleges labdarúgó portréja jelenik meg, aki nem bujkál, ha keresztény hitének megvallásáról van szó, vagy ha segítségre van szükség. Sőt.

Joel Thibaut lelkész elmondta, hogy több keresztény labdarúgónak is a lelki vezetője, ennek köszönhetően találkozott Olivier-vel, akinek az édesanyja hívő evangélikusként egy Grenoble környéki templomba járt. Így fogalmazott: „Vannak közös barátaink, például egy olyan lelkész, aki Olivier-t fiatal korában ismerte meg. Ők hoztak össze minket, miközben én protestáns sportlelkészként dolgoztam. És mivel Angliában dolgoztam, magától értetődő, hogy közel kerültünk egymáshoz.” (Giraud ekkor az Chelsea-ben játszott, egyébként a londoni csapattal Bajnokok Ligáját nyert).

VA: Hogyan kíséri a francia válogatott csatárát a hit gyakorlásában?

Joël Thibaut: Azért vagyok vele, hogy segítsek neki, és lelki életében kalauzoljam. Amikor Londonban élt, és a napirendje nem tette lehetővé, hogy templomba járjon, akkor én voltam a lelki vezetője.

AZ VOLT A FELADATOM, HOGY TALÁLJAK NEKI EGY FRANCIA NYELVŰ TEMPLOMOT CHELSEA KÖZELÉBEN.

A francia középcsatár, Olivier Giroud ünnepel, miután 2022. december 10-én megszerezte csapata második gólját a 2022-es katari világbajnokság Anglia–Franciaország közötti negyeddöntőjében a Dohától északra fekvő Al-Bayt Stadionban. Giroud góljával jutott a vb elődöntőjébe a világbajnoki címvédő francia válogatott. FORRÁS: AFP/ADRIAN DENNIS

Most, hogy Milánóban van, olasz evangélikus gyülekezetekbe járó keresztényekkel hoztam össze. Mindent megtettem annak érdekében, hogy hívő közösségbe kerülhessen. Még mindig működik londoni gyülekezetének online imacsoportja is.

VA: Hogyan látja egy focista spirituális útját?

Joël Thibaut:

A LEGNAGYOBB FELADATOT AZ JELENTETTE SZÁMÁRA, HOGY RENDKÍVÜL ELFOGLALT ÉLETMÓDJA ELLENÉRE KÉPES LEGYEN EGY TEMPLOMI ISTENTISZTELETEN RÉSZT VENNI, ÉNEKELNI ÉS, HOGY RÉSZESÜLNI TUDJON AZ EUCHARISZTIA SZENTSÉGÉBEN.

Sok sportoló számára megoldható ez, de nem egyszerű. Amikor ki akarja engedni a gőzt vagy csak egyszerűen meg akarja osztani a gondolatait, a bizalmasa vagyok. Sportlelkészek azért működnek, hogy a játékosok imádkozhassanak, és erőt vegyenek a Bibliából. Igyekszem fenntartani ezt a kapcsolatot az imádkozásban is Olivier-vel. Videokonferenciákon keresztül volt alkalma más sportolókkal is megosztani a hitét, és ezeknek a találkozóknak köszönhetően szép kapcsolat alakult ki, például Aurélien Collin labdarúgóval, és arra is szakítottak időt, hogy együtt imádkozzanak.

Az evangélikus protestáns lelkész, Joël Thibault nemzetközi sportlelkész is. Támogatja Olivier Giroud-t.FORRÁS: DR OUEST FRANCE

VA: A francia válogatott csatára (Olivier Giroud) azt mondja, hogy „ sorsát játékosként Jézus Krisztus kezébe helyezi”. Hogyan értékelné a szakmai elvárásoknak megfelelni akaró élete, valamint a keresztény hit gyakorlása közötti egyensúlyt?

Joël Thibaut: Olivier a szakmai pályafutásának gyors felemelkedése ellenére is fejlődött és érettebbé vált. Az, hogy nem járt templomba, annak volt köszönhető, hogy a vasárnapjai gyakran mérkőzésekkel teltek el. Sokat profitált édesanyja evangélikus hitéből, de szüksége volt valakire, aki elmélyíti a keresztény hit megértését. Képes volt felfedezni a vallási szövegek új olvasatát, és még jobban elmerült az evangéliumok olvasásában. Sokat munkálkodott a zsoltárok újrafelfedezésén is. Tanulmányozta Timothy Keller Zsoltárok Jézusért című könyvét, amely segített neki egyfajta érettséget elérni. De elolvasta a közmondásokkal teli Bölcsesség szavai című könyvet is.

OLIVIER EGYÉBKÉNT SZÓKIMONDÓ EMBER, MINDIG IS AZT KERESTE, HOGYAN TUDJA HITÉT MEGERŐSÍTENI. AMIKOR BESZÉL, ÖNMAGÁT ADJA, ÉS NEM BESZÉL MELLÉ.

Vállalta azt a kockázatot is, hogy megjelenjen a Jézus magazinban vagy a Több mint – győztesek Bibliájában.

MEGMUTATJA TEHÁT HITÉT ÉS ÉRTÉKEIT, AMI ELÉG RITKA A FUTBALL VILÁGÁBAN.

Úgy gondolom, hogy Olivier megpróbáltatásain keresztül a megváltás útját járta be. Olyasvalakiről beszélünk, akinek még nőnie kell, és családjával együtt gyökeret kell eresztenie egy helyi gyülekezetben.

VA: Kivel osztja meg hitét a csapattársai közül?

Joël Thibaut: 

NAGYON NEHÉZ KÖRNYEZETBEN KELL MEGOSZTANI A HITÉT.

A játékosokat ez nem feltétlenül érdekli vagy érinti meg. De Olivier már tudott erről beszélni Clément Lenglet-vel, aki ugyanolyan hívő, mint ő. (Clément Lenglet jelenleg a Tottenham játékosa, korábban 4 évet játszott a Barcelona-ban és francia válogatott is volt)

Joel Thibault egyébként arról is beszélt, 2019-ben Giroud kötelezettséget vállalt az üldözött keresztények megsegítésére. Így fogalmaz a lelkész: ‘Ami nagyon megfogott, az az volt, hogy megígérte, hogy futballcipőket juttat el egy tunéziai, kikeresztelkedett muzulmánnak, és ezt meg is tette. Én is többször jártam Tunéziában, hogy a helyi egyházat támogassam, és Olivier nevében cipőket ajánlhattam fel afrikai migráns focistáknak.

OLIVIER SZÍVESEN AJÁNLOTTA FEL EZEKET A FUTBALLCIPŐKET AZOKNAK A JÖVŐBELI JÁTÉKOSOKNAK, AKIK A MAGHREB-TÉRSÉGBEN SZERETNÉNEK FOCISTAKÉNT KARRIERT BEFUTNI.

N’golo Kantéval együtt Maliban is kötelezettséget vállalt.”

A francia támadó, Olivier Giroud a kapu feletti fejlécet támadja a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság Argentína–Franciaország-döntőjének mérkőzésén a Lusail Stadionban, Dohától északra 2022. december 18-án. FORRÁS: AFP/ODD ANDERSEN

VA: Olivier Giroud hitvallása nem várt médiafigyelmet kelt általában. Büszkeséggel tölti el, hogy a keresztény vallás egyik nagykövetének tartják?

Joël Thibaut: Arra kérem az olvasókat, hogy ne idealizálják vagy bálványozzák Olivier-t. Azért van szüksége Jézusra, hogy megtalálja élete értelmét. Nem csak a gólszerzés a célja ezen a Földön. Az ő célja az, hogy megismerje Teremtőjét. Soha nem szabad idealizálni egy játékost, mert csalódhatunk benne, mint ahogy a 2006-os világbajnokság döntőjében csalódtunk Zidane-ban. Ezzel szemben,

HA KRISZTUSRA EMELJÜK TEKINTETÜNKET, SOHA NEM FOGUNK CSALÓDNI.

Olivier számára ő testesíti meg az önuralmat, a megbocsátást és a felebaráti szeretetet. Isten szeretete formálja, és minden nap segíti őt belső útján. Ha Olivier edzője „maga az Isten”, akkor talán beszéljünk többet a csodálatos szeretet Istenéről, mint a szolgájáról, legyen ő bármennyire is szerény.

Olivier Giroud-nak köszönheti a francia labdarúgás azt is, hogy a válogatott környékéről – először állítólagos sérülésére hivatkozva, majd végleg – eltűnt napjaink legvisszataszítóbb focistája. A kétségtelenül nagyszerű csatár, Karim Benzema. Legalábbis a válogatottól visszavonult.

Benzemával sokat foglalkoztunk: túlzás nélkül nevezhetjük bűnözőnek. Megzsarolta egy pornóvideóval saját csapattársát, Valbuenát, egy kiskorú lánynak a saját péniszéről küldött fotókat, 300 ezer eurót küldött egy szalafista (szélsőséges muszlim, terroristákat támogató) lyoni mecsetnek és még egy fiatalkorú prostituálttal is lebukott. Benzema a világ egyik legjobb focistája, ezért mindig mindent megúszott.

Olivier Giroud nagysága azonban kifogott rajta. Végleg el kellett kullognia a válogatott környékéről. Giroud pedig a katari vébén 4 gólt lőtt, és így összesen olyan sokat, 53-at, amennyit még soha senki sem szerzett a francia válogatottban. Benzema a Real Madridban tovább játszik, de a válogatottól visszavonult: az már biztos, hogy többször nem lesz lehetősége arra, hogy a hímnusz alatt egy nagyot köpjön.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem