Home Főhírek Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó A Katóka utcai sorozatgyilkos rémtettei: a holttestek közül kettőt a kertben, egyet...

A Katóka utcai sorozatgyilkos rémtettei: a holttestek közül kettőt a kertben, egyet a pincében, egyet pedig a csömöri horgásztónál rejtett el

0
ADOC.PUB

Huszonhét évvel ezelőtt jelentették be a rendőrségen egy hazánkban vendégeskedő argentin kutyatenyésztő eltűnését a XVI. kerületből. Aztán szintén azon a környéken köddé vált egy díjbeszedő és egy postásnő. Hogy mindegyiküket N. Gusztáv ölte meg, az csak egy újabb eltűnési ügy révén derült ki.

– Mindig is irigyeltem a feleségemet abban, hogy neki volt olyan sikeresen megoldott ügye, ahol a tettes négy embert ölt meg – mondta a Blikknek Kátai Elek volt gyilkossági nyomozó. – N. Gusztáv, a később Katóka utcai sorozatgyilkosként elhíresült férfi ügyei nagyon jól megmutatták azt is – tette hozzá Kátai –, hogy miként lesz valaki sorozatgyilkos. A férfi ugyanis az első gyilkosság után a rendőrök látókörébe került, ám elengedték, ami felbátorította N.-t a további gyilkosságok elkövetésében.

Az egykori nyomozó neje, Kátainé Andrási Katalin a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy korábbi egységének, a személykörözési alosztályának a vezetője volt. A életvédelmi nyomozók számára irigyelt sorozatgyilkosság felderítéséről szerettük volna őt magát megkérdezni, de jelezte, hogy a rendőri pályafutást lezárva már nem szeretne nyilatkozni. N. Gusztáv ügyéről sokat cikkeztek akkoriban, így a Blikk is rendszeresen írt az ügyről, amely eltűnésekkel indult.

1996 februárjában egy argentin asszony jelentette be a rendőrségen, hogy fiának, Fernando Martinez Zolzagának nyoma veszett a XVI. kerületből. A férfi ebtenyésztő volt, és többször járt Magyarországon. Argentin dogkölyköket hozott, és különböző európai fajtákat vásárolt. Eltűnése előtt egy magyar ebtenyésztővel vacsorázott egy belvárosi szállodában. A vacsorapartner személyében a nyomozók a vendéglátóját, N. Gusztávot azonosították be, aki a rendőrségen azt állította, hogy Zolzaga vidékre utazott újabb kutyákat vásárolni. N.-t poligráfos vizsgálat alá vetették, de aztán egy „nyomozati hiba” miatt elengedték.

Ezt követően egy díjbeszedő T. Géza eltűnése okozott meglepetést 1996. június 6-án. A férfi reggel munkába indult a XVI. kerületbe, de a nap végén nem jelentkezett sem a munkahelyén, sem a hozzátartozóinál. A napi bevétele, 121 ezer forint volt nála. Családja szerint semmi jele nem volt annak, hogy gondjai lennének.

Egy újabb rejtélyes, XVI. kerületi eltűnés 1997. december 12-én történt: a postai kézbesítőként dolgozó G. Dénesnének veszett nyoma. A nő holttestét 1998 februárjában találták meg Csömör közelében, egy horgásztó partján. Az orvos szakértők szerint több lövéssel végeztek vele. Az áldozat táskájából 740 ezer forint tűnt el. Egy szemtanú látta a nőt beszállni egy férfi autójába; az illetőről fantomkép készült.

Aztán köddé vált N. Gusztáv féltestvére, F. Zsolt is. A két férfinak anyagi jellegű vitája volt, ugyanis F. Zsolt kétmillió forintot adott kölcsön a bátyjának, amit az nem fizetett vissza. Összevesztek, és Zsolt a bírósághoz fordult, és 1999. április 8-án lett volna az ügyben a tárgyalás, ami F. kámforrá válása miatt nem tartottak meg. A férfi eltűnése lett végül a nyomozások fordulópontja.

Kapcsolódási pontok N. Gusztávhoz

„Elkezdtem kombinálni, és amikor N. Gusztáv féltestvéréről is megtudtam, hogy eltűnt, eszembe jutott: a férfi neve korábban egy másik eltűnési ügy – az argentin kutyatenyésztő – kapcsán, mint lehetséges elkövetőé, felmerült” – mondta a Népszavának 2004-ben Kátainé Andrási Katalin. „Úgy gondoltam, nem lehet véletlen. Aztán emlékeztem, hogy N. lakásától nem messze tűnt el egy postásnő – a holttestét Pest megyében találták meg –, illetve egy díjbeszedő is, akiről csak annyit tudtunk, hogy szintén a XVI. kerületben látták utoljára.”

A legfrissebb hírek itt!

„Elővettem az összes ügyet, és megláttam a grafikát, amit egy tanú segítségével készítettek arról a férfiról, akivel a postásnőt utoljára látták. Amikor aztán N. bejött hozzám egy meghallgatásra, megdöbbentem: a rajz ugyanis őt mintázta: jellegzetes volt az orra, a szája, a szemüvege, a fejformája.”

„És a tanú is felismerte, amikor hozzá hasonló kinézetű emberek közül a sorból kiválasztotta. Ekkor mentünk ki a Katóka utcába házkutatásra, és a pincében megtaláltuk a féltestvére holttestét, a kertben elásva pedig – már az ő beismerő vallomása alapján – a díjbeszedőt és a kutyatenyésztőt. Mindegyiküket anyagi megfontolásból ölte meg” – tette hozzá Kátainé Andrási Katalin.

Beismerés és megváltoztatott vallomás

N. Gusztáv ugyanis egy zöldséget és állateledelt kínáló üzletet is üzemeltetett, amely fejlesztéséhez meg akarta vásárolni az üzletének otthont adó ingatlant. Ehhez hiteleket vett fel, amelyeket nem tudott törleszteni, és egyre zűrösebb ügyekbe került. Miután N. Gusztávot őrizetbe vették, beismerte a gyilkosságok elkövetését.

N. Gusztáv a bíróság előtt / Fotó: Blikk

N. Gusztáv a bíróság előtt / Fotó: Blikk

Az elmeorvos szakértő szerint átlagot meghaladó intelligenciával rendelkező férfi azt állította a nyomozóknak, hogy az argentin ebtenyésztőre megharagudott, mert az becsapta őt. N. állítólag számtalan találkozót szervezett neki magyarországi kutyatulajdonosokkal, segítette üzletelni őt, a haszonból azonban alig kapott valamit.

A díjbeszedőnek pedig – N. Gusztáv vallomása szerint – azért kellett meghalnia, mert T. Géza áramlopáson érte, majd pénzt kért tőle, hogy elfelejtse az esetet. A postai kézbesítő veszte a nála lévő pénz lett. Őt. N. a testvérétől kölcsönkért autóba csalta a kézbesítőt azzal, hogy meghatalmazást szeretne írni az élettársa részére, hogy a jövőben ő is átvehesse a neki szóló leveleket, majd amikor senki nem látta, lefűrészelt csövű kispuskájával lelőtte. Féltestvére életét pedig azért oltotta ki, mert állítólag kétmillió forintot lopott tőle.

Később N. Gusztáv megváltoztatta a vallomását, és csak a féltestvére megölését tartotta fenn, a többi emberölést tagadta. Ezt azzal magyarázta, hogy Doszpot Péter, a BRFK életvédelmi osztályának a vezetője erőszakkal vette rá a többi három gyilkosság beismerésére, amit valójában pénzsóvár és erőszakos féltestvére követett el.

Az Index bírósági tudósítása alapján N. Gusztáv a következőket mondta. „Az első gyanúsítottkénti kihallgatása előtt Doszpot Péter, a BRFK életvédelmi osztályának akkori helyettes vezetője lábon rúgta, majd azt mondta: Még nem ismerjük egymást, de majd megismerjük. Most szétbasszuk a házadat, és behozzuk a barátnődet és a gyerekét is. Ezt követően Doszpot elment, a nyomozók pedig közölték vele, vagy beismerő vallomást tesz, vagy megvárja, míg főnökük visszajön.”

A legfrissebb hírek itt!

Erre hivatkozva kérte N. védője is a vádlott felmentését a három emberölés ügyében a bíróságtól. Ez nem jött be, mert bizonyítottnak látták, hogy mind a négy gyilkosságot N. Gusztáv követte el. A férfit a Fővárosi Ítélőtábla 2003. október 9-én több emberen, nyereségvágyból elkövetett emberölésért jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte azzal – mint a Blikk is megírta –, hogy N. soha nem szabadulhat. Érdekesség, hogy N. Gusztáv lett a második tényleges életfogytiglani ítélt személy, korábban az oktogoni lövöldözőre mértek ilyen súlyos büntetést, a férfi két embert megölt, kettőnek pedig életveszélyes sérülést okozott.

Áldozatait pisztollyal, közelről, kivégzésszerűen ölte meg, három embert a saját XVI. kerület Katóka utcai ingatlanában, egyet pedig annak közelében. A holttestek közül kettőt a kertben, egyet a pincében, egyet pedig a csömöri horgásztónál rejtett el.

Forrás még: Arcanum

Forrás2

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás