-1.4 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

A kakaóbab értékes fizetőeszköz volt a maja és az azték kultúrában

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az ELTE Füvészkert Pálmaháza 1865-ben növényteleltetőnek készült.

Ma már nemcsak pálmákkal, de számos egzotikus növénnyel is találkozhatnak a látogatók. Megtekinthetik a Pálmaház lebernyeg növényét, a húszméteres cukorpálmát, de megismerkedhetnek a kakaócserjével is, amelyet már a maják és az aztékok is termesztettek.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Füvészkertjének Pálmaháza (Fotó: MTI/Manek Attila)

A téli időszakban sem kell lemondanunk az üde trópusi növények látványáról, és ehhez még drága repülőjegyet sem kell vennünk. Elegendő ellátogatnunk az ELTE Füvészkert Pálmaházába. Az épület 1865-ben növényteleltetőnek készült. Ma a legnagyobb növény a házban egy  húszméteres cukorpálma. A pálmák mellett hatalmas egyedek a banánokból is előfordulnak.

A banán nem fa, hanem egyszikű, lágy szárú növény

Szabó-Szöllösi Tünde kertész, biológus az M1 Kék bolygó című műsorában elmondta, sokan a banánt tévesen fának tekintik, esetleg a pálmafával keverik össze. Hozzátette, a banán valójában egyszikű, lágy szárú növény, a legnagyobb lágy szárú növény, amely akár tizenöt méterre is megnőhet. Nagyon sokan

a növény szára miatt tekinthetik fának, de valójában az egy áltörzs, amit az egymásra boruló levél hüvelyei hoznak létre.

Spirális formációt alkotnak, ennek a spirális formációnak a közepéből nyúlik ki a virágzat” – mondta a biológus.

A közhiedelemmel ellentétben, a banán eredeti élőhelye nem Dél-Amerika, hanem Ázsia. A növénynek úgynevezett fürtvirágzata van. A füvészkerti banán termésének akár két évre is szüksége van ahhoz, hogy beérjen.

A maják már időszámításunk előtt is termesztettek kakaót

Szintén hasznos és fontos növény a kakaó. Virága és termése nem az ágak végén, hanem azok oldalán fejlődik, hogy a sűrű erdős területen a beporzó fajok minél könnyebben megtalálhassák.

A kakaó Közép-Amerikából származik, a maják már időszámításunk előtt hét-háromezer évvel termesztették” – mondta Szabó-Szöllösi Tünde. Hozzátette, a mályvafélék családjába tartozó kis növény eredeti élőhelyén akár a tizenöt méteres magasságot is elérheti. A ma is nagy becsben tartott – a csokoládé alapanyagául szolgáló – magok valamikor fizetőeszközként is szolgáltak a maják és az aztékok idején.

„Egy rabszolga száz kakaóbabot ért, egy kecske pedig tizenkettőt”

– mondta el érdekességként Szabó-Szöllösi Tünde.

A csokoládé szavunkat is a majáknak köszönhetjük, a „sokátül” egy habos, kakaóbabbal, mézzel és egyéb fűszerekkel ízesített vízalapú ital volt.

Szabó-Szöllösi Tünde szerint a kakaófa olyan, mint egy élő cserép. A „cserépbe” beleeső levelek átalakulnak szerves anyaggá, humusszá. „Az elöregedő csészelevelek, illetve a kagyló alakú levelek is egyfajta humuszt szolgáltatnak a növénynek, tehát a saját leveleit is megemészti” – tette hozzá a biológus.

A trópusi élőhelyeken minden egyes négyzetcentiméteren folyik a harc a fényért, a tápanyagért és a területért, éppen ezért egyes fajoknak különös életmódot kellett választaniuk. Ilyen például a szarvasagancs páfrány, amely fákon él. Levelei végén termeli fennmaradása zálogát, a spórát, kagyló vagy csésze alakú leveleivel pedig egyrészt a fák, pálmák törzseihez rögzíti magát, másrészt ezek segítik megtartani a tápanyagokat a magasban.

Élelmes és érdekes növényfajokat a Füvészkertben is láthatunk

A Füvészkert gyűjteményházában is bőven akadnak érdekes és leleményes fajok. Ilyenek például a broméliafélék, amelyek koncentrikus körökben növesztett leveleiknek köszönhetően az esővizet könnyedén elraktározzák.

A broméliafélék, bár egy részük fákon is él, a tévhitekkel ellentétben nem élősködők.

A zuzmószerű szakállbroméliának még csak gyökerei sincsenek.

Kiszel Péter főkertész elmondta, a broméliafélék szaporítását a madarak végzik. Lecsípnek egy darabot a növényből és átviszik egy másik fára, ahol az a kis darab új életet kezd. A számára szükséges vizet az ezüstös pikkelyszőrökön veszi fel, sőt, ha ideális a klíma, hatalmas tömeget képez.

Kiszél Péter kihangsúlyozta, Dél-Amerikában problémát jelent az, hogy egy nagyobb szélvihar fölhordja a broméliafélék egyes darabkáit a villanyvezetékre, ahol akár egy hónap alatt úgy elszaporodik, hogy a vezeték leszakadhat a súlya alatt.

A növényt a dél-amerikai őslakosok használják öltözéknek, egyébként meg ágyások takarására is kiváló. Egyes területeken szigetelést gyártanak a broméliából.

M1, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Kína: Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt léggömb

Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert...

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai...

Eddig is rovarokat ettünk, legfeljebb nem tudtunk róla

Hatalmas felhördüléssel fogadta a hazai közvélemény az Európai Bizottság két januári döntését, melyek értelmében a gyártók az EU-ban...

Hajófelvonulással nyitották meg a farsangot Velencében – videó

Egy nagyméretű papírmasépatkány vezette a farsangot megnyitó hajófelvonulást vasárnap Velencében. Az utcai karneváli programok ingyenesek, és február 21-ig...