20.8 C
Budapest
2022. május. 19. csütörtök

A jövő gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk… – Mi leszünk a robotok? – videó

Dátum:

Megosztás:

Hogyan formálják át mindennapi életünket az egymásra ható új technológiák? Mi lesz a forradalmi fejlesztések hatása? Hogyan alakul majd a közlekedés, a vásárlás, az oktatás vagy a szórakozás jövője?

Hogyan fest majd egyebek közt az egészségügy, az élettartam a nem is olyan távoli jövőben? Egyáltalán: mikor jön el az, amit jövőnek nevezünk? Ezeket a kérdéseket tárgyalja a HVG Könyvek által gondozott A jövő gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk című könyv, melynek több részletét bemutatjuk a következő hetekben.

A méret a lényeg?

A Harvard kémiaprofesszora, Charles Lieber 2015-ben megpróbált megoldani egy nehéz problémát a neuromoduláció új területén. Az elmúlt néhány évtizedben mélyagyi stimulációs eszközöket fejlesztettek ki a Parkinson-kórban szenvedők számára. Az éber páciens koponyájába lyukat fúrnak, és beültetnek egy készüléket, amely elektromos impulzusokat küld az agy mozgásért felelős területeire. Mindez szinte rutineljárássá vált: eddig több mint 100 ezer implantátumot ültettek be. Azoknál a betegeknél, akiknél az egyéb kezelési módok hatástalannak bizonyultak, a mélyagyi stimuláció az egyetlen lehetőség a mozgászavarok és a remegés csillapítására.

Sajnos a kezelésnek mellékhatásai is vannak, mégpedig meglehetősen különösek. A leggyakoribb a játékszenvedély kialakulása. A másik, hogy a munkamániások kanapéhuszárokká lustulnak. A harmadik a krónikus depresszió. Mi az oka mindennek? A méret.

Az idegsebészek, ha rajtuk múlna, az egyes neuronok szintjén kezelnék az agyat, de a jelenleg használatos mélyagyi stimulációs eszközök túl nagyok az ilyen pontossághoz.

Ha a mai implantátumokkal próbálnánk egyes neuronokat stimulálni, olyan volna, „mintha Csajkovszkij első zongorakoncertjét kisteherautó méretű ujjakkal próbálnánk lejátszani”, ahogyan az MIT anyagtudományi professzora, Polina Anikeeva 2015-ös TED-előadásában érzékletesen rámutatott.

Videó:

hvg

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

Kapcsolódó hírek

Megfejthette a Bermuda-háromszög rejtélyét egy ausztrál tudós

Bár sokan azt hiszik, hogy a hírhedt atlanti-óceáni területen eltűnt járművek természetfeletti események következtében vesztek oda, Karl Kruszelnicki ausztrál...

Németország Leopard tankokat ad ajándékba Csehországnak, hogy Csehország tudjon adni régi fegyvereket Ukrajnának.. – Szólj hozzá!

Csehország 15 Leopard 2A4 típusú harckocsit kap Németországtól, és tárgyalásokat kezdett további 50, a legkorszerűbb Leopard-változathoz tartozó 2A7+...

Mariupol végleg elesett, egy ország két évszázados politikának vet véget Putyin

Mariupol védői több hónapos küzdelem után feladták a harcot, így elesett az Azovi-tenger melletti város utolsó bástyája, az...

Időjárás: mutatjuk, mire számíthat ezen a májusi csütörtökön

Az észak felől hazánkba nyomuló hűvösebb légtömeg nyugalomba kerül fölöttünk, így a csütörtök hajnal még a tegnapinál is...