10.6 C
Budapest
2023. március. 22. szerda

A jelentős hagyományokkal bíró rendezvény szakmai partnere a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Dátum:

Megosztás:

Magyarország a díszvendége a Portugáliában rendezett Terras sem Sombra nemzetközi kulturális és komolyzenei fesztiválnak

A jelentős hagyományokkal bíró rendezvény szakmai partnere a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

A Terras sem Sombra (Árnyék nélküli földek) fesztivál 14 évre tekint vissza Alentejo-ban, Portugália legnagyobb tartományában. A 6 hónapig tartó eseménysorozat fővédnöke a portugál köztársasági elnök, 2018. évi díszvendége Magyarország. A magyar fellépők Alentejo tartomány műemlék templomaiban adnak hangversenyeket. Másnap az Alentejo-i környék természeti értékeivel ismerkednek meg, mert a fesztivál témája a zene mellett a műemlékvédelem és a természeti értékek védelme.

A fesztivál tíz koncertjén magyar muzsikus és/vagy magyar vonatkozású művek szerepelnek. A szakmai partnerként felkért Zeneakadémia, Magyarország Lisszaboni Nagykövetsége és a fesztivál szervezői arra törekedtek, hogy a magyar hangversenyek a régi zenétől a kortárs zenéig, a klasszikus zenétől a magyar népzenei hagyományokig a hazai zenei kultúra széles spektrumát láttassák. „Ez a fesztivál és a magyar koncertek a fellépő művészek számára olyan nemzetközi megmérettetési lehetőségek, amelyek szereplési tapasztalatot adnak a fiatalabbaknak, és hozzájárulnak hírnevük öregbítéséhez” – erősítette meg Kutnyánszky Csaba, a Zeneakadémia rektorhelyettese.

E rangos nemzetközi fesztivál különleges lehetőséget nyújt a portugál-magyar kulturális, oktatási és turisztikai kapcsolatok fejlesztésére. A koncerteket, a fellépők munkáját országos érdeklődés kíséri a hozzánk hasonló méretű és lakosságszámú országban. „Az, hogy a Fesztivál díszvendégei vagyunk, nagy hozadékkal jár hazánk meg- és elismertetése terén egy olyan országban, amely a portugál nyelvű országok centruma. Lisszaboni nagykövetként az a célom, hogy mind közelebb hozzam hazámat a portugál társadalom különböző köreihez, nem csak a politikai,  hanem a kulturális, az oktatási, a tudományos  és a gazdasági kapcsolatokon keresztül is.  A zene nagyon fontos eszköz számomra” – hangsúlyozta Breuer Klára lisszaboni magyar nagykövet.

A Budapestre utazó közel 75 fős küldöttség – fesztiválszervezők, polgármesterek, kulturális újságírók, helyi vállalkozók, turisztikai szakemberek, a Magyar Portugál Együttműködési Egyesület képviselői – remélik, hogy maradandó magyar-portugál kapcsolatok kialakításának lesznek részesei. A delegáció tagjait fogadja Hende Csaba házelnök-helyettes és Nagy Gábor Tamás polgármester, majd megismerkednek a Zeneakadémia Európa Nostra-díjas épületével.

A koncertekről:

A tíz koncert szinte mindegyikén hallható magyar mű, nagy tisztelete van Liszt, Bartók, Kodály zenei örökségének. Portugáliában él Hubay Jenő egyik unokája, így egy Hubay mű is elhangzik az egyik koncerten, tisztelegve a 2018-as Hubay-év előtt is. Igazi csemege lesz egy régizenei koncert portugál művészekkel, akik a XVII-XVIII-sz.-i magyar darabokat tűztek műsorukra. Öt koncerten lesznek magyarországi fellépők, a budapesti Zeneakadémia hallgatói, fiatal oktatói is páratlan lehetőséget kapnak a magyar zenei kultúra bemutatására a népzenétől a néhány éve született művekig.

Márciusban az egyik legkülönlegesebb koncerten a portugálok nemzeti zeneszerzőjének, a portugál Bartókként is emlegetett Lopes Graça-nak olyan dalművei csendülnek fel, amelyeket magyarnépdalokra komponált. Bartók és Kodály iránti tiszteletét is kifejező dalciklust portugál művészek adják elő, és felhangzanak az eredeti magyar népdalok a Zeneakadémia Népzene tanszéke hallgatóinak tolmácsolásában.

2017 és 2018 nyara között Magyarország látja el a Visegrádi Négyek soros elnökségét, ezért az egyik koncert fellépői a budapesti Zeneakadémián tanuló, a V4 országokból származó fiatal művészek. Jelentős lengyel, cseh, szlovák és magyar szerzők művei lesznek hallhatók, és a koncert egzotikuma a jellegzetesen magyar hangszer, a cimbalom lesz.

A fesztivál zárókoncertje június végén a magyar kortárszene előtt tiszteleg, olyan ritkán hallható művek előadásával mint pl. Kurtág György Kafka fragmenten, Eötvös Péter Dance of the Brush-footed Butterfly. A koncert díszvendége Fekete Gyula zeneszerző, a Zeneakadémia rektorhelyettese lesz, akinek egy műve szintén felcsendül.

Az EMMI, illetve a magyar kulturális kormányzat az NKA-n keresztül 6.2 millió Ft támogatásban részesítette a magyar művészek részvételét a fesztiválon.

A sajtótájékoztató napján este 7-kor mutatkozik be az Alentejo tartomány elismert vokális népzenei örökségét, a Cante Alentejo-t hitelesen ápoló és bemutató Cantadores do Desassossego férfi énekegyüttes.  Fiatal magyar népzenészeink csatlakoznak hozzájuk egy magyar népzenei válogatással és közös énekléssel a Régi Zeneakadémián.

Sajtóközlemény_Magyarország a díszvendége a Portugáliában rendezett Terras sem Sombra nemzetközi kulturális és komolyzenei fesztiválnak

Forrás: zeneakademia.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Kiderült, ki vesztette életét az M43-ason történt tragédiában – képek

Hiába érkezett a darus tűzoltóautó és a mentőhelikopter, hiába volt a feszítővágós munka. Mint arról az Infostarton is írtunk, súlyos...

A legtrendibb edzésformák

Mindennapjaink jellemzője, hogy a legtöbb ember siet. Kevés időnk van munkánk mellett kikapcsolódásra, sportra. Az egészségünkre pedig fontos és...

Mi is az a digitális lábnyom, és mire használjuk, használják?

A digitális lábnyom szűkebb és tágabb értelmezése - a forrása szerint A digitális lábnyom fogalma azokra a jelekre, nyomokra vonatkozik, amelyek...

Költő, programozó, randiguru, szakács és sok minden más, egyben: Vajon letaszíthatja trónjáról a Google-t a ChatGPT, azaz a mesterséges intelligencia?

Ha információra van szükségünk, a Google-t hívjuk segítségül. A ChatGPT azonban válaszokkal szolgál, nem csak adatokkal, mégpedig emberi...