26.8 C
Budapest
2023. szeptember. 26. kedd

A hős kisfiú, aki élete árán 3000 társát mentette meg a gyerekrabszolgaságtól! A rabszolgatatók bosszúból meggyilkolták..- videó

Dátum:

Megosztás:

1987-ben Iqbal Masih mindössze 7 éves volt, amikor az adósságok törlesztése miatt családja úgy döntött, hogy eladja rabszolgának. Születése után az apja elhagyta a családját, mert úgy gondolta, nem fér bele a családi kasszába még egy gyerek eltartása.

Iqbalt a nővérei nevelték, de nem sok ideig tartott a gyermekkora, korán fel kellett nőjön: 1987-ben a családja eladta, mivel annyira sem volt pénzük, hogy a nővére esküvőjét fedezni tudják. Édesanyja egy helyi kereskedőtől vett fel kölcsönt, és fedezetként Iqbalt ajánlotta fel. A rabszolgaság törvényellenes volt Pakisztánban, de az adósság visszafizetésének ezen módját hallgatólagosan elfogadták.

6 év rabszolgaság

Iqbalt reggeltől-estig dolgoztatták, olyan is volt, hogy napi 14 órát, a pénz, amit kapott még így is kevés volt az adósság törlesztésére. Akkor is dolgoznia kellett, amikor a Pakisztáni Legfelsőbb Bíróság megtiltotta a gyermekek fizikai munkára való felhasználását. A tomboló korrupció miatt a hatóságok szemet hunytak a gyermekrabszolgaság felett.

Iqbalt megverték, éheztették és kimerítő fizikai munkára kényszerítették. Akkor gyermekek ezrei voltak még szintén ilyen helyzetben.

6 év rabszolgamunka után Iqbal megszökött, és néhány rabszolgatársával együtt egyből a rendőrségre mentek. A korrupció azonban itt is közbeszólt: a rendőrség a gyerekeket visszavitte a fogvatartójukhoz, hiszen “jutalmat” kaptak cserében. Újabb hat év telt el, amikor Iqbal segítséget kapott egy gyerekrabszolgaság ellen küzdő aktivistától, Ehsaan Ullah Khantól.

Egy idő után ő maga is emberjogi aktivista lett, számos előadást tartott, és gyárakba szökött be, ahonnan kimenekítette az illegálisan dolgozó gyermekeket. Így sikerült közel 3 000 gyermeket felszabadítania.

1994-ban Iqbal az Egyesült Államokban megkapta az emberi jogok Reebok-díját. Küldetését folytatta annak ellenére is, hogy számos fenyegetést kapott a rabszolgatartó gyermekek gazdáitól.

1995. április 16-án Iqbal Masih gyilkosság áldozata lett.

filantropikum

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Arany (Gold) – amerikai kalandfilm – videó

Kenny Wells (Matthew McConaughey) az évszázad üzletére hajt. Dörzsölt, ambiciózus, tele van ötletekkel - csak éppen pénze nincs....

Megtette első balatoni útját a Komáromban készült új komp +fotók, videó

Bemutatták a BAHART új, Komáromban készített balatoni flottájának két már össszeszerelt darabját: a Tihany nevű kompot és a...

Ezért lehet fontos segítség a konyhában egy okosmérleg

Az SKS 707X konyhai mérleg akár okostelefonnal is párosítható Budapest, 2023. szeptember 25. –  A technológia fejlődésének köszönhetően egyes...

NAPÚT – 6: AZ Utolsó vacsora szereplői – Fülöp

A negyedik apostol Fülöp. A rák csillagjegynek sokszoros jelentése is van! Egyrészt ekkor van a nyári napforduló, vagyis június...