-1.1 C
Budapest
2023. február. 8. szerda

A héten jön a 300 000-dik ember – migránshelyzet percről percre

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: hirado.hu/M1 Híradó/MTI

Az Európán kívüli országok nagyobb szerepvállalását sürgette Orbán Viktor a 180 percben. Több mint 110 kilométeren már elkészült a kerítés a magyar-horvát határon, a tranzitzónák épülnek, a zöldhatár lezárásáról még nincs döntés, ez az osztrák és német lépéseken is múlik. A német határon biztosan nem lesz kerítés.

Gyorsult a migránsok mozgása 

(21:53) Szeptember 15-e óta több mint 90 ezer migráns lépte át a horvát határszakaszt – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán péntek este. Látszik, hogy gyorsult a migránsok mozgása, most öt-hat nap alatt érnek a magyar határra, feltételezhető, hogy embercsempész szervezetek segítik őket – közölte Bakondi György. Hozzátette: ha a migránsok nem is, az embercsempészek nagy valószínűséggel tisztában vannak a változó jogi helyzettel, és szervező, koordináló tevékenységük gyorsan igazodik a körülményekhez.

Hosszabb lesz a kerítés 

(20:24) A bolgár közszolgálati televízió honlapján megerősítette, hogy 132 kilométerrel hosszabbítják meg az ideiglenes kerítést a határon Haszkovo, Jambol és Burgasz megyében. Az ibox.bg hírportál szerint mostanáig 5 kilométernyi kerítés készült el Jambol megye területén. Hivatalos adatok szerint az év eleje óta mintegy 17 ezer nem regisztrált migránst tartóztattak fel Bulgária határain, valamint az ország belsejében.

A zöldek elítélik az elzárkózási törekvéseket

(19:33) A menekültek Európába való legális bejutási lehetőségének megteremtését szorgalmazták osztrák és magyar zöldek pénteken Burgenlandban, a határ menti Szentmargitbányán (Sankt Margarethen) tartott rendezvényükön, elítélve egyúttal az elszigetelődésre irányuló törekvéseket.

migrans-hansereg-mti

Két hét alatt ötvenezren érkeztek Zákányba 

(18:04) Két hét alatt ötvenezer migráns érkezett a Somogy megyei Zákányba Horvátországból – közölte az M1 aktuális csatorna. Péntek hajnalban 1000-1200 illegális bevándorló érkezett a zöldhatáron át, mintegy 1500 migráns pedig 17 óra körül.
A bevándorlókat – köztük szíriaiakat, afgánokat, irakiakat – a határtól most is rendőrök kísérik a vasútállomásra.

Nem áll helyre a közlekedés 

(17:44) A menekültválság miatt nyolc nappal, október 12-ig meghosszabbították a München és Salzburg közötti vasúti járat felfüggesztését. A német hatóságok szeptember közepén jelentették be, hogy az Ausztrián át Németországba igyekvő menedékkérők áradata miatt október 4-ig szüneteltetni kényszerülnek a személyszállító vonatok közlekedését a vonalon.

Elégedettek Somogyban 

(17:42) A somogyi közgyűlés elnöke szerint jól vizsgáztak a rendőrök, a katonák, a mentőszolgálat munkatársai, a segélyszervezetek és az önkormányzatok az elmúlt hetekben a déli határon.

Ötvenezer menedékkérő érkezhet Finnországba 

(16:55) A helsinki kormány azzal számol, hogy Finnországban akár a ötvenezret is elérheti a menedékkérők száma idén – közölte a belügyminisztérium.

Egyeztettek az ombudsmanok 

(16:20) A menekültek emberi jogi helyzetével kapcsolatban írtak alá közös nyilatkozatot a V4-es országok ombudsmanjai pénteken Visegrádon, az éves találkozójukon. Ebben hitet tesznek amellett, hogy a menekültek iránti felelősségvállalás az európai államok erkölcsi és jogi kötelezettsége.

Két nap, harmincöt ítélet 

(16:02) Harmincöt ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság csütörtökön és pénteken. A bíróság huszonkét vádlottat egy, tizenkettőt két évre kiutasított Magyarország területéről, egy embert pedig megrovásban részesített. Két esetben a bíróság visszaküldte az iratokat az ügyésznek. A vádlottak többsége szíriai és afgán állampolgárnak vallott magát, de voltak, akik albán, koszovói és iraki személyi adatokat közöltek. Az ítéletek többsége jogerős.

Kisebb befogadóközpontokat épít Szerbia 

(15:40) Szerbia több kisebb befogadóközpontot épít országszerte a migránsok számára, mert a 200-300 fő befogadására alkalmas központok emberségesebb körülményeket tudnak biztosítani, mint a nagy, 9-10 ezres kapacitású létesítmények – jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter.

Több mint ötszáz embert állítottak elő

(15:15) Több mint ötszáz embert állítottak elő Bulgáriában az illegális migráció elleni razzia során. Az ország területén összesen több mint kilencezer embert, több mint ötezer járművet és 900 helyszínt ellenőriztek.

Jöhet a segítség

(14:57) Csehország több mint száz katonát és rendőrt küldhet Magyarországra a schengeni határ védelmére, akik akár néhány hónapot is eltölthetnek Magyarországon – közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter.

Menekülttábor lesz Montenegróban is 

(14:40) Több ezer menekült befogadására képes menekülttábor létrehozására tett előkészületeket Montenegró, ahová eddig csak kevés bevándorló érkezett.

Tovább özönlik a tömeg

(13:56) Horvátországba eddig 97 367 migráns érkezett, számuk a hét végére elérheti a százezret – közölte Ranko Ostojic horvát belügyminiszter.

Visszavonták a zalai határokon a horgászati tilalmat

(12:25) A Megyei Kormányhivatal döntése szerint tegnap délután óta tilos volt halat fogni a határoknál lévő folyók és a betorkolló vízfolyások 500 méteres szakaszán. A honvédelmi tárca kezdeményezésére azonban ma visszavonták a tilalmat, mert a határ menti migrációs helyzet ezt már nem indokolja.

Ponta társadalmi támogatását kért

(11:25) A román miniszterelnök a civil társadalom támogatását kérte a Romániába más uniós országokból átirányítandó menedékkérők integrálásához. Victor Ponta erről azután beszélt, hogy a bukaresti kormány illetékesei a helyhatóságok és civil szervezetek képviselőivel tanácskoztak. Az Európai Unió belügyminisztereinek döntése nyomán Romániának az eredeti 1800 fős felajánlásánál lényegesen több, csaknem ötezer menedékkérőt kell átvennie Olaszországtól és Görögországtól. Az intézkedést az uniós tárcavezetők szavazattöbbséggel fogadták el, Románia ellene szavazott.

Még mindig ezrek érkeznek Presevóba

(11:05) Alig csökkent a migránsnyomás a macedón-szerb határon, Presevóba még mindig ezrek érkeznek naponta – jelentette a szerbiai közszolgálati televízió. Az RTS tudósítása szerint az utóbbi 24 órában mintegy 3 ezren haladtak át a településen felállított befogadóközponton, ahol regisztrálták őket. A B92 nevű televízió beszámolója szerint pedig egy nappal korábban ennél valamivel több, négyezer migránst regisztráltak. A B92-nek a Vöröskereszt presevói munkatársa elmondta: becsléseik szerint az utóbbi három hónapban körülbelül százezer migráns érkezett a dél-szerbiai településre.

Egy év börtönt kapott az embercsempész

(10:25) Embercsempészésért egy év börtönre ítéltek egy nőt Kecskeméten. A 37 éves orosházi nő öt szír migránst szállított autójában az M5-ös autópályán, akikről tudta, hogy illegálisan lépték át a határt – közölte a rendőrség. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

BÁH: kevesebb a menedékjogi kérelem

(09:52) Úgy tűnik, az elmúlt időszakban egyre kevesebben nyújtottak be menedékjogi kérelmet, csütörtökön 81-et regisztráltak a hatóságok – mondta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal általános főigazgató-helyettese az M1-en. 14-et a röszkei tranzitzónában lévők, a többit a szerb határszakaszon, elsősorban a Szeged térségében átjöttek nyújtották be – mondta Kiss Attila. Január 1-jétől csütörtök éjfélig 175 ezer 942 menedékjogi kérelmet regisztráltak a menekültügyi hatóságok.

Jönnek az önkéntes felajánlások

(09:30) Önkéntes felajánlásokkal segítik a magyar határokon szolgálatot teljesítő katonák és a Magyar Honvédség munkáját – mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a TV2 Mokka című műsorában. Vargha Tamás hangsúlyozta: több önkormányzat is jelentkezett segítséggel. Székesfehérvár például 10 millió forintot ajánlott fel. Az összegből olyan mobileszközöket vásárolnak majd, amelyekkel a katonák tudják tartani a kapcsolatot családjukkal – tette hozzá Székesfehérvár fideszes országgyűlési képviselője.

Horgászati tilalom a Zala egy részén

(09:26) Horgászati tilalmat rendeltek el Zalában a horvát és a szlovén határszakasz mentén, a migrációs válsághelyzet miatt. A Megyei Kormányhivatal döntése szerint tegnap óta tilos halat fogni a határoknál lévő folyók és a betorkolló vízfolyások 500 méteres szakaszán. A tilalom a többi között a Murára, a Lendva- és a Kerka-patakra, valamint a Principális-csatornára vonatkozik. A zalai horvát és szlovén határszakaszon a múlt héten részleges vadászati tilalmat is elrendeltek, szintén az illegális bevándorlással összefüggésben.

Jönnek a buszok Beremendre

(09:24) Ma eddig kilenc, migránsokkal teli jármű futott be a horvát-magyar határra – adta hírül az M1.

17 újabb bírósági ügy

(09:22) Tizenhét újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt péntek reggelig. Hatan Ásotthalom térségében, 11-en ismeretlen helyen érkeztek Magyarország területére. Ketten a már mások által megrongált határzáron keresztül, a többiek a kerítés alatt vagy azon átmászva lépték át illegálisan a határt. A válsághelyzet kihirdetése óta a szegedi vádhatóság összesen 321 elkövetővel szemben kezdeményezett gyorsított eljárást határzár tiltott átlépésének bűntette miatt.

Orbán Viktor: a pályán nálunk nagyobb fiúk játszanak

(08:40) A miniszterelnök szerint a migráció ügyében az az egyik legfőbb probléma, hogy még az Európai Unió tagállamai között sincs egyetértés a válság megítélésében. Az országok nem értenek egyet a migráció mértékében, illetve hogy a menekültáradat jó vagy rossz hatással van a kontinens jövőjére. Orbán Viktor utalt az Európai Bizottság ajánlására, amely szerint a migránsok megoldást jelenthetnek az idősödő Európa demográfiai problémájára, de a magyar kormány ezzel nem ért egyet. A Kossuth rádió reggeli műsorában a miniszterelnök ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európán kívüli nagyhatalmaknak, az arab országoknak nagyobb részt kell vállalniuk a menekültek ellátásában.

Csütörtök: 3667

(06: 40) Tegnap több mint 3600 migránst fogtak el országszerte tiltott határátlépés miatt – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szintén tegnap, Várpalotán arról beszélt, hogy szerda éjfélig már több mint 290 ezer illegális határátlépőt tartóztattak fel Magyarországon, közülük csaknem 176 ezren nyújtottak be menedékkérelmet – tette hozzá Kontrát Károly. Szerdán az illegális határátlépők száma még meghaladta a 4200-at.

Máthé Áron: a határzárat a schengeni egyezmény érdekében hozták létre

(06:40) Fals analógiának mondta a Nemzeti Emlékezet Bizottságának alelnöke a határzárat a vasfüggönyhöz hasonlítani. Utóbbit azért emelte a kommunista világbirodalom annak idején, hogy körbezárja a szovjet blokk országait, míg a határzárat a mai kormány azért állította fel, hogy a schengeni egyezmény, az európai belső határok átjárhatósága fennmaradjon – Máthé Áron a Magyar Időkben megjelent interjúban.

Több mint 111 millió orvosi kezelésre

(05:40) A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai szerint augusztus végéig a befogadó intézményekben elhelyezettek több mint 27 ezer alkalommal jártak orvosnál, ennek költsége meghaladja a 111 millió forintot. Ezt Rétvári Bence közölte a jobbikos Lukács László György parlamenti képviselőnek adott írásbeli válaszában. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kitért arra is, hogy bevándorlók körében igen alacsony az együttműködési készség, de aki együttműködik a hatóságokkal, az az előírásoknak megfelelően minden segítséget megkap.

hirmagazin_2015-10-01_185453

CSÜTÖRTÖKÖN TÖRTÉNT

Épül a kerítés

A horvát-magyar határon gőzerővel épül az ideiglenes határzár, a munkagépek és a katonák folyamatosan tisztítják a terepet és fektetik le a drótakadályt. Már majdnem készen vannak a tranzitzónák is. Letenyén is fűtött konténereket helyeznek el, amelyekben a bevándorlókat regisztrálják majd. Egy másik tranzitzóna Beremenden lesz, oda is 28 konténert vittek, melyek között lesznek olyanok is amik pihenésre és tisztálkodásra szolgálnak majd, a többiben pedig az ügyintézés zajlik. A szerb-magyar határon szeptember 15-ig 200 ezer ember jött be, a biztonsági határzár elkészülése óta pedig 3200-an léptek be illegálisan – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János beszámolt arról is, hogy a horvát határon egy 78, illetve egy 38 kilométeres szakaszon már elkészült a védőkerítés, de a kormány kész és kénytelen azt kiépíteni a teljes vonalon.

Korridor vagy nem korridor?

Lázár János elmondta: a kormány tiszteletben fogja tartani, ha Ausztria és Németország úgy dönt, hogy egy korridor kialakítását kéri Magyarországon keresztül, de annak szerinte ugyanolyan meghívó jellege lesz, mint a szír menekültekre vonatkozó korábbi német nyilatkozatoknak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy a kormány támogatja Szlovákia kvótaellenes törekvéseit és ellenzi, hogy az unió területén jöjjenek létre menekülttáborok (hotspotok). A kormányszóvivő az M1-en este azt mondta, a kerítés csak az élő erővel és a jogi környezettel megerősítve lehet hatásos. Kovács Zoltán hozzátette, míg migránskérdésben Ausztriával és Németországgal folyamatos egyeztetésre van szükség, a V4-államok között szerencsés összhang alakult ki a témában.

Seehofer: nem lesz kerítés

Szó sem lehet kerítésről a német határon – közölte Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a tartományi kormány pénzügyminiszterének felvetésére. Seehofer a Süddeutsche Zeitung című lapnak azt mondta, hogy maga is sürgeti a menedékkérők tömeges beáramlásának korlátozását, de nem egyezne bele kerítés telepítésébe. Előzőleg Markus Söder pénzügyminiszter egy nyilatkozatában arról beszélt, hogy nem tudni, ki lép be Németországba, mert a határellenőrzést ugyan visszaállították, de így is sokan kelnek át a zöldhatáron. Ezért annak ellenőrzését is meg kell fontolni- tette hozzá.

Gyűjtenek a közel-keleti menekülttáborok megsegítésére

A közép-európai keresztények közös gyűjtést szerveznének a közel-keleti menekülttáborok megsegítésére Soltész Miklós javaslata alapján. Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a lengyel egyházi vezetővel folytatott megbeszélést követően elmondta: segíteni kell az Közel-Keleten élő keresztény közösségeket, támogatni kell a helyben működő karitatív szervezeteket. Az államtitkár javaslata szerint október végén, november elején a közép-európai egyházak egy közös gyűjtést szerveznének a Szíriában, Libanonban és Irakban működő menekülttáborok

Opatovac üres

Kiürült az opatovaci sátortábor, Horvátországban mindössze öt migráns tartózkodik, ők az Eszék melletti befogadóállomáson arra várnak, hogy gyermekeiket ellássák a vukovári kórházban – közölte a horvát belügyminiszter. Ranko Ostojic elmondta: szeptember 16. óta több mint 92 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt, közülük 90 ezret már elszállítottak a magyar határra, a többiek pedig úton vannak Magyarország felé.

Működik a hármas határvédelem

Működik a hármas határvédelem, szeptember 15-e óta csupán 81 határsértőt fogtak el a magyar-szerb határon. Ez kevesebb mint egy százaléka a szeptember 14-én a határt illegálisan átlépett csaknem 10 ezer embernek – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Várpalotán. Kontrát Károly közölte azt is, hogy tegnap éjfélig már több mint 290 ezer illegális határátlépőt fogtak el Magyarországon. Közülük csaknem 176 ezren nyújtottak be menedékkérelmet. Hozzátette: 1153 esetben indult eljárás embercsempészek ellen.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...