2.1 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

A hazai netezők tizede problémás

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

1423761095 internet is here gettyimages

Függőség: a fiatalok töltik el a legtöbb időt az interneten ma Magyarországon, de minden korosztályt érinthet.
A magyar internetező felnőttek 11 százaléka problémás nethasználónak számít: még nem feltétlenül internetfüggők, de nem tudnak korlátot szabni a hálón eltöltött időnek, ami életviteli problémákat okozhat – derült ki az ELTE és a Corvinus egyetem közös kutatásából. Arra is fény derült, hogy a 16 évesek 4,6 százalékánál a netes játékok okoznak hasonló gondokat.

– A pontos arányt nehéz megbecsülni, mert még a kutatók között sincs egyetértés abban, mi számít internetfüggőségnek – közölte Demetrovics Zsolt pszichológus, az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének vezetője.

Az is kérdéses, hogy az internetfüggőség önálló jelenség-e, vagy más gondok – például szorongás, szociális fóbia, depresszió – tünete.

Az azonban bizonyos, a netfüggőség valós probléma, sokan küzdenek azzal, hogy a hálón eltöltött túl sok idő miatt családi, munkahelyi, iskolai, kapcsolati vagy életviteli problémáik alakulnak ki.

– A fiatalok a leginkább veszélyeztetettek, de nem lehet egyetlen korosztályra szűkíteni a jelenséget – közölte a pszichológus. Bárki lehet olyan helyzetben, például egy boldogtalan házasságban, hogy a társas és az örömszerzési szükségleteit nem tudja kielégíteni más módon, ezért az internet felé fordul.

A magyarok 50 százaléka minden nap internetezik az Eurobarometer tavaly októberi felmérése szerint. Ez 10 százalékos növekedés az egy évvel korábban mérthez képest.

Ezrek szenvednek függőségben Európa szerte
Internetfüggőség
Egy másik, hét európai országra kiterjedő felmérés a tinédzserek internetfüggőségét vizsgálta. A kutatásban Görögország, Hollandia, Izland, Lengyelország, Németország, Románia és Spanyolország 14–17 éves fiataljai vettek részt, összesen több mint 13 ezren.

A vizsgálat szerint a serdülők 1,2 százaléka számít internetfüggőnek, vagyis ők azok, akik nem tudják kontrollálni az internethasználatukat. Mindez elszigeteltséghez, a társadalmi, iskolai és szabadidős tevékenységek, valamint a személyes higiénia és az egészség elhanyagolásához vezethet. Noha ez az arány nem tűnik magasnak, a fiatalok további 12,7 százaléka a kockázatos csoportba sorolható.

Demetrovics Zsolt azt mondta, nem ördögtől való, ha a szülő korlátozza, mennyi időt netezhet a gyerek. Másrészt a nevelés során arra kell törekedni, hogy más elfoglaltságok is élvezetet okozzanak a gyereknek, mert ha ez nem alakul ki, később nagyon nehéz változtatni rajta.

Magyar nethasználati szokások
A függőség kialakulásának lehetőségét jól mutatja az is, hogy a magyarok az internetről tudnának a legnehezebben lemondani a technikai vívmányok közül, az eNET tavalyi kutatása alapján.

A felnőtt internetezők 47 százaléka azt válaszolta, nem tudna a világháló nélkül élni. A sorban közvetkező mobiltelefon és tévé esetében csak 36, illetve 26 százalék volt ez az arány.

A rendszeresen internetezők 5 százaléka hétköznapokon több mint nyolc órát használja a világhálót, további 6 százalék pedig tíz óránál is hosszabb ideig ül a gép előtt. Hétvégén valamivel jobb az arány: akkor 3 és 4 százalék.

Forrás: Metropol, kép: gettyimages

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

A protein és a női szépség: Miért kulcsfontosságú a megfelelő protein bevitel a nők számára is?

A megfelelő fehérjebevitel viszonylag kulcsfontosságú minden ember, különösen az aktív személy életében. Azonban sokaknál a fehérjék csak az izomtömeg...

Ma este egy romantikus dráma arról, hogy hogyan lesz egy kiskatonából EMBER – Újoncok napja.. – videó

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...

Üzent a BKK: változik a közlekedés az ünnepek alatt – Ez sokakat érinthet!

Az adventi időszakban az utasok színvonalasabb és biztonságosabb kiszolgálása érdekében a hétvégi napokon sűríti egyes járatait, illetve nagyobb...

„Amit Németország csinál, az romboló a békére nézve” – Putyin és Scholz telefonon tárgyalt

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken telefonon közölte Olaf Scholz német kancellárral, hogy a német és nyugati irányvonal Ukrajnával...