27.2 C
Budapest
2022. augusztus. 10. szerda

A halálba küldenek minket – állítják az ukrán önkéntesek, + Brit önkéntesek: ágyútölteléknek akartak használni bennünket az ukránok

Dátum:

Megosztás:

WashingtonPost: Három hónap elteltével a 120 fős önkéntes század – halálesetek, sérülések és dezertálások miatt – 54 főre zsugorodott.

A keleti fronton lévő önkéntesek beszámolójuk szerint napi egy krumpliból éltek. Az oroszok Grad-rakétákkal lőttek rájuk, miközben ők csak kézifegyverrel rendelkeztek. „Ők már tudják, hogy hol vagyunk, és amikor egy ukrán tank tüzel tőlünk, az elárulja a helyzetünket” – árulta el Szerhij Lapko századparancsnok, felidézve a legutóbbi csatát. „És elkezdtek lőni mindennel, Grad, aknavetők… Ilyenkor csak imádkozol a túlélésért” – mondta a The Washington Postnak adott interjújában.

A lap közölte, hogy bár az ukrán vezetők az önkéntes és hivatásos csapataik legyőzhetetlenségéről számoltak be, addig Lapko parancsnok egy reálisabb képet mutatott. Három hónap elteltével ez a 120 fős százada – halálesetek, sebesülések és dezertálások miatt – 54 főre zsugorodott. Az orosz invázió előtt civilek voltak, és soha nem számítottak arra, hogy Kelet-Ukrajna egyik legveszélyesebb frontvonalára mennek. Ott a feletteseik cserbenhagyták őket, és a túlélésért küzdöttek.

Lapko és helyettese, Vitalij Chrus aggodalmait nemrégiben egy másik szakasz is megerősítette, amely az ostromlott Szeverodoneck városában állomásozik. Egy hitelesnek bizonyult videón az önkéntesek bejelentették, hogy nem harcolnak tovább, mert nincs megfelelő fegyverzetük, támogatásuk és katonai vezetésük. „A biztos halálba küldenek minket” – mondta egy önkéntes a videón, hozzátéve, hogy többen hasonló videót készítettek.

Az ukrán hadsereg tagadta az állításokat, mondván, hogy a „dezertőröknek” mindenük megvolt a harchoz. „Azt hitték, hogy kirándulni jönnek” – mondta egy parancsnok.

Brit önkéntesek: ágyútölteléknek akartak használni bennünket az ukránok

Átverve érzi magát az a két brit felcser, aki önkéntesnek jelentkezett az ukrán hadsereg nemzetközi alakulatához. Az ukránok váltig állították, hogy nem kell fegyvert fogniuk, végül mégis Kijev védelmére vezérelték ki őket, mindössze két napnyi kiképzés után.

Lépre csalták bennünket– állítja az a két brit állampolgár, akik önkéntesnek jelentkeztek az ukrán hadsereg nemzetközi alakulatához, miután Volodimir Zelenszkij elnök felhívást intézett a nemzetközi közösséghez, arra kérve a harci tapasztalattal rendelkező exkatonákat, hogy segítsenek megvédeni Ukrajnát az orosz invázióval szemben. Az önkéntesek a Telegraph-nak nyilatkozva elmondták: ők maguk harcolni nem akartak, felcsernek jelentkeztek az önkéntesek közé, mégis fegyvert adtak a kezükbe, és Kijev védelmére vezényelték ki őket, mindössze 48 órás kiképzést követően.

Önkénteseknek tartanak fegyverismereti gyakorlatot az ukrán hadsereg kikéképzői, Kalasnyikov gépkarabélyokat imitáló fapuskákkal Kijevben.
Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

 

Ágyútölteléknek kellettek

Egyikük, az ötven éves Carl Walsh 17 évet szolgált a brit hadseregben felcserként, lehúzott egy-egy turnust Boszniában, Koszovóban és Irakban is; Ukrajnába is azért ment, hogy a korábbi harctéri orvosi tapasztalataival segítse az ukránokat. Csaknem tíz évvel fiatalabb társa, Ollie Funnell korábban nem látott háborút, de másfél évtizeden át dolgozott mentősként, és úgy vélte, hasznát vehetik a tudásának Ukrajnában is. Mindketten még indulás előtt felvették a kapcsolatot a londoni ukrán nagykövetséggel, ahol biztosították őket arról, hogy nem kell fegyvert fogniuk, csak egészségügyi feladataik lesznek Ukrajnában.

Amikor a lengyel-ukrán határt átlépve jelentkeztek a helyi hatóságoknál, egy Lemberg melletti településre vitték őket, a nemzetközi alakulatoknak szállást adó katonai bázisra. Itt, Walsh elmondása szerint, el akarták venni tőlük az útleveleiket, és alá akartak íratni velük egy egyéves önkéntes szerződést.

Kétnapos kiképzést akartak adni – mindössze 48 órát – majd átvezényeltek volna bennünket Kijevbe, az ukrán főváros védelmére.

A felcser elmondta: az önkéntes alakulat tagjai között sokan voltak, akik hozzá hasonlóan láttak már háborút, de voltak köztük olyan fiatalok is, akik semmilyen harci tapasztalattal nem rendelkeztek. Őket kétnapos kiképzés után vezényelték ki a frontra, a biztos halálba – mondta a férfi, hozzátéve, hogy a 48 órás kiképzés alatt éles fegyvert nem is fogtak a kezükbe.

A biztos halál várt volna rájuk

Elmondta azt is, hogy a szerződésük nem tért ki arra, hogy haláluk esetén kit értesítsenek, így akár az is előfordulhatott volna, hogy hozzátartozóik meg sem tudják, mi történt velük a harctéren.

Elküldtek bennünket a körbezárt Kijevbe, ágyútölteléknek kellettünk volna oda

– méltatlankodott Funnell, aki fizetés nélküli szabadságot kért munkahelyén, hogy Ukrajnába utazhasson. Elmondta: a szerencséjüknek, és egy volt brit katonának köszönhetik, hogy életben vannak. A korábbi tiszt figyelmeztette őket arra, hogy ha az ukrán fővárosba mennek, ott a biztos halál vár rájuk. Ezután döntöttek úgy, hogy inkább hazamennek.

Néhány órával azután, hogy újra Lengyelországban voltak hallották a hírt, hogy az orosz hadsereg lebombázta azt a Lemberg melletti katonai támaszpontot, ahol a nemzetközi alakulatokat szállásolták el. Több mint 30 rakétatalálat érte a bázist, ahol 35 ember meghalt.

Tízezrek csatlakoztak Európa minden tájáról

A háború kitörését követő két hétben csaknem 15 ezer külföldi érkezett Ukrajnába, hogy az ukrán hadsereg nemzetközi alakulatánál harcoljon az ukrán kormány közlése szerint. Többségük külföldön élő, a háború miatt hazatérő ukrán, de sok katonaviselt uniós állampolgár is van közöttük, sőt, néhány amerikai és kanadai önkéntes is.

vg

washingtonpost

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Elindultak a Széchenyi Hitelkártya programok!

Elindultak a Széchenyi Hitelkártya programok! Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására megnyílt a lehetőség...

Fellélegezhetnek a katások, új rendelettel segít a kormány

Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken. Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől...

Biciklivel is érkezhetnek a betegekhez a magyar mentősök – szólj hozzá, mondd el a véleményedet te is!

Kerékpárral közlekedő mentősök teljesíthetnek szolgálatot a fővárosban, tudta meg a Népszava. A legfontosabb - és legérdekesebb hírek itt! Kattints...

Egy holland férfi felvásárolt egy egész falut Nógrádban

A holland Elroy Thümmler először bulizni jött Magyarországra, az ügynökségével sok hollandot hozott el az országba. A legfontosabb -...
facebook