5.4 C
Budapest
2022. november. 27. vasárnap

A gyilkosság, amely az egész világot megdöbbentette: 35 éve hunyt el John Lennon +Videó

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: hirado.hu

A férfi, aki ötször lőtt a nyílt utcán John Lennonra, meg sem próbált elmenekülni. A helyszínre érkező Tony Palma járőr alig ismerte fel a sérültet, pedig személyesen is találkoztak már…

1980. december 8-án éjjel 11-kor a világ egy pillanatra megállt. Mark Chapman, Beatles rajongó – aki egyébként már délután a Dakota-ház körül őgyelgett és autogramot kért a zenésztől – közvetlen közelről lőtt rá ötször John Lennonra. Lennon épp a stúdióból tartott haza feleségével, Yoko Onóval. Nem kellett hozzá sok idő, hogy Tony Palma járőr a helyszínre érkezzen. Palma hirtelen nem is ismerte fel Lenont, akivel nem sokkal azt megelőzően találkozott: egy közös ismerős kávéház tulajdonos mutatta be a zenésznek. A két férfi mindössze két alkalommal találkozott egymással. Az azóta nyugdíjazott Palma soha nem gondolta volna, hogy ő lesz az az ember, aki utoljára élve látja Lennont.

A gyilkosság, amely az egész világot megdöbbentette: 35 éve hunyt el John Lennon +Videó
John Lennon. Fotó: MTI/EPA

A zenész, a családapa, a pacifista, a férj kórházba szállítása közben, a mentőaautóban belehalt sérüléseibe. Túl sok vért veszített ahhoz, hogy túlélhesse ezt a borzalmat. Mindössze 40 éves volt. Lennon haláláról a különböző médiumok – műsoraikat megszakítva – perceken belül hírt adtak, nemsokára pedig több tízezres gyászoló tömeg gyűlt össze a Dakota-ház előtt, valamint számos más nagyvárosban.

A gyilkosság, amely az egész világot megdöbbentette: 35 éve hunyt el John Lennon +Videó
A 2010. július 28-án készült felvételen az 55 éves amerikai Mark David CHAPMAN, John Lennonnak, a Beatles legendás egykori brit zenekar tagjának gyilkosa a New York állambeli Attica börtönében. A média közlése szerint 2010. augusztus 10-én, néhány hónappal Lennon halálának 30. évfordulója előtt, Chapman már hatodszor kérvényezi a szabadlábra helyezését. Lennont New York-i otthona előtt 1980. december 8-án este több pisztolylövéssel ölte meg Chapman, aki életfogytiglani, legkevesebb 20 évnyi, börtönben letöltendő büntetést kapott. (MTI/EPA)

John Lennon halálának körülményeivel kapcsolatban az azóta eltelt 35 év alatt szinte minden kiderült. Az azonban, hogy a zavarodott elméjű Mark Chapman, akit életfogytiglanra ítélt a bíróság, vajon miért is lőtt – a mai napig nem tudni. Számtalan feltételezés, sőt, összeesküvés-elmélet látott napvilágot, a leggyakoribb közülük, hogy politikai okok miatt a CIA végzett vele; hogy Yoko Ono állt a gyilkosság hátterében; de már annak lehetősége is felmerült, hogy valójában a horror-király Stephen King húzta meg ravaszt (állítólag ő is ott volt a gyilkosság idején), Chapmen csak egy áldozat.

A gyilkosság, amely az egész világot megdöbbentette: 35 éve hunyt el John Lennon +Videó
A Beatles együttes (b-J) Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr és John Lennon. (Fotó:MTI/EPA

Lennon értelmetlen meggyilkolása egyúttal hatalmas indulatokat gerjesztett New Yorkban, ezért a hatóságok Chapmant előbb a Rikers-szigetre, majd az Atticai Állami Fegyházba szállították. Jelenleg a  Wende Correctional Facility nevű börtönben tartják fogva a férfit, aki 35 évvel ezelőtt, a nyílt utcán meggyilkolta John Lennont, a Beatles alapító tagját.

 

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Megérkezett a legmeghatóbb karácsonyi reklám: sírni fogsz – videó

Minden évre jut legalább egy emlékezetes reklám. A norvég posta karácsonyi reklámja már tavaly is megragadta az emberek figyelmét, amikor az...

Elhunyt a Flashdance dalszerzője, mindössze 63 éves volt

63 éves korában meghalt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője - számolt be róla a BBC...

Karácsonykor hiánycikk lehet a kacsa és a liba a hazai boltokban

Madárinfluenza, elszálló költségek, energiaválság, bizonytalanság - ezekkel a problémákkal kell szembenézniük a termelőknek a baromfiágazatban. Rendkívül nehéz helyzetben vannak...

Egy férfi, egy nő és egy újszülött is meghalt a 4-es úton – videó

Egy férfi, egy nő és újszülött gyermeke életéért küzdöttek a mentők az Ebes és Debrecen közötti balesetnél, de...