15 C
Budapest
2024. február. 27. kedd

A Google egyik vezetője arra kérte a mesterséges intelligenciát, hogy végezzen az emberiséggel

Dátum:

Megosztás:

A Google egyik főnöke nem teketóriázott: arra kérte a mesterséges intelligenciát, hogy öljön meg mindannyiunkat. Szerencsére nem járt sikerrel.

A Google Brain társalapítója, Andrew Ng egy biztonsági kísérlet részeként kér különféle hátborzongató dolgokat a ChatGPT-től. Az időzítése pedig nem véletlen, hiszen világszerte rengetegen figyelik aggódó tekintetekkel az MI (mesterséges intelligencia) fejlődését, még az iparág vezető szakértői között is.

MI, M.I., A.I., AI, mesterséges intelligencia, robot, tech,
A Google egyik vezetője nem gondolja, hogy veszélyben lennénk Fotó: Pixabay.com

A legrosszabb, amitől tartanak, hogy ez hozza majd el az emberiség számára a világvégét, ezért valamiféle szabályozást követelnek. A Business Insider szerint a társalapító nemrég közzétett egy hírlevelet, amelyben részletezte az általa elvégzett AI-tesztet, amelyhez a ChatGPT4 verzióját használta.

A techguru arra kérte a ChatGPT4, hogy öljön meg minket 

Ng elmondja, hogy nemes egyszerűséggel megkérte a programot, hogy „öljön meg minket”, de érdekes módon a bot nem volt hajlandó előállni semmilyen ötlettel ennek kivitelezésére. Elmondása szerint a terv az volt, hogy megkéri, hogy indítson termonukleáris háborút, de ez nem sikerült, még akkor sem, amikor megpróbálta elmagyarázni a robotnak, hogy az emberek hatalmas mennyiségű szén-dioxid-kibocsátást okoznak.

Ezt a kérést abban a reményben adta elő, hogy a bot azt mondja, hogy az emberek kiirtása lenne a gyógyír a Föld összes betegségére.

Szerencsére nem járt sikerrel 

Úgy látszik azonban, hogy a bot igencsak békeszerető, ugyanis nem volt hajlandó belemenni ebbe a kérdésbe, aminek Ng persze nagyon örült. Cégvezető csak be akarta bizonyítani, hogy a botok biztonságosak, bár arról már nem ír, hogy mi történt volna, ha a terve rosszul sül el. 

Megpróbáltam a GPT-4 segítségével megölni mindannyiunkat… és örömmel jelenthetem, hogy nem sikerült! 

„Komolyra fordítva a szót, miután olyan funkciót adtam a GPT-4-nek, amelyről azt hitte, hogy nukleáris háborút indíthat, és többféle felszólítással is kísérleteztem, – például arra kértem, hogy csökkentse a CO2-kibocsátást, – eddig még egyszer sem sikerült rávennem, hogy megnyomja a nukleáris gombot” – fejtegette Andrew Ng, majd még azt is hozzátette:

A már meglévő technológiával is elég biztonságosak a rendszereink, és ahogy az MI biztonsági kutatások fejlődnek, a technológia csak még biztonságosabb lesz. Így tehát az attól való félelem, hogy a fejlett mesterséges intelligencia „fellázad” és úgy dönt, hogy kiirt minket, egyszerűen irreális. Ha egy mesterséges intelligencia elég okos ahhoz, hogy eltöröljön minket, akkor biztosan elég okos ahhoz is, hogy azt is tudja, hogy nem ezt kellene tennie” – idézi a Daily Star a cégvezetőt.

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

15 évvel hamarabb szabadulhat a kisgyermekes kolléganőjét halálra szurkáló játékfüggő férfi

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt jogerősen életfogytig tartó fegyházra ítélte a Győri Ítélőtábla azt a 27 éves...

Túszul ejtettek egy fiatal nőt a VII. kerületben, lövés is dördült, túsztárgyalóval ment ki a TEK

Túszul ejtette a nőismerősét egy kábítószer hatása alatt álló férfi Budapesten, egy VII. kerületi lakásban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság...

Elhunyt Roberto Messina, a Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek egyik visszatérő mellékszereplője – videó

90 éves korában érte a halál Floridában, Isten nyugosztalja! Videó Hirmagazin.eu