6.4 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

A Frontex átvehetné egyes tagországok határainak védelmét

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: MTI

Az Európai Unió olyan intézkedést fontolgat, amely lehetővé tenné, hogy az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex beavatkozzék egy tagállam határvédelmébe és az ottani határ őrzésébe – közölték uniós tisztviselők és diplomaták pénteken a tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek brüsszeli tanácskozása kapcsán.

 A Frontex átvehetné egyes tagországok határainak védelmét

Thomas de Maiziere német belügyminiszter közölte újságírókkal, hogy olyan javaslatot vár az Európai Bizottságtól, amely a Frontexnek felhatalmazást adna a határ ellenőrzésére a schengeni övezethez tartozó és az övezeten kívüli ország között, amennyiben az adott Schengen-tagállam ezt a kötelességét nem tudja teljesíteni.

A német miniszter különsorolta a régebbi Schengen-tagokat

A külső határok őrzése jelenleg “hiányos” – mondta de Maiziere, aki nyilatkozatában különbséget tett “régebbi Schengen-tagok” és az övezet többi állama között. A német belügyminiszter megemlítette azt a francia-német javaslatot is, amelynek értelmében a nagyrészt a nemzeti határvédelmi szervek koordinálását végző Frontexet kiegészítenék egy állandó európai part- és határvédelemmel. Az Európai Bizottság korábban megerősítette, hogy javasolni fogja ezt az elképzelést.

Nem biztos, hogy kérnének hozzájárulást a határvédelem átvételéhez

Uniós diplomaták közlése szerint a schengeni övezet külső határainak védelmét érintő javaslat azt vizsgálná felül, hogy az érintett tagállam kezdeményezése szükséges volna-e határvédelmének átvételéhez. Az egyik lehetőség az, hogy nem kérik a tagország hozzájárulását, ehelyett a 28 tagállam többségi szavazata alapján mozgósíthatnák a Frontexet – mondta egy tisztviselő.

Az érvényes schengeni egyezmény értelmében az Európai Bizottság csak javasolhatja egy tagországnak, hogy fogadja el a többi uniós ország segítségét a határvédelméhez, de semmiképpen sem kötelezheti erre – s egy ilyen kényszerintézkedés amúgy is nehezen lenne kivitelezhető.

„Elhagyhatja Schengent, vagy elfogadja a Frontexet”

Anders Ygeman svéd belügyminiszter szerint a határellenőrzés a tagállamok hatáskörébe tartozik, ezért nehéz azt mondani, hogy erővel rákényszerítenek egy tagállamra egy ilyen döntést. “Másrészt meg kell védenünk Schengen határait, és annak alapján, amit láttunk, ha egy ország nem képes saját határait megvédeni, akkor elhagyhatja Schengent, vagy elfogadja a Frontexet” – mondta, utalva a menekültek és migránsok hullámának kifogásolható görögországi kezelésére.

A görögök miatt tört ki a vita

A javaslatról szóló vitát a Reuters hírügynökség szerint a Görögországgal kapcsolatos uniós elégedetlenség váltotta ki. Az Európába érkező menekültek és migránsok nagy része Görögországban lép először az EU területére, ahonnan – több beszámoló szerint – jelentősebb szűrés nélkül, a regisztrációt követően rövid időn belül folytatják az útjukat az EU többi tagországába. Az ENSZ adatai szerint idén eddig több mint 700 ezer migráns érkezett az Égei-tengeren keresztül Görögországba.

Az EU már többször felszólította Görögországot a migránsválságra adott válaszintézkedéseinek felülvizsgálatára, és arra, hogy ehhez kérjen külső segítséget, különben azzal szembesülhet, hogy felfüggesztik schengeni tagságát. Athén végül – feltehetően uniós nyomásra – csütörtökön az Európai Unió segítségét kérte a polgári védelmi mechanizmuson keresztül az országot érintő migrációs válsággal kapcsolatban. Az uniós polgári védelmi mechanizmus a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott támogatni.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Tragédia! Elhunyt Varga Tímea kutyája, gyertyát is gyújtott érte e temetőben..

Borzalmas ami történt! A temetőben teljesen összetörve fotózták le Vajna Tímeát Vajna Tímea teljesen összetört ugyanis férje Andy Vajna...

Ennyi volt az elektromos rollereknek? Párizsban már fontolgatják, hogy kitiltják őket a városból – Menjenek vagy maradjanak? Szavazz!

Az elektromos rollerek megosztó járművek: sokan imádják, de nem kicsi az a tábor sem, amelynek a tagjai rossz...

„Hazug g*ci vagy!” – óriási veszekedés kerekedett abból, hogy VV Reni hány férfival feküdt le..

Csupán két éjszakát töltöttek a luxus helyszínen a ValóVilág idei versenyzői, akik közül többen már az első éjszaka...

FAO: Nem drágult a globális élelmiszerkosár novemberben

A FAO élelmiszer-alapanyag árindexe csupán 0,3%-kal haladja meg a tavalyi értékét Róma, 2022. december 2. – Jórészt mozdulatlan maradt a...