6.7 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

A földön kívüli élet lehetőségeiről tanácskoztak az Akadémián

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: M1/Minden Tudás

Az emberiség egyik nagy kérdése, hogy egyedül vagyunk-e vagy mások is élnek rajtunk kívül az univerzumban, máig megválaszolatlan.

A tudomány és a technológia fejlődésével azonban közelebb vagyunk a rejtély megfejtéséhez, mint valaha. Kereszturi Ákos bolygókutató, az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, sok olyan apró részinformáció jött össze, amiből kezd egy nagy puzzle kirajzolódni, ami körvonalazza, hogy milyen lehetősége van az életnek a Földön kívül.

Ahhoz, hogy ez a hatalmas kirakó összeálljon, van néhány alapkérdés. Például az, hogy mi a földön kívüli élet? A szóösszetétel első része könnyen definiálható, de mit tekintünk életnek?

A szakember szerint mindenképpen behatárolja a lehetőségeket, hogy csak a földi példát ismerjük, és ez alapján kell általánosítani, kitalálni egy olyan megkötést, ami az egész világegyetemre érvényes.

földönkívüli

A földön kívüli élet keresése az elmúlt évek egyik legérdekesebb kutatási területe. A Magyar Tudományos Akadémia nemzetközi konferenciát is rendezett a témában.

Almár Iván csillagász hozzátette, sok százmilliárd csillag alkotja Tejútrendszerünket, és rengeteg tejútrendszer van a mienken kívül is. Ma már tudjuk, hogy ezeknek igen nagy számban vannak bolygóik is, tehát nagy a választék. Kifejtette, a csillagász szemszögéből az érdekesség elsősorban az, hogy hol van az az égitest, mekkora, milyen messze van a csillagtól, aminek közelében tartózkodik. Elmondása szerint most tesszük meg az első lépéseket azon az úton, hogy kiválasszuk, az idegen csillagok körül azonosított bolygók közül melyek ígéretesek az élet szempontjából.

A földihez hasonló intelligens élet nagy valószínűséggel Naprendszerünkben nem létezik, az élethez szükséges alapvető építőköveket viszont nagy eséllyel meg lehet találni az univerzumban. A konferencia központi kérdése az volt, hol van az átmenet az élettelen és az élő között.

A földön kívüli élet lehetőségeiről tanácskoztak az Akadémián 1

Ábrahám Péter, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának főigazgatója kifejtette, intézetükben a legelső lépcsőket tanulmányozzák, őket főleg a Nap érdekli, és az, hogyan jöttek létre körülötte a bolygók.

A földön kívüli és a földi élet kialakulásához sok lépcsőn át vezet az út. A csillagász, a geológus, a biológus, a vegyész, a földtudós mind hozzáteszi a saját szakterületének legújabb eredményeit a kereséshez. Kereszturi Ákos szerint a földön kívüli élet ilyen fajta kutatása valóban természettudomány, tehát megfigyel, mér, abból modelleket állít fel, azokat fejleszti, cáfolja, átalakítja és így fejlődik előre.

Olyan kutatási terület, amelyben 10-15 éven belül komoly eredmények születhetnek, csillag milliárdokon innen és túl.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A Doktor, a Gyűjtő, a Tál és az Álarcos – Íme, a Schadl-ügy lehallgatási anyaga: a lehallgatók vagy viccesek, vagy éhesek voltak, amikor a...

Büntető ügyek befolyásolására kért több tízmillió forintokról, de százról is szó esik azokban a beszélgetésekben, amelyeket a szakszolgálat...

Az oroszok üzentek: még soha nem volt ennyire közel az atomháború – videók

Az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy jövőre jelentősen növelik a katonai kiadásokat, felpörgetik a hadiipart és különös figyelmet...

Félelmetes ragadozó piráját találtak a Sebes-Körösben – videó (látványetetés)

Az elpusztult példányra Nagyváradon bukkantak. lpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben – közölte pénteken az Ebihoreanul.ro bihari...

Tragédia! Elhunyt Varga Tímea kutyája, gyertyát is gyújtott érte e temetőben..

Borzalmas ami történt! A temetőben teljesen összetörve fotózták le Vajna Tímeát Vajna Tímea teljesen összetört ugyanis férje Andy Vajna...