15.3 C
Budapest
2023. szeptember. 24. vasárnap

A fogvatartott gyerekek megkínzásával vádolják az iraki hatóságokat

Dátum:

Megosztás:

Egyre több kérdést vet fel az Iszlám Államtól visszafoglalt területeken élő gyerekek ügye – hangzott el az M1 Híradójában.

 

A legtöbben egész eddigi életüket a terrorállamban élték le, szakemberek szerint nehéz lesz őket visszasegíteni a társadalomba. Irakban közben állítólag másfél ezer olyan kiskorút tartanak fogva, akik kapcsolatban állhattak a terrorszervezettel.

Elmenekültek az Iszlám Állam utolsó szíriai bástyájából, mégis a dzsihadista csoportot éltették burkába öltözött nők egy felvételen. Szerdán ismét százakat hoztak ki Baghúzból, a települést ostromló Szíriai Demokratikus Erők. A kurd-arab fegyveresek az Iszlám Állam feltételezett harcosait elkülönítették a civilektől, akiket az észak-szíriai Al-Hol-ba szállítanak tovább – hangzott el az M1 Híradójában.

Az al-hol-i sátortáborban éppúgy jelen vannak a dzsihadisták rémuralmának áldozatai, mint a terrorszervezet harcokból kimaradó támogatói is, rengeteg gyermek is. Sokan olyan fiatalok, hogy gyakorlatilag egész eddigi életüket a dzsihadista terrorállamban élték le.

A velük foglalkozó szakemberek szerint gyakran szorongás jeleit mutatják, visszahúzódóak vagy éppen agresszívek, sokan rémálmoktól szenvednek és ágyba vizelnek. Akadnak idősebbek is, akiket az Iszlám Állam tagjai – esetként saját szüleik – megpróbálhattak radikalizálni és beszervezni. Nem tudni hányuknál sikerült ez, és egyelőre az sem világos, hogyan kezelik majd őket.

Gyermekeket tarthatnak fogságban Irakban?

A szomszédos Irakban már szembenéztek ezekkel a problémákkat, hiszen ott minden területet visszafoglaltak már az Iszlám Államtól.

A Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet azonban túlkapásokkal vádolta meg az iraki hatóságokat. Például azzal, hogy időnként kínzásokkal kényszerítik ki a beismerő vallomásokat a gyermekekből. A szervezet friss jelentése szerint másfél ezer gyermeket, köztük csaknem 200 külföldit tartanak fogságban Irakban, akik egy részét látszólag alig köti valami az Iszlám Államhoz.

Egy 15 évesen letartóztatott fiú például arról mesélt, hogy a dzsihadisták megszállták a települését és bezárt az iskola. Azt állítja csak ezután kereste fel az Iszlám Államot, mert tanulási lehetőséget ajánlottak.

Irak nem reagált

A Human Rights Watch szerint a nemzetközi jog szerint még a gyermekkatonákat is elsősorban áldozatként kell kezelni, és segíteni kell visszailleszkedésüket a társadalomba.

Az iraki kormány egyelőre nem reagált. A kurdisztáni autonóm régió részéről korábban tagadták, hogy rosszul bánnának a fogvatartott kiskorúakkal és azt közölték, hogy segítik visszailleszkedésüket a társadalomba.

forrás: M1

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Gyilkos Joe (Killer Joe), amerikai thriller – videó (18+)

Chris-re, a huszonkét éves drogdílerre rájár a rúd. Ám a dolgok rosszról még rosszabbra fordulnak, mikor alkalmazza a...

Jennifer Love Hewitt – Ügyféllista (The Client List) – videó

Samantha Horton egy texasi kisvárosban él a családjával. Az egykori szépségkirálynő hajdan szebb napokat látott, most viszont nehéz...

Üzent Zelenszkij a lengyeleknek: Vagy minket támogattok, vagy az oroszokat

Az ukrán elnök szerint, aki nem támogatja őket, Oroszországnak segít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kanadába látogatott, ahol Justin Trudeau...

Angliában a migránsokat legalább háromcsillagos szállodákban kell elhelyezni

A belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint mivel a lakhatásuk költsége napi 8 millió fontra emelkedett, így ez a...