16.7 C
Budapest
2022. szeptember. 30. péntek

A FIFA botrányos futballszavazása, ahol megloptak egy embert és egy országot! ..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A mai napig nem lehet megérteni azokat a szavazókat, akik szerint a 2020-as esztendőben az év edzője nem Hansi Flick, hanem Jürgen Klopp lehetett.

Mert miközben Flick a bajor csapattal tényleg mindent megnyert, amit csak lehetett, addig a Liverpool trénere, Jürgen Klopp csak annyit tett le az asztalra, hogy a Pool történetében először első helyen végzett a Premier League-ben.

(Ezen felül 2019 augusztusában a Szuperkupa, 2019 decemberében a klubvilágbajnokság aranyérme is a Liverpoolé lett.) Mi most a dolgok mögé próbálunk nézni, és annak az okát kerestük, hogyan lehetett 2020-ban az év edzője Jürgen Klopp, és miért nem lehetett az Hansi Flick.

szavazz!
szerinted kinek kellett volna megnyernie az év edzője címet a FIFA 2020-as szavazásán?
Mi dönthetett Jürgen Klopp javára Hansi Flicckel szemben?

Szinte felfoghatatlanul kiváló évet produkált a Bayern München 2020-ban. 48 tétmérkőzéséből 42-t megnyert, mindössze egyet veszített el.A Bundesligában 25 győzelem, 4 döntetlen és egy sinsheimi vereség, a Német Kupában 5 diadal, a Bajnokok Ligájában 10 győztes csata és egy madridi döntetlen, továbbá győzelem az Európai Szuperkupában a Sevilla és a német Szuperkupában a Dortmund ellen.Az ipari mennyiségben szállított győzelmekkel öt trófeát nyert meg, ezek közül hármat hosszú sorozat végén. A hatodikat, a klubvilágbajnokságot csak azért nem tudta, mert azt idénre halasztották.

A Bayern játékosai a levegőbe dobálják Hansi Flicket, mert a német csapat 100 százalékos teljesítménnyel nyerte meg a Bajnokok Ligája 2019-20-as szezonját. FORRÁS: AFP/MIGUEL A. LOPES

A BEK/Bajnokok Ligája történetében a bajor lett az első csapat, mely 100%-os teljesítménnyel ért a csúcsra. Nagyon hosszan lehetne sorolni az év során felállított különböző rekordjait, és lehetne elemezni azok megszületésének fő okait. Az biztos, hogy valamennyi történelmi tett kapcsán meg kell említeni a csapatot 2019 őszén átvevő vezetőedzőt, Hansi Flicket. Aki a FIFA szerint így sem érdemelte meg az év edzője címet. Azt ugyanis a Liverpool trénerének ítélték oda a döntéshozók.

Egy ilyen szavazásnál mindig vannak szubjektív, érzelmi alapon hozott döntések. Ám furcsa, hogy ezek ezúttal a voksolók többségénél jelentkeztek, és egy edző mellett gyűltek össze egy adott évben sokkal sikeresebb tréner rovására.Mert aligha gondolhatja bárki is komolyan, hogy a címet megszerző (szintén német) Jürgen Klopp jobb szakmai munkát végzett 2020-ban a Liverpool élén, mint Flick a Bayern irányítójaként.Az valóban nagy dolog, hogy Klopp 30 év után angol bajnoki címhez segítette a Liverpoolt, de ezzel elvileg meg sem közelítheti Flick korábban említett 2020-as eredménysorát.

Jürgen Klopp eredménysora meg sem közelíti Hansi Flickét a 2019-20-as szezonban. FORRÁS: AFP/CLIVE BRUNSKILL

Nyilván a döntéshozók számára (akik között vannak labdarúgók, szövetségi kapitányok, újságírók és szurkolók is) az egyik érv Klopp mellett az volt, hogy egy olyan csapattal nyerte meg a világ egyik legerősebb bajnokságát, amelynek háttere, anyagi lehetősége, népszerűsége alapján nem emelkedett ki annyira vetélytársai közül, mint Flick csapata a világ másik meghatározó pontvadászatából. De ne feledjük, azértKlopp nem a Leicesterrel ért a csúcsra, hanem a hatszoros BEK/BL-győztessel.Vagyis a labdarúgás történetének egyik legeredményesebb klubjával. Csakhogy ebben a furcsa 2020-as évben szinte minden nap lehetett olvasni arról, hogy a Liverpool még soha nem nyert a Premier League-ben. (Amikor ezt megelőzően bajnok volt, akkor még nem Premier League-nek hívták az angol legfelsőbb osztályt.) Amikor pedig a koronavírus-járvány miatt leállt a sportvilág, és ezzel együtt a PL is, úton-útfélen megjelentek olyan cikkek, amelyek arról szóltak, hogy ha nem lehet befejezni a szezont, akkor is a Liverpoolnak kell odaadni az aranyat, amely valóban hatalmas különbséggel vezette a tabellát. Azokat a véleményeket, amelyek szerint a PL be nem fejezése esetén bajnokot sem szabadna hirdetni, pillanatok alatt söpörték le.

Jürgen Klopp vezetésével először nyert aranyérmet a Premier League-ben a Liverpool. FORRÁS: AFP/PAUL ELLIS

Mert az mégis hogy nézett volna ki, ha a Liverpoolt – a Liverpoolt! – megfosztják az őt illető bajnoki aranyéremtől.Egészen biztosak vagyunk abban, hogy az év végi szavazáskor ezek is ott jártak a voksolók fejében. Más, épeszű magyarázatot aligha találunk a történtekre. Mert az is igaz, hogy a PL-arany mellett ott van a 2019 augusztusában megnyert Európai Szuperkupa-cím (ezt a Bayern is megnyerte) és a 2019 decemberében a klubvilágbajnokságon aratott diadal (ezt a Bayern azért nem nyerhette meg, mert elhalasztották), de egy ilyen voksolásnál – normális esetben – önmagábana veretlenül megvívott BL-szezonnak akkora „szorzót” kellene képviselnie, hogy semmilyen kérdés ne maradjon a voksolókban.100 százalékos teljesítménnyel ugyanis a futballtörténelemben soha senki nem nyert Bajnokok Ligáját (és BEK-et sem), csak a Hansi Flick vezette Bayern München.

A másik tényező a Klopp-Flick virtuális versenyben valószínűleg nagyobb súllyal esett a latba. Klopp ugyanis egy igazi celeb, míg Flick egy csendes ismeretlen. Klopp, mielőtt a labdarúgásban produkált volna mérföldköveket jelentő dolgokat, előbb a médiában írt történelmet.Ugyanis ő volt az első olyan foci-szakkommentátor Németországban, akinek nemhogy Európa- vagy világbajnoki címe nem volt, de még komoly karrierje sem.Előtte olyan szintű emberek mondtak hiteles véleményt a német tévékben, mint Franz Beckenbauer, Günter Netzer, Paul Breitner.

A média és a világ 2006-ban fedezte fel Jürgen Kloppot. A német edző úgy volt szakkommentátor a németországi focivébén, hogy előtte semmilyen komoly futballmúltja nem volt. FORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP/VERWENDUNG WELTWEIT, USAGE WORLDWIDE/BERND THISSEN

A 2006-os hazai rendezésű vb-n ezzel a hagyománnyal szakítottak a német tv-sek, amikor a szóra sem érdemes játékosmúlttal rendelkező, edzői pályáját még csak éppen elkezdő Kloppot kérték fel erre a szerepre.A választás tökéletesen sikerült, mert a sármos, értelmes, hétköznapi nyelven beszélő fiatalember napok alatt meghódította a német nézőket.És egészen biztos, hogy ez befolyással lett az edzői pályafutására is. Mert amikor a vb utáni szezonban kiesett a Mainz csapatával a Bundesliga1-ből, akkor is sokkal ismertebb (és talán népszerűbb is) volt, mint Hansi Flick. Pedig utóbbi játékosként négyszeres Bundesliga-bajnok, BEK-ezüstérmes volt, és a Klopp számára bukást hozó szezonban Joachim Löwvel együtt kezdte lerakni a később világverő német válogatott alapjait. Ám Klopp olyan kedvelt volt akkor, hogy olyan együgyű címet is begyűjtött, mint „az év szemüvegese”.A fordítva működő karrierje során előbb lett celeb, mint sikeres edző.És soha nem tudjuk meg, hogyan alakul edzői pályafutása, ha nem válik tv-sztárrá 2006-ban. Mert a Dortmund edzői posztját szinte biztos, hogy csak ezért kapta meg. 2008 nyarán került az 1997-ben Bajnokok Ligáját nyerő csapat kispadjára. Amikor Hansi Flick Eb-ezüstérmet szerzett Löw segítőjeként úgy, hogy a Portugália elleni negyeddöntőben főnöke eltiltása miatt ő irányított a kispadról. Mégsem foglalkozott senki Flickkel, a sztáredző akkor már Klopp lett Németországban.

Hansi Flick emeli a magasba a német válogatott szövetségi kapitányát, Joachim Löwöt a 2008-as Európa-bajnokságon. FORRÁS: DPA/AFP/USAGE WORLDWIDE, VERWENDUNG WELTWEIT/OLIVER BERG

Ő mindent meg is tett a népszerűségért, mind a pálya mellett, mind a sajtótájékoztatókon, mind további nyilvános szereplései során. Ám ez természetesen csak az alapokat teremtette meg a „FIFA-év edzője” cím felé vezető úton, a felépítményhez más is kellett. Kloppban minden megvolt a sikeres építkezéshez, és a világ tudomására is hozta ezt. Előbb dortmundi trénerként alkotott maradandót, majd liverpooliként. Német és angol bajnoki cím, két BL-döntő (a második győztes), továbbá EL-finálé. Nem kérdés, hogy a ’10-es évek talán legsikeresebb edzője. Hiszen nem a Reallal, a Barcelonával vagy a Bayernnel érte el ezeket az eredményeket, hanem a Dortmunddal és a Liverpoollal. Ettől óriási edzői teljesítmény az övé.

Ám nem az „évtized fociedzője” címet nyerte el, hanem 2020-ét.A celeb-tréner legyőzte a háttérbe húzódó zsenit. Mert a nála két évvel idősebb Flickre, úgy tűnik, hogy tényleg ez az utóbbi jelző illik. Még akkor is, ha 54 éves koráig alig valaki ismerte őt. Annak a Bayernnek a kerete, mellyel a 2020-as csodát véghezvitte, nem volt annyival jobb a Dortmundénál, amennyivel megelőzte azt a hazai bajnokságban.

Hansi Flick és a Bayern előző szezonban megnyert trófeái (ezen a képen az Európai Szuperkupa serlege nincs rajta). FORRÁS: PICTURE-ALLIANCE VIA AFP/VERWENDUNG WELTWEIT/SEBASTIAN EL-SAQQA

Nem elsősorban a megszerzett pontok tekintetében volt nagy különbség, hanem a mutatott játék, a szervezettség, és a győzni tudás tekintetében. Ugyanez volt a helyzet nemzetközi szinten is.A Bayern tavalyi játékosállománya alapján nem emelkedett ki annyira a többi csapat közül, amennyire a ’70-es évek közepén kiemelkedett.És a nevek alapján nem lebeghetett volna annyira a világ klubfutballja felett, mint anno Kovács István Ajaxa, a hollandokkal színesített Milan, a galaktikus Real vagy a tiki-takás Barcelona. Nem kétséges, hogy Alphonso Davies, Leon Goretzka, Kingsley Coman, Ivan Perisic, Serge Gnabry vagy Thomas Müller azért játszott ilyen varázslatosan 2020-ban, mert Hansi Flick nekik megfelelő rendszerben, tökéletes taktikával küldte őket pályára. És Flicknek köszönhetően ismerhette meg a világ Joshua Zirkzee, Chris Richards, Jamal Musiela nevét.

Ha egy edző munkáját minősíti valami, akkor ezek a dolgok azok.

Furcsa dolog egy ilyen szavazás. Hansi Flick őszinte véleményét erről talán csak a hozzá legközelebb állók tudhatják. Vagy talán ők sem. A Bayern szurkolói viszont az elmúlt években már nem először érzik úgy, hogy meglopták őket egy ehhez hasonló szavazásnál. Amikor 2013-ban legutóbb triplázott a csapat, nem bajor játékos nyerte az Aranylabdát, ahogy a 2014-es vb-győzelem után sem német.2020-ban pedig nem adták át ezt a díjat, holott aligha kaphatta volna más, mint Robert Lewandowski.

Nem adták át, mert a francia France Football vezetősége így döntött. Mit nekik egy BL-szezon, vagy az, hogy minden bajnokságban a pályán elért eredmény alapján hirdettek győztest?

Robert Lewandowskitól a France Football lopta el az Aranylabdát. FORRÁS: ROBERT LEWANDOWSKI, INSTAGRAM

Talán a csapat legnagyobb szurkolói is csak játéknak tekintik ezt, és azt mondják: mindegy, milyen döntést hoznak a nagyokosok a számítógépek előtt, lényeg, hogy a Bayern München a pályán 2021-ben is ugyanúgy végigverje a világot mindhárom (mind az öt, esetleg hat!) sorozatban, ahogy tette azt 2020-ban.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Ilyen még nem volt, közvetlen közelről lőtte egymást a harcban álló két fél – videó

21. századi tankcsata: közvetlen közelről lőtték egymást az oroszok és az ukránok https://twitter.com/i/status/1575267764805070848 Twitter, mandiner Hirmagazin.eu

Bagdad bekérette Irán nagykövetét a halálos áldozatokkal járó iráni dróntámadások miatt

Az iraki külügyminisztérium közleménye szerint bűncselekmény történt, mert a halálos áldozatok között polgári személyek is voltak. A legfrissebb hírek...

Kunhalmi: Ha a Fidesz azt hiszi, hogy ettől több gyermek fog születni, akkor téved!

Az MSZP-s politikus a szülészetek rendbetételét követelte a kormánytól. Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, szerdán tüntetést szervezett több, az...

Megvádolták Amerikát, az USA lenne a felelős a gázszivárgások miatt?

Az Északi Áramlat vezetékeivel kapcsolatos incidens Dánia és Svédország kizárólagos gazdasági övezetében történt, amelyet teljes mértékben az amerikai...