19.7 C
Budapest
2022. július. 6. szerda

„A fiam köztük szaladgál” – Családként él az ordasokkal a kakucsi farkasember

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Tízszer erősebb az állkapcsa, mint egy kutyának, gyorsabban tanul, ám sokkal öntörvényűbb: ez az állat nem más, mint a farkas. A legtöbben rettegnénk, ha szemben találnánk magunkat eggyel, ám akad egy férfi, akinek a kertjében nem is egy, hanem hét ragadozó él – családtagként.

– Közel harminc éve foglalkozom farkasokkal, tíz éve pedig magam is tartom őket – mutatott a farkaskennel felé Kriston-Csigás Zoltán azon az öthektáros területen, ahol nemcsak farkasok, de lovak, baromfi, néhanapján pedig egy-egy nyúl is akad. Amikor besétálunk a Pest megyei településen található telkére, egy tyúk szalad át előttünk a földúton, a murva melletti szekér pedig rogyásig van szénával. A sárga szárrészek mögé nézve megpillantjuk az első farkast. 

A farkasok mellett lovakkal﷯is foglalkozik /Fotó: Grnák László A farkasok mellett lovakkal﷯is foglalkozik /Fotó: Grnák László

– Vadakkal már gyerekként kapcsolatba kerültem. Birtokoscsaládból származom, a birtokainkon többször tartottunk vadászatot. Kutyáink is voltak, nagyon szerettem velük foglalkozni. Idővel a farkasok is érdekelni kezdtek, először Budafokon volt lehetőségem sarki példányokat meglátogatni egy állatotthonban. Akkor döntöttem el, hogy komolyabban szeretnék foglalkozni ezekkel az állatokkal, így bekapcsolódtam az ottani munkába.

Zoltán agrármérnök-, lótenyésztő-, állatpszichológus- és vadbiológus-szakmát is végzett, életét az állatoknak szentelte. Lovasoktatással és kutyakiképzéssel is foglalkozik, ugyanakkor a farkasok olyannyira a szenvedélyévé váltak, hogy idővel megvásárolta mai telkét, és maga is farkasokat kezdett tartani, hogy kutassa azokat.

A birtokon élő farkasok születésük óta megszokták﷯az ember közelségét /Fotó: Grnák László A birtokon élő farkasok születésük óta megszokták﷯az ember közelségét /Fotó: Grnák László

– Magyarországon ismét terjednek a nagyragadozók, ennek a hatását kutatom. A farkasokon kívül foglalkozom hiúzzal, sakállal, de dolgoztam már rókával, őzzel, szarvassal és medvével is. A telkünkön most lovak, amerikai Maine Coon macskák, csirkék és vadkacsák vannak. Mind a család tagjai.

Zoltán a feleségével és a fiával él, egy falkában a farkasokkal. Az állatok egyikőjüket sem bántják, mondhatni a tenyerükből esznek. Amikor közelebb érünk a kennelükhöz, meglepően nyugodtan pásztáznak rajtunk végig, ám amikor többedjére villan a vaku, megindulnak a kerítés felé. Zoltán akkor int: ideje arrébb állni.

– Születésüktől fogva szoktattam őket magunkhoz, így teljes mértékben elfogadnak minket. A feleségemmel együtt gondozzuk őket, a fiam köztük szaladgál. Sőt, Koppány az őrző-védő kiképzésükben is segít, a kiképzősegédnek egy védelmi felszerelésben kell megtámadnia a fiamat, akit a farkasok ösztönösen védeni kezdenek. Ha azonban egy idegen egyedül járna erre, gondolkodás nélkül nekimennének. Bár nyugodtabbak, hatékonyabbak, mint a kutyák. Ha valakit elkapnak, az biztos nem ússza meg élve.

A fenevadak úgy vigyáznak Koppányra, mintha a saját kölykük lenne /Fotó: Grnák László A fenevadak úgy vigyáznak Koppányra, mintha a saját kölykük lenne /Fotó: Grnák László

Egyszer Zoltán is összetűzésbe keveredett egyikükkel, szerencséjére ő nem volt idegen az állat számára.

– Egyszer valamit rosszul csináltam, és nekem ugrott az egyikük. Sikerült eltartanom magamtól, és előbb lenyugtatni, mint hogy elfogyjon az erőm. Karcolásokkal megúsztam – mesélte.

A farkasok egy 200 négyzetméteres kifutón élnek, viselkedésüket Zoltán szinte egész nap monitorozza. Élelemként mindegyikük napi egy-egy elpusztult nyulat kap, ám az étkezési szokásaik kutatásának céljából hébe-hóba borjúval, őzzel lepi meg őket Zoltán.

– Utóbbiakból két-három napig közösen lakmároznak, érdekes módon a legalacsonyabb rangú farkasok esznek belőlük először. A kutyákkal ellentétben ők a fejüknél kezdik marcangolni a prédát, és úgy bontják tovább. Saját jószágot azonban sosem adok nekik, nálunk a tyúkok is végelgyengülésben halnak meg – mosolygott.

 

A 80-as években tértek vissza

A farkas (Canis lupus) a kutyafélék családjába tartozó faj, a kutya is ennek alfaja. Ma már Magyarországon is védett. Hazánkban az I. világháború után kipusztult, az 1980-as években jelent meg újra, Szlovákia és Horvátország felől is elkezdett visszatelepülni. Magyarországon az Aggteleki Nemzeti Parkban és a Bükki Nemzeti Parkban tudnak állandó jelenlétükről, de alkalmanként megtalálhatók a Zempléni-hegységben, a Mátrában és a Gemencben is.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

A hét vesztese a lány, aki 4000 kilométert utazott egy koncertért, és éjfélkor ébredt

TikTokon mutatta be szomorú történetét. Internetezők százezrei röhögnek egy Izzy nevű TikTok-felhasználón (a jobb fejek persze inkább sajnálják), miután a lány...

Az Európai Unióban EGYEDÜLÁLLÓ üzleti segítség UKRAJNA részére!

A HIRMAGAZIN.EU ONLINE MÉDIA kiemelten fontosnak ítéli meg Ukrajna támogatását, ezért Médiatanácsunk az alábbi fontos döntést hozta meg: "Minden...

Hivatásos szélhámos: Nőgyógyásznak, majd ügyvédnek és közjegyzőnek adta ki magát egy 24 éves férfi, rentgeteg embert csapott be és sok millió forintot “zsákmányolt”..

Nőgyógyásznak, majd ügyvédnek és közjegyzőnek adta ki magát egy 24 éves férfi Pécsett. Rendőreink kezdeményezték a letartóztatását. A hivatásos szélhámos...

Most érkezett: megtalálták a Dunába borult egyik kutyakiképző fegyőrt

Az idősebb, 34 éves férfi holttestét a tragédia helyszínén találták meg a kutatást végző szakemberek. A rendőrség és a...
facebook