Hirmagazin.eu
Főoldal » A felfedezése után órákkal bolygónkba becsapódott egy kisbolygó
Csillagászat, űrkutatás

A felfedezése után órákkal bolygónkba becsapódott egy kisbolygó

Az arizonai Catalina Égboltfelmérő Programhoz (Catalina Sky Survey, CSS) tartozó Mount Lemmon program 1,5 méteres teleszkópjával Richard Kowalski és munkatársai 2018. június 2-án 07:22 világidőkor egy, a csillagok előterében egy gyorsan mozgó, mintegy 18 magnitúdójú új kisbolygót fedeztek fel.

A 2018 LA pályája a földpálya síkjába vetítve (fehér vonal) a Földdel való találkozás előttig. A többi bolygó pályáit különböző színek jelölik: Merkúr (szürke), Vénusz (zöld), Föld (kék) és Mars (vörös) (NASA, Tom Ruen).

Ez ott mindennapos esemény, így a gyorsan kimért koordinátákat azonnal eljuttatták a Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygó Központjába (IAU/MPC), illetve a NASA Sugárhajtómű Laboratóriuma (JPL) Földközeli Objektumok Központjába, és megkezdték a ZLAF9B2 előzetes azonosítót viselő (később 2018 LA-ra keresztelt) kisbolygó további követését. Ez sajnos csak másfél órán át sikerült, ám a számítások azt mutatták, hogy a néhány méteres égitest néhány órán belül 38%-os valószínűséggel bolygónknak ütközik. Az alábbi képek a csillagok között gyorsan mozgó égitest felfedezésekor készültek.

A 2018 LA halvány nyoma a csillagok között a CSS Mount Lemmon állomása 1,5 méteres teleszkópjával készült felvételeken. A gyors mozgású égitest elnyújtott nyomot hagy az expozíciók alatt (Catalina Sky Survey, Mount Lemmon obszervatórium).

Szerencsére az arizonai észleléseket sikerült kiegészíteni a Hawaii-szigeteken működő  ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) két új megfigyelésével is, ahol jó pár órával később van éjszaka, mint az amerikai kontinensen. Az így rendelkezésre álló hosszabb, 3 óra 47 perces pályaív pontosabb pályameghatározást tett lehetővé, immáron 100%-ra emelve a becsapódás valószínűségét. A pályameghatározás szerint egy földközeli égitestről volt szó, amelynek napközelben 0,76 CsE-re, naptávolban pedig 2,96 CsE-re járt csillagunktól, keringési ideje 1,61 év (588,17 nap) volt. Az alábbi kép az Apollo típusú kisbolygó napkörüli pályáját mutatja a földpálya síkjába vetítve.

A 2018 LA pályája utolsó szakasza a földi légkörbe történő belépés előtt. A pálya térbeli mivoltának érzékeltetésére vetítővonalak mutatják azt, hogy a Föld mely területei felett járt a légkör sűrűbb rétegeibe történő belépése előtt (NASA).

Az első előrejelzések még Ausztráliától északra tették a lehetséges légkörbe lépés helyét, az ATLAS adatok után viszont Dél-Afrikában, közelebbről Botswana felett várták az eseményt. Riasztást azonban nem kellett kiadni az amerikai kormányzat mellett működő, a kis égitestek jelentette veszélyekkel foglalkozó szerveknek, mert a becsült 2-3 méteres átmérőjű égitestektől megvéd minket bolygónk légköre. Az alábbi kép a 2018 LA pályáját mutatja a földi atmoszférába történő belépése előtt.

A 2018 LA végül is a dél-afrikai Botswana felett látványos tűzgömbként végezte a Föld légkörében, tehát bolygónk atmoszférája ismét megóvott minket egy becsapódási katasztrófától. Az alábbi képet egy dél-afrikai farm térfigyelő kamerája készítette a 2014 LA tűzgömbjéről.

A 2018 LA látványos tűzgöbjét egy farm térfigyelő videokamerája is rögzítette (Barend Swanepoel, Dél-Afrika).

Az afrikai éjszakában nem árt figyelni a környezetet, így több videó és szabad szemes megfigyelés is készült a tűzgömbről. Az esetleges földet ért meteorit darabok a becslések szerint inkább Namíbiában lelhetők majd fel. Az alábbi a megfigyelők elhelyezkedését mutatja.

A 2018 LA tűzgömbjét több helyről is megfigyelték, az esetlegesen talajt ér meteorit darabok valószínű helyét ellipszis mutatja (Sky and Telescope online, 2018. június 4.).

A 2018 LA jóval kisebb méretű volt, mint a 2013-ban az oroszországi Cseljabinszk felett felrobbant kisbolygó. A 17 kilométer másodpercenkénti sebességgel légkörünkbe érkező égitest méretét infrahang detektorok mérései alapján 2,0-2,8 méteresnek határozták meg, összhangban az előzetes távcsöves megfigyelésekből kapott mérettel. A 2018 LA energiája mintegy 0,3-0,5 kilotonna TNT ekvivalens lehetett, míg a cseljabinszki 400-500 kilotonna energiájú volt.

A 2018 LA légköri robbanása során infrahang-jelet produkált, amit infrahang-detektorokkal is rögzítettek (Peter Brown).

A 2018 LA már a harmadik olyan kis égitest, amelyet a földi légkörbe való belépése előtt sikerült felfedezni: 2014. január 1-jén a 2014 AA lépett be a Föld légkörébe az Atlanti Óceán felett, 2008. október 7-én pedig a 2008 TC3 semmisült meg Észak-Szudán felett. Ennek földre hullott darabjaiból sokat meg is találtak a sivatagban.

Nagyon nehéz feladat a néhány méteres parányi űrsziklákat előre, nagy távolságra a Földtől felfedezni, mert nagyon halványak és sokszor a Naphoz közeli irányból jönnek. A 2018 LA május 24-én még 10,3 millió kilométerre volt bolygónktól és 25,5 magnitúdójával túl halvány volt ahhoz, hogy a kisbolygókereső programok szokásos 30 másodperces felvételein látszódjon. Később persze fényesedett, de akkor meg a fényes Hold akadályozta észlelését. Szerencsére apró mérete miatt nem okozott galibát, a nagyobbak és veszélyesebbek pedig nagyobb fényességük miatt jóval korábban felfedezhetők.

A hír megjelenését a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 “Kozmikus hatások és kockázatok” projekt támogatta.

Források:

Kapcsolódó internetes oldalak:

Hasonló hírek

Az egész Földet képviselő üzenetet helyeznének el a New Horizons űrszondán

info

Rejtélyes objektumokat fedeztek fel a Bika csillagképben -VIDEÓ

Mazsi

Hatalmas kutatóballont küldött fel a NASA

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....
EnglishFrenchGermanHungarian