23.9 C
Budapest
2022. május. 19. csütörtök

A Duna alatti titkos alagutak – képek, videó

Dátum:

Megosztás:

Számos legenda kering olyan réges-régi járatokról, amelyek átvezetnek a Duna alatt, és száraz lábbal lehet átkelni rajtuk keresztül a folyó egyik oldaláról a másikra. Titkos alagutakról szólnak a mendemondák, amelyek lehet nem csak mendemondák, amelyek a Várból a Duna alatt Pestre vezetnek.

Ezek a feltételezések azonban a legendák körébe tartoznak, legalábbis a mai napig nem igazolódott be a létezésük. Egyes elméletekkel szemben annak idején például a rómaiaknak eszébe sem jutott, hogy ilyen föld alatti járatokat létesítsenek.

Ám létezik több olyan alagút is, amelyek valóban átvezetnek a folyó alatt, s noha nem mindegyikük ismert a széles közvélemény számára, egyáltalán nem számítanak titkosnak. Cikkünkben ezeket a föld alá vájt járatokat vesszük sorra.

A Duna alatti alagutak kérdése akkor kezdte ismét foglalkoztatni a közvéleményt, amikor a közelmúltban bejelentették, hogy a Nyugati pályaudvar és környékének átalakításával vasúti alagút épülhet a fővárost kettészelő folyó két partja között, pontosabban az alatt.

A reformkori tervektől a modern metróalagutakig

Az elképzelés egyáltalán nem új, hiszen már a reformkorban, a 19. század első felében felvetődött a Duna alatti alagút létrehozásának ötlete (méghozzá két alkalommal is), ez azonban a kor technológiai színvonalán nem volt megvalósítható. Néhány évtizeddel később, újra felmerült az elképzelés: ezúttal több, a folyó alatt futó járatot is kialakítottak volna, amelyeken akár földalatti is járhatott volna Pest és Buda között – ebből azonban akkor sem lett semmi.

Pest-Buda látképe az 1860-as évek elején: a reformkorban már felmerült egy Duna alatti alagút létrehozásának ötlete. FORRÁS: ORIGO

A múlt század negyvenes éveinek elején, a második világháború éveiben azután döntés született az első ilyen beruházásról, és 1940-42 között megépítették – Budapest Székesfőváros Elektromos Művei számára – azt a talán kevesek által ismert, kizárólag szervizjáratként működő közműalagutat, amelynek lejáratai Pesten a IX. kerületben, a Lackovich utca végén, a Hév-megálló közelében, míg Budán a Dombóvári útnál találhatók.

A SZÉLES KÖZVÉLEMÉNY SZÁMÁRA LEGISMERTEBBEK A BUDAPESTI METRÓALAGUTAK.

Az első ilyen projekt az M2-es metró Kossuth és Batthyány tér közé eső szakasza közötti kapcsolat megteremtését szolgálta 1968-69-ben. Az ekkor kialakított, a Duna alatt 40 méterrel párhuzamosan futó két járat hossza 365 méter.

A legutóbbi példát pedig az M4-es metró kínálja, amelynek vonala szintén áthalad a Duna alatt, a pesti Fővám téri és a budai Szent Gellért téri megállók között. A 2009-ben megvalósított beruházás keretében 30 méter mélyen, két 300 méter hosszúságú metróalagutat hoztak létre.

Az M4-es metró a Szent Gellért téri megállónál bukkan ki a folyó alól a budai oldalon

A bős-nagymarosi vízlépcső torzója

Jóval kevésbé ismert viszont, hogy

A DUNAKANYARBAN IS VEZET EGY ALAGÚT A FOLYÓ ALATT, AMELYET – ALKALMANKÉNT – MÉG A NAGYKÖZÖNSÉG IS LÁTOGATHAT.

Ennek előtörténetéhez azt kell tudni, hogy a hetvenes évek végén a Magyar Népköztársaság és az akkori Csehszlovákia vízlépcsőrendszer és villamoserőművek építéséről állapodott meg.

A környezetvédők által csak Dunaszauruszként emlegetett erőmű megvalósítása azonban mérhetetlen gazdasági, valamint környezeti károkat okozott volna, és óriási társadalmi ellenállást váltott ki. A magyar fél végül 1989-ben leállította a projekt nagymarosi felét, 1992-ben pedig az akkori döntéshozók felmondták az ezzel összefüggésben létrejött államközi szerződést.

Nagymaros és a Dunakanyar látképe, háttérben a Börzsöny hegység vonulatával: Visegrád és Nagymaros között közműalagút vezet át a Duna alatt. FORRÁS: MTI/NAGY ZOLTÁN

A duzzasztóból ugyan nem lett semmi, de Visegrád és Nagymaros között így is megépült egy, az eredetileg is a projekt részét képező alagút 1995-re, amely a mai napig rendkívül fontos szerepet tölt be.

A KÖZMŰALAGÚT PONTOSAN OTT FUT, AHOVÁ A NAGYMAROSI DUZZASZTÓMŰ NYOMVONALÁT TERVEZTÉK.

Az 1696. folyamkilométernél nyíló lejáratot kék fedőlapok jelzik.

A betongyűrűkből álló alagút átmérője 3 méter, és a felszín alatt 17 méterrel fut. A meder aljzatát alkotó vulkanikus kőzetbe robbantották a nyomvonalát, felette körülbelül 4 méternyi üledék, valamint a vízállástól függő vízoszlop helyezkedik el.

Videó a Visegrád és Nagymaros között a Duna alatt átvezető alagútról:

Ezen az 550 méter hosszú közműalagúton vízvezetékek és kábelek haladnak keresztül.

2011 ÓTA ÉVENTE KÉTSZER A NAGYKÖZÖNSÉG SZÁMÁRA IS MEGNYITJA A DUNA MENTI REGIONÁLIS VÍZMŰ ZRT. – ELŐZETES REGISZTRÁCIÓT KÖVETŐEN.

A Magyarországon kuriózumnak számító alagútban Visegrádon megtekinthető az alagút és a bős-nagymarosi vízlépcső építését feldolgozó tematikus tárlat, a nagymarosi oldalon pedig egy rendhagyó tanösvényen a látogatók megismerkedhetnek a helyi élőkultúrával és állatvilággal.

Forrás: PestBuda.hu, SzeretlekMagyarország.hu, Turistamagazin.hu és Promotions.hu, Origo.hu

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megfejthette a Bermuda-háromszög rejtélyét egy ausztrál tudós

Bár sokan azt hiszik, hogy a hírhedt atlanti-óceáni területen eltűnt járművek természetfeletti események következtében vesztek oda, Karl Kruszelnicki ausztrál...

Németország Leopard tankokat ad ajándékba Csehországnak, hogy Csehország tudjon adni régi fegyvereket Ukrajnának.. – Szólj hozzá!

Csehország 15 Leopard 2A4 típusú harckocsit kap Németországtól, és tárgyalásokat kezdett további 50, a legkorszerűbb Leopard-változathoz tartozó 2A7+...

Mariupol végleg elesett, egy ország két évszázados politikának vet véget Putyin

Mariupol védői több hónapos küzdelem után feladták a harcot, így elesett az Azovi-tenger melletti város utolsó bástyája, az...

Időjárás: mutatjuk, mire számíthat ezen a májusi csütörtökön

Az észak felől hazánkba nyomuló hűvösebb légtömeg nyugalomba kerül fölöttünk, így a csütörtök hajnal még a tegnapinál is...