15.8 C
Budapest
2023. június. 1. csütörtök

A Duna alatti titkos alagutak – képek, videó

Dátum:

Megosztás:

Számos legenda kering olyan réges-régi járatokról, amelyek átvezetnek a Duna alatt, és száraz lábbal lehet átkelni rajtuk keresztül a folyó egyik oldaláról a másikra. Titkos alagutakról szólnak a mendemondák, amelyek lehet nem csak mendemondák, amelyek a Várból a Duna alatt Pestre vezetnek.

Ezek a feltételezések azonban a legendák körébe tartoznak, legalábbis a mai napig nem igazolódott be a létezésük. Egyes elméletekkel szemben annak idején például a rómaiaknak eszébe sem jutott, hogy ilyen föld alatti járatokat létesítsenek.

Ám létezik több olyan alagút is, amelyek valóban átvezetnek a folyó alatt, s noha nem mindegyikük ismert a széles közvélemény számára, egyáltalán nem számítanak titkosnak. Cikkünkben ezeket a föld alá vájt járatokat vesszük sorra.

A Duna alatti alagutak kérdése akkor kezdte ismét foglalkoztatni a közvéleményt, amikor a közelmúltban bejelentették, hogy a Nyugati pályaudvar és környékének átalakításával vasúti alagút épülhet a fővárost kettészelő folyó két partja között, pontosabban az alatt.

A reformkori tervektől a modern metróalagutakig

Az elképzelés egyáltalán nem új, hiszen már a reformkorban, a 19. század első felében felvetődött a Duna alatti alagút létrehozásának ötlete (méghozzá két alkalommal is), ez azonban a kor technológiai színvonalán nem volt megvalósítható. Néhány évtizeddel később, újra felmerült az elképzelés: ezúttal több, a folyó alatt futó járatot is kialakítottak volna, amelyeken akár földalatti is járhatott volna Pest és Buda között – ebből azonban akkor sem lett semmi.

Pest-Buda látképe az 1860-as évek elején: a reformkorban már felmerült egy Duna alatti alagút létrehozásának ötlete. FORRÁS: ORIGO

A múlt század negyvenes éveinek elején, a második világháború éveiben azután döntés született az első ilyen beruházásról, és 1940-42 között megépítették – Budapest Székesfőváros Elektromos Művei számára – azt a talán kevesek által ismert, kizárólag szervizjáratként működő közműalagutat, amelynek lejáratai Pesten a IX. kerületben, a Lackovich utca végén, a Hév-megálló közelében, míg Budán a Dombóvári útnál találhatók.

A SZÉLES KÖZVÉLEMÉNY SZÁMÁRA LEGISMERTEBBEK A BUDAPESTI METRÓALAGUTAK.

Az első ilyen projekt az M2-es metró Kossuth és Batthyány tér közé eső szakasza közötti kapcsolat megteremtését szolgálta 1968-69-ben. Az ekkor kialakított, a Duna alatt 40 méterrel párhuzamosan futó két járat hossza 365 méter.

A legutóbbi példát pedig az M4-es metró kínálja, amelynek vonala szintén áthalad a Duna alatt, a pesti Fővám téri és a budai Szent Gellért téri megállók között. A 2009-ben megvalósított beruházás keretében 30 méter mélyen, két 300 méter hosszúságú metróalagutat hoztak létre.

Az M4-es metró a Szent Gellért téri megállónál bukkan ki a folyó alól a budai oldalon

A bős-nagymarosi vízlépcső torzója

Jóval kevésbé ismert viszont, hogy

A DUNAKANYARBAN IS VEZET EGY ALAGÚT A FOLYÓ ALATT, AMELYET – ALKALMANKÉNT – MÉG A NAGYKÖZÖNSÉG IS LÁTOGATHAT.

Ennek előtörténetéhez azt kell tudni, hogy a hetvenes évek végén a Magyar Népköztársaság és az akkori Csehszlovákia vízlépcsőrendszer és villamoserőművek építéséről állapodott meg.

A környezetvédők által csak Dunaszauruszként emlegetett erőmű megvalósítása azonban mérhetetlen gazdasági, valamint környezeti károkat okozott volna, és óriási társadalmi ellenállást váltott ki. A magyar fél végül 1989-ben leállította a projekt nagymarosi felét, 1992-ben pedig az akkori döntéshozók felmondták az ezzel összefüggésben létrejött államközi szerződést.

Nagymaros és a Dunakanyar látképe, háttérben a Börzsöny hegység vonulatával: Visegrád és Nagymaros között közműalagút vezet át a Duna alatt. FORRÁS: MTI/NAGY ZOLTÁN

A duzzasztóból ugyan nem lett semmi, de Visegrád és Nagymaros között így is megépült egy, az eredetileg is a projekt részét képező alagút 1995-re, amely a mai napig rendkívül fontos szerepet tölt be.

A KÖZMŰALAGÚT PONTOSAN OTT FUT, AHOVÁ A NAGYMAROSI DUZZASZTÓMŰ NYOMVONALÁT TERVEZTÉK.

Az 1696. folyamkilométernél nyíló lejáratot kék fedőlapok jelzik.

A betongyűrűkből álló alagút átmérője 3 méter, és a felszín alatt 17 méterrel fut. A meder aljzatát alkotó vulkanikus kőzetbe robbantották a nyomvonalát, felette körülbelül 4 méternyi üledék, valamint a vízállástól függő vízoszlop helyezkedik el.

Videó a Visegrád és Nagymaros között a Duna alatt átvezető alagútról:

Ezen az 550 méter hosszú közműalagúton vízvezetékek és kábelek haladnak keresztül.

2011 ÓTA ÉVENTE KÉTSZER A NAGYKÖZÖNSÉG SZÁMÁRA IS MEGNYITJA A DUNA MENTI REGIONÁLIS VÍZMŰ ZRT. – ELŐZETES REGISZTRÁCIÓT KÖVETŐEN.

A Magyarországon kuriózumnak számító alagútban Visegrádon megtekinthető az alagút és a bős-nagymarosi vízlépcső építését feldolgozó tematikus tárlat, a nagymarosi oldalon pedig egy rendhagyó tanösvényen a látogatók megismerkedhetnek a helyi élőkultúrával és állatvilággal.

Forrás: PestBuda.hu, SzeretlekMagyarország.hu, Turistamagazin.hu és Promotions.hu, Origo.hu

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Világsztár hegedűművész Budapesten péntek este

Egy varázslatos nyitókoncert, Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya, melyet anno Budapest 50. évfordulójára írt, Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész a...

Összefüggést találtak az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák között

Összefüggést mutattak ki az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák kialakulása között a Semmelweis Egyetem...

Összeverekedtek a Roma- és Sevilla-szurkolók Zuglóban, több ember kórházban

Hét lengyel férfit állítottak elő a rendőrök azután, hogy két foci szurkolótábor egymásnak esett Zuglóban. Többen meg is sérültek....