6.7 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

A curling vonzza a hideg szerelmeseit!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A curling az a sport, ahol egy seprűvel csiszolom a jeget a korongom előtt. Vagy mégsem? Miről is van szó? A hideg vidékek kedvelt sportja a curling!

A curling vonzza a hideg szerelmeseit

Nincs is jobb időtöltés egy napsütéses hideg délutánon, mint egy vastagon befagyott jégpáncél tetején, seprűvel a kézben suvickolni a tó jegét, egy hatalmas csúszó kő előtt. Laikus szemeknek, csupán ennyit mond az a sport. Vajon miről szól valójában a curling? Kik kezdték, hol népszerű és hogyan kell játszani? Vegyük sorra őket!

A játék eredete

Próbatétel és ügyességi játék ötvözete. Az eredetét illetően nincsenek pontos információk, hogy mikor és hol kezdték űzni. Az egyik elmélet szerint, a curling kezdetekben a vadászok speciális edzése volt, amivel két zsákmányszerző út között ütötték el az időt, miközben tesztelték, melyikük a legrátermettebb férfi, mivel a hideg északi területen élő családoknak akkoriban az élelemszerzés, és így a fennmaradás egyetlen lehetősége a vadak leterítése volt.

A curling vonzza a hideg szerelmeseit

Tehát a játék során kezdetben, a vadászok csoportokba verődve, a befagyott jégen lassan mozgó madarakat vették célba. Természetesen az nyert, aki minél több tollast terített le. Más legendák is szárnyra kaptak a curling eredetét illetően, például a vikingek kigolyózása. A lényegen ez sem változtat: új sport született!

Idegen szavak

Mint annyi más, fiatalnak számító külföldi sport esetében, ebben a játékban is az angol nyelvű megnevezések terjednek. Szóval ne lepődjünk meg, ha olyan kifejezéseket használnak a játék menete során, mint az end, skip, lead vagy delivery. Persze egyre inkább próbál honosodni a játék, ezzel együtt a nyelvezet is, tehát a ház, seprés és kő kifejezések már érthetőek. A kérdés csak az, hogy értelmezni tudjuk-e?

Ragadj seprűt!

Kissé zavarosnak tűnik, miért söpörnek ennyire a játékosok a kövük előtt. Eredetileg a seprés arra szolgált, hogy a sportnak ne jelentsen akadályt a hóesés, és a jégre kerülő szennyeződéseket hamar el tudják távolítani. Mára ez az eszköz minden „csúsztatásnál” kézbe kerül, ezzel elősegítve a kő haladását és a legmegfelelőbb pozíció megszerzését a házon belül. A gyors sepregetés ugyanis hőt képez, amit felhasználva jobban irányítható a korong.

A pálya

Egy 45,5 m hosszú egyenes szakasz a jégen, melynek mindkét végén egy azonos méretű „céltábla”, azaz a ház található. Ide kell eljuttatnia mindkét csapatnak a korongjaikat. Érdekesség, hogy a jeget desztillált vízzel hozzák létre úgy, hogy a felületén apró kitüremkedések legyenek, ezzel meggátolva, hogy a Skóciából származó speciális, és gondosan csiszolt kő túlságosan tapadjon a hideg jégre. A játékosok lábbelije sem mindennapi. Az egyik cipőtalp csúszik, hogy követni tudják a korongot, még a másik, a hajtó láb tapad a talajhoz.

A játék menete

Ennyi információ és bevezető után épp itt az ideje, hogy kiderüljön, miről szól pontosan a curling. A játékot két négy fős csapat játssza, melyben mindenki 2-2 koronggal vesz részt. A mérkőzés 10 endből, vagyis játékidőből áll, aminek a teljes hossza két-két és fél óra is lehet.

Az a csapat nyer, akinek az utolsó endnél több pontja gyűlik össze, vagyis több kövük van jobb pozícióban a házon belül, mint az ellenfélnek. Azonos pontoknál a 11. end eredménye dönt, de az ellenfél korongja ki is golyózható. Aki kedvet kapott ehhez a csúszós élvezethez, itthon is próbára teheti magát, hogy mennyire állja meg a helyét a jeges terepen!

Forrás: Napidoktor.hu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Elon Musk kitálalt a Twitter belső titkairól: így zsonglőrködött a politikai pártok között a korábbi vezetés

A Twitterhez az előző vezetés idején mindkét politikai oldal rendelkezett eléréssel, de vállalat alkalmazottai túlnyomóan az egyik oldalhoz...

A Doktor, a Gyűjtő, a Tál és az Álarcos – Íme, a Schadl-ügy lehallgatási anyaga: a lehallgatók vagy viccesek, vagy éhesek voltak, amikor a...

Büntető ügyek befolyásolására kért több tízmillió forintokról, de százról is szó esik azokban a beszélgetésekben, amelyeket a szakszolgálat...

Az oroszok üzentek: még soha nem volt ennyire közel az atomháború – videók

Az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy jövőre jelentősen növelik a katonai kiadásokat, felpörgetik a hadiipart és különös figyelmet...

Félelmetes ragadozó piráját találtak a Sebes-Körösben – videó (látványetetés)

Az elpusztult példányra Nagyváradon bukkantak. lpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben – közölte pénteken az Ebihoreanul.ro bihari...