15.6 C
Budapest
2022. október. 3. hétfő

A csillagok vezették az emberrablóiktól elszökő misszionáriusokat Haitin

Dátum:

Megosztás:

A még októberben elrabolt 17 misszionáriusból ötöt már korábban elengedtek, tizenketten pedig most maguk szerezték vissza szabadságukat.

Múlt héten szökött meg elrablóitól az amerikai Christian Aid Ministries tizenkét misszionáriusa Haitin: eredetileg fejenként egymillió dolláros váltságdíjat követeltek értük fogvatartóik. Egy árvaház meglátogatása után ejtették foglyul a tizenhét misszionáriust családjaikkal együtt: történetük ismételten felhívta a figyelmet a szigeten előforduló csoportos emberrablások jelenségére.

A tucatnyi misszionárius éjszaka szökött el, a csillagok útmutatását követve hatoltak át egy bozótossal sűrűn benőtt területen, ahol órákon keresztül gyalogoltak, hogy kiszabaduljanak – írja a BBC.

Csecsemő is volt a csoportban

“Amikor úgy érezték, hogy az időzítés megfelelő, kinyitották a zárt és elbarikádozott ajtót, csendben rátértek az általuk választott útra, és elhagyták a helyet, ahol fogva tartották őket” – mondta Weston Showalter, az egyház szóvivője egy ohiói sajtótájékoztatón. Elmondása szerint több őrszemet megkerülve egy hegy felé haladtak, melyet korábban láttak, az útirányt pedig csillagképek alapján határozták meg.

A csoportban volt egy házaspár, egy tíz hónapos csecsemő, három 15 év alatti gyerek, valamint négy felnőtt férfi és két nő is.

“Erdőkön és sűrű bozótosokon keresztül haladtak, töviseken és bokrokon át ” – mondta Showalter a sajtótájékoztatón.

Hetek óta tárgyaltak a bandával

Menekülés közben a csecsemőt ruhába bugyolálták, hogy ne sérthessék meg a bokrok, és mindannyian, a gyerekeket is beleértve, teljes csendben haladtak. Két órát gyalogoltak az őket foglyul ejtő banda területén, majd hajnalban találtak egy embert, akinek telefonjával kapcsolatba tudtak lépni a hatósággal. Később az amerikai parti őrség repülője szállította őket vissza Amerikába, a legtöbben már családjaikkal vannak.

Gary Desrosiers rendőrségi szóvivő szabadulásuk idején arról számolt be, hogy a 400 Mazowo néven ismert banda és a hatóságok között hetek óta folynak a tárgyalások. Azt nem tudni, kifizették-e értük a váltságdíjat, illetve nem ismert a már korábban, novemberben, illetve decemberben szabadon engedett foglyok személyazonossága sem.

A banda élelmet és tiszta ivóvizet biztosított a misszionáriusoknak, a csecsemőnek pedig tápszert. A tisztálkodáshoz használt víz azonban szennyezett volt, ami miatt néhány misszionárius bőrén kiütések keletkeztek.

“A túszok több alkalommal is beszéltek a bandavezérrel, bátran emlékeztették őt Istenre és esetleges ítéletére, ha ő és a bandatagok folytatják tevékenységüket” – mondta Showalter, hozzátéve, hogy a csoport 24 órán át imádkozott a fogságban.

Rekordszámú emberrablás történt már idén

A 400 Mazowo tagjai áprilisban már elraboltak egy csapat katolikus papot, akiket később szabadon engedtek, az nem világos, hogy kaptak-e váltságdíjat. Haitin az egyik legmagasabb az emberrablások aránya a világon, az idei év különösen rossz volt, október végéig közel 800 emberrablást jelentettek.

Az emelkedés Jovenel Moïse elnök júliusi meggyilkolása után következett be, a rivális csoportok az ország irányításáért küzdenek.

Nyitókép: MTI/AP/Odelyn Joseph

infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Ne csodálkozz, ha elmegy az áram

A Portfolio több olvasója is e-mailes megkeresést kapott, amikben gyakoribb áramszüneteket jelez előre működési területén az E.ON Csoporhoz...

Megsérült a gát Verespatakon, elrendelték a kilakoltatást

Erdély: Sérülést észleltek egy halastó gátján az erdélyi Verespatakon, és mivel egyelőre nem sikerült leereszteni a vizet, vasárnapra...

Zelenszkij: Limant teljesen megtisztították az orosz megszállóktól

A Donyeck megyei Liman városát teljesen megtisztították az orosz megszállóktól - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap délutáni...

Átverték a nyugdíjasokat – rendőrségi videó

Magukat a nyugdíjbiztosító munkatársának kiadva csaltak ki pénzt a gyanú szerint. Budafoki rendőreink azonosították a feltételezett elkövetőket, akiket...