15.7 C
Budapest
2023. szeptember. 24. vasárnap

A csalókirály, aki eladta a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetét – és ez csak egy a „nagy húzásai” közül

Dátum:

Megosztás:

A csalókirály! A képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára nem volt könnyű feltornáznia magát a 60 éves férfinak, el kellett hozzá adnia a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetét.

Bármi meglepő, de ez csak egy Bósa nagy húzásai közül. A fél életét börtönben töltő férfi úgy érzi: megöregedett, az egészsége sem a régi már, és különben is, a változatosság kedvéért, hátralévő életét tisztes, törvénytisztelő polgárként kívánja leélni. Annyi biztos: ez ismeretlen, új terep lesz számára…

Bósa mesélt legendás csalásairól, a tagadhatatlanul humorosan előadott sztorikon a hallgatóknál már csak ő maga tud nagyobbat nevetni. Országos ismertséget akkor szerzett, amikor eladta a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetét.

Egyszer ücsörögtem a Nyugatiban, felnéztem, és megszületett a terv. Kikerestem a Közbeszerzési Közlönyben a legnagyobb acélfelvásárlókat, és írtam nekik. Egy német férfi azonnal jelentkezett, napokon belül itt volt 40 ezer márkával. Felállványozták a pályaudvart, és elkezdődött a bontás. Valakinek gyanús lett a művelet, és elkezdték az eladót keresni. Én azonban ekkor már a Szegedre tartó gyorsvonaton ültem – nosztalgiázott büszkén Bósa, aki nem úszta meg a felelősségre vonást, lecsukták.

Szabadulása után egy kórház pszichiátriai osztályán dolgozott mint kezelőorvos, majd főorvos. Bár érettségije sem volt, évekig praktizált doktorként. Végül az egyik páciensnek rossz gyógyszert írt fel, a nővérke pedig beadta a páciensnek a pirulákat. Mivel a beteg meghalt, Bósa és az ápolónő is börtönbe került.

És ez még nem minden! Bósa gondolt egy nagyot, papi szolgálatra jelentkezett. A Székesfehérvári Egyházmegye egyik templomában évekig tartott miséket, de jó néhány esküvőn és temetésen is részt vett. Pechjére az egyik istentiszteletre eljött egy rendőr, aki korábban már elkapta.

Bósa a sitten is remekül feltalálta magát, szerinte a legtöbb magyar börtönnek kitűnő könyvtára van. Bár iskolázatlan a csalókirály, de gyerekkorától szenvedélyesen szeret olvasni. Gyengéi a jogi értekezések, gyakorlatilag betéve tudja a büntető törvénykönyv nagy részét. A rengeteg csalás között egy hasznos húzása is volt Bósának. Álügyvédként a kezdeményezésére módosították a Btk.-ban a csecsemőgyilkosságért járó büntetést: 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés helyett életfogytiglanira emelték a büntetési tételt.

Aki eladta az Eiffel-tornyot

Tényleg volt bőr az arcán ahhoz, hogy kétszer is megpróbálja eladni Párizs jelképét. / Fotó: GETTY IMAGES Tényleg volt bőr az arcán ahhoz, hogy kétszer is megpróbálja eladni Párizs jelképét. / Fotó: GETTY IMAGES

A cseh származású Victor Lustig terve az Eiffel-torony eladásáról egy cikk elolvasása után pattant ki a fejéből. Az írás azt taglalta, hogy a franciáknak komoly gondot okoz a kultikussá váló építmény fenntartása. A tornyot az 1889-es világkiállításra építették, és előzetesen úgy volt, hogy tíz évvel később lebontják.

Nem lennénk meglepve, ha Victor Lustig csalafintasága motiválta volna Bósa Istvánt. Nem lennénk meglepve, ha Victor Lustig csalafintasága motiválta volna Bósa Istvánt.

Lustig szerzett egy hamis kormányzati igazolványt, majd versenytárgyalást hirdetett vaskereskedők között. A nem létező tendert André Poisson nyerte. A férfi rengeteg pénzt fizetett a szélhámosnak, és szégyenében akkor sem merte feljelenteni, amikor kiderült: csúnyán átverték. Sikerén felbuzdulva Lustig pár hónappal később újra megpróbálkozott ugyanezzel a trükkel, akkor azonban már lebukott.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: Varga Imre

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Gyilkos Joe (Killer Joe), amerikai thriller – videó (18+)

Chris-re, a huszonkét éves drogdílerre rájár a rúd. Ám a dolgok rosszról még rosszabbra fordulnak, mikor alkalmazza a...

Jennifer Love Hewitt – Ügyféllista (The Client List) – videó

Samantha Horton egy texasi kisvárosban él a családjával. Az egykori szépségkirálynő hajdan szebb napokat látott, most viszont nehéz...

Üzent Zelenszkij a lengyeleknek: Vagy minket támogattok, vagy az oroszokat

Az ukrán elnök szerint, aki nem támogatja őket, Oroszországnak segít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kanadába látogatott, ahol Justin Trudeau...

Angliában a migránsokat legalább háromcsillagos szállodákban kell elhelyezni

A belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint mivel a lakhatásuk költsége napi 8 millió fontra emelkedett, így ez a...