4.6 C
Budapest
2024. április. 17. szerda
Home18+A COVID-19 + 9 halálos vírus.. (18+)

A COVID-19 + 9 halálos vírus.. (18+)

A COVID-19-et a SARS-CoV-2 nevű koronavírus okozza. A koronavírusok a vírusok egy kiterjedt családját képezik, melyek eltérő tüneteket okozhatnak, az egyszerű megfázástól a súlyosabb betegségekig, mint a közel-keleti légúti szindróma (MERS) vagy a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS).

A bakteriofágok, más néven fágok, olyan vírusok, amelyek bakteriális sejteket fertőznek. A bakteriofágok és a COVID-19 közötti kapcsolatot kutatják, de jelenleg nincs közvetlen kapcsolat a kettő között.

A COVID-19 terjedésének megelőzésében és kezelésében a legfontosabb a megfelelő higiéniai szabályok betartása, a távolságtartás, a maszkviselés, valamint a vakcináció. A vírus a levegőben akár három óráig is életképes lehet, műanyagon és fém felületen pedig még 72 óra elteltével is.

A COVID-19 és más új légzőszervi vírusok globális egészségügyi veszélyt jelentenek, és a világ minden táján folyamatosan kutatják a betegség megértését és kezelését.

A vírus valószínűleg denevérekből származik, majd onnan egy gazdaszervezetbe került – ez a közbenső gazdaszerv nem tudni, melyik állat volt -, majd onnan került tovább az emberekre. A vírus tényleges eredete jelenleg ismeretlen, de a 2019. decemberi esetek megjelenése óta úgy tűnik, főként csak emberről emberre terjed.

Az elemzések szerint az első eset 2019. október eleje és november közepe közé tehető Kínában. A kutatók szerint november 17. a legvalószínűbb dátum, míg a fertőzés globális elterjedése 2020. januárjában kezdődhetett.

A vírus eredetének megtalálása fontos, mert nőtt azon vírusok száma, amik átlépik a fajok közti határt. A kutatók szerint a SARS-CoV-2-höz hasonló vírus évtizedek óta létezik a denevérek közt. Az új koronavírus feltűnése valószínűleg különböző fajok tartós érintkezéséből származott.

A COVID-19 és még 9 halálos betegség:

A COVID-19-hez hasonlóan több más betegség is világszerte halálos járványokat okozott. Ezek közül néhány a következő:

  • SARS-CoV-1: A SARS-CoV-1 a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) kórokozója, amely 2002-ben és 2003-ban járványt okozott.
  • MERS-CoV: A Közel-keleti légúti szindróma (MERS) vírusa, amely 2012-ben okozott járványt.
  • Ebola-vírus: Az Ebola-vírus okozta betegség súlyos vérzéses lázat okoz, és több járványt is okozott Afrikában.
  • Marburg-vírus: A Marburg-vírus okozta betegség hasonló tüneteket okoz, mint az Ebola, és több járványt is okozott.
  • Krími-kongói vérzéses láz: A Krími-kongói vérzéses lázat a Nairovirus okozza, és súlyos tüneteket okoz.
  • Lassa-láz: A Lassa-lázat a Lassa-vírus okozza, és súlyos tüneteket okoz.
  • Nipah-vírus: A Nipah-vírus okozta betegség súlyos légzőszervi és neurológiai tüneteket okoz.
  • Rift Valley-láz: A Rift Valley-lázat a Phlebovirus okozza, és súlyos tüneteket okoz3.
  • Zika-vírus: A Zika-vírus okozta betegség általában enyhe tüneteket okoz, de súlyos szövődményeket okozhat, mint például a Guillain-Barré szindróma és a mikrocefália3.

Ezek a betegségek mind halálosak lehetnek, és a COVID-19-hez hasonlóan világszerte járványokat okoztak.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work