5.2 C
Budapest
2024. április. 17. szerda
HomeHírekHáborúA briteknek nem javasolják a szakértők, hogy hadba lépjenek Oroszország ellen, mert...

A briteknek nem javasolják a szakértők, hogy hadba lépjenek Oroszország ellen, mert egy év alatt „elvéreznének”..

Parlamenti jelentés: a brit hadsereg csak pár hónapig bírná Oroszországgal szemben..

A brit hadsereg jelenlegi kapacitásait egy éven át mérte fel a parlament védelmi bizottság, és a jelentés lesújtó megállapításokat tartalmaz.

Annak ellenére, hogy Nagy-Britannia Ukrajna egyik legelkötelezettebb támogatója, a szigetország vészesen nincs felkészülve arra, hogy egy Oroszországgal vívott totális háború esetén megvédje magát a támadástól – állítja egy élesen kritikus parlamenti jelentés.

Orosz propagandisták rendszeresen címeznek fenyegetéseket az ellenséges magartással vádolt briteknek. Nick Carter tábornok, volt vezérkari főnök a The Sun című bulvárlapnak azt mondta: a fegyveres erők valószínűleg „kimerítenék fő képességeiket a harc első néhány hónapja után”, miután az alsóház védelmi bizottságának nemrégiben tett megállapításairól kérdezték.

A brit hadsereg jelenlegi kapacitásait egy éven át mérte fel a képviselői csoport, amely megállapította: a lőszerkészletek „messze elmaradnak attól a szinttől, amely az orosz hadsereg által jelentett fenyegetés biztos elhárításához szükséges”.

Mindez annak ellenére van így, hogy a fegyveres erőknek tavaly nyújtott több mint kétmilliárd fontnyi támogatást is – információik szerint – az ország védelmének hiányosságainak pótlására és nem a tartalékos egységek megerősítésére költötték.

London sincs felkészülve

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi helyzetben London – mint főváros – is súlyosan felkészületlennek bizonyulna egy brit földön zajló konfliktusra. Jelentősen meg kellene erősíteni azokat a meglévő építményeket, amelyek védelmet nyújthatnának a légitámadások során, valamint gyorsan ki kellene alakítani többek között az evakuálásra, a fejadagolásra és a technológia használatára vonatkozó protokollokat.

Jelenleg azt sem tudni, hogy milyen intézkedésekre lenne szükség az ország katonai kapacitásának megerősítéséhez, és magas rangú katonai tisztviselők arról beszélnek, hogy az Egyesült Királyságnak valószínűleg be kellene vezetnie a sorkatonai szolgálat valamilyen formáját.

Gondok a királyi haditengerészetnél

A szigetország katonai felkészületlenségét jelzi, hogy néhány hete az utolsó pillanatban törölték az HMS Queen Elizabeth repülőgéphordozó indítását. A tengeri jármű a hidegháború óta a legnagyobb NATO-gyakorlatot vezette volna. A végső ellenőrzések során azonban „problémát” észleltek az egyik hajócsavar tengelyénél. A dokkban aztán tűz is kiütött a hajón.

Korábban a Queen Elizabeth helyét átvevő Prince of Wales hadihajónak is bajai támadtak: szintén propellerhibája volt és leállt a Wight-sziget közelében. A kínos incidensek sorában pedig a Trident II, nukleáris töltet hordozására képes rakéta egyik tesztje is kudarcot vallott nemrég.

A háborús készültség kérdésében a brit kormány igyekezett megnyugatni a közvéleményt, hogy jelenleg nincs napirenden a kötelező katonai szolgálat bármilyen formában történő bevezetése. Rishi Sunak miniszterelnök pedig károsnak nevezte a „hipotetikus forgatókönyvekről” szóló vitákat.

Címváltoztatás

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem