4 C
Budapest
2022. december. 4. vasárnap

A britek minden magyar zsebéből kihúztak min. 30-35 ezer forintot… – Szólj hozzá!

Dátum:

Megosztás:

A Sberbank magyar leánybankjának felszámolása miatt 2022 márciusának elején körülbelül 350 milliárd forint betétet kell átvizsgálnia az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA), arra keresve a választ, hogy ebből mekkora összeg után jár kártalanítás az ügyfeleknek.

Ez minden magyarnak min. 30-35 ezer forintjába kerülhet.

Bár az Európai Unió és az Egyesült Államok első körben nem sújtotta szankciókkal a Sberbankot, de az Egyesült Királyság a hét elején döntött arról, hogy befagyasztja a legnagyobb orosz pénzintézet eszközeit, és a bankot kizárja az angol font klíringrendszeréből. Ez a lépés, valamint a kezdeti félelmek, hogy a szankciók elérhetik a Sberbankot, elegendők voltak ahhoz, hogy felügyeleti ellenőrzés alá vonják az orosz bank magyar egységének ausztriai anyabankját. Az ottani felügyeleti ellenőrzés vezetett a magyar leánybank felszámolásához.

Az Országos Betétbiztosítási Alap terhére kártalanítják az ügyfeleket. A betétbiztosítás mértéke az OBA-nál személyenként százezer euró, amely a Magyar Nemzeti Bank csütörtöki közlése szerint a mostani ügyben 38 047 000 forintig nyújthat fedezetet.

A Sberbanknál körülbelül hetvenezer betétes volt, közülük néhány ezer ügyfél rendelkezik százezer euró feletti betétállománnyal.

Mivel a bank felszámolása még hátravan, így az érintett ügyfelek vélhetően ennek eredményéből is kaphatnak vissza pénzt, viszont van esély arra, hogy többen a százezer eurót meghaladó összeg egy részét el fogják veszíteni. A csütörtöki Kormányinfón az ezt érintő kérdésre Gulyás Gergely úgy válaszolt, hogy meglátása szerint a magyar állam nem fog besegíteni a 38 047 000 forintnál is nagyobb betéti állománnyal rendelkezőknek, hiszen ez csak az állami költségvetés terhére lenne megvalósítható, és nem céljuk a közös adófizetői pénzt az átlagnál gazdagabbak megsegítésére fordítani. A kártalanítás összegét az érintett ügyfelek tíz munkanapon belül kapják meg az OBA-tól.

Az OBA ugyan automatikusan el fogja végezni az érintett ügyfelek kártalanítását, de az alap pénzét mindig a bankok adják össze. Ha elfogy az OBA tartaléka, akkor a bankok vélhetően nem a saját pénzükből, hanem az ügyfelek költségeinek megemelésével kívánják előteremteni a kialakult helyzettel kapcsolatban felmerülő többletdíjakat. Számításaink szerint a Sberbank ügyfeleinek kártalanítása a csecsemőtől a nyugdíjasig fejenként közvetett módon akár 30-35 ezer forintjába is kerülhet minden egyes magyar embernek.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdai beszédében elmondta, hogy

a magyarok legelőször a Sberbankkal szemben hozott szankciókat tapasztalták meg a saját bőrükön.

Az is érzékelhető, hogy az oroszok elleni gazdasági szankcióknak Magyarország komoly elszenvedője lehet. A szankciók költségét pedig a magyarok is meg fogják fizetni, hiszen Közép-Kelet-Európában a gazdasági kapcsolat szorosnak nevezhető Oroszországgal. Ez a tényező az import és az export mértékében, valamint a magyar és az orosz cégek kölcsönös gazdasági jelenlétében is megfigyelhető.

Adalék a fenti helyzethez, hogy Magyarországon még mindig nagyon magas a készpénzállomány, és a Sberbankot nehéz helyzetbe hozó külföldi politikusok gondoskodtak arról, hogy ez egy darabig nehezen változzon meg. A magyarok híresek arról, hogy szeretnek otthon készpénzt tartani, azzal fizetni a boltban, és ha a pénzintézetek iránti bizalmat alapjában rengetik meg számukra, akkor a tapasztaltakból évekig sem gyógyulnak ki. Eleve megvan a véleményük a bankokról, hiszen a vagyoni helyzetükön kívül azért is tartják otthon a pénzüket, mert úgy gondolják, hogy azzal jobban járnak. Most ennek ékes példájaként a Sberbank esetét is fel tudják hozni, hiszen aki most időben kivette a pénzt,

annak nem kell a kártalanításra várnia, hogy tudjon kenyeret venni a boltban, és arra sem, hogy ki tudja fizetni a rezsiszámlákat.

A jelenlegi helyzet várhatóan nem segíti az emberek pénzügyi fejlődését, és azt sem, hogy a készpénzes fizetés alternatívájaként bővüljön a magyarok kártyahasználati aránya. A Világgazdaság megtudta, hogy a forgalomban lévő magyarországi készpénzmennyiség mintegy 7769 milliárd forint, ami óriási költséget (évente 350-450 milliárd forintot) jelent az államnak. Egy újabb bank bedőlése pedig csak növeli a bizalmatlanságot a hazai pénzügyi intézményekkel szemben.

Emiatt sokan inkább a párnacihában tarthatják majd a pénzt, azt gondolva, hogy kamat nélkül is biztonságosabb ez a megoldás, mint a bankokra bízni. A Sberbank csődje felerősítheti a hangokat, hogy a pénzintézetek képtelenek vigyázni a betett vagyonukra – mint történt a 2009-es válság után vagy a korábbi banki csődöknél –, így nem elvárható tőlük a pénzintézetekkel szembeni barátságosabb viselkedés. A banki ügyfeleknek az az elvárásuk, hogy teljesen mindegy, hogy milyen körülmények között, de a bankjuk soha ne menjen csődbe. Most például a Sberbank esete is rávilágít, hogy ugyan az OBA-kártalanítás gyorsasága rendkívüli, így is lesznek olyanok, akik a mindennapi vásárlásaikat sem tudják a saját pénzükből addig a néhány napig megoldani, amíg meg nem kapják a kártalanítást.

Borítókép: Papajcsik Péter / Index

index

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Figyelem! Győri rendőreink a lakosság segítségét kérik a képen látható gyermek megtalálása ügyében! – Oszd meg!

Győri nyomozóink a lakosság segítségét kérik az ismeretlen helyen tartózkodó gyermek megtalálásához. A Győri Rendőrkapitányság 08010-157/505/2022. körözési számon eljárást...

Magyarországra nem vonatkozik az EU-s kőolajársapka

Magyarország mentességet kapott a kőolaj árkorlátjára. Az Európai Tanács pénteki döntése szerint plafont határoznak meg az orosz kőolaj...

Ma este két romatikus film, Richard Gere és Kevin Kostner főszerepléseivel: Micsoda nő!; Üzenet a palackban; – videók

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...

Mi történhetett a Hajógyári szigeten? A Dunából emelték ki a diszkóból kidobott fiatal holttestét, és itt még nincs vége a történetnek…

Éppen tizenegy éve annak, hogy a Hajógyári-szigetnél a Dunában megtalálták H. Géza holttestét. A fiatalember haláláért a rendőrség...