22.1 C
Budapest
2022. augusztus. 13. szombat

A britek kirakatpernek tartják két állampolgáruk ukrajnai halálra ítélését

Dátum:

Megosztás:

Liz Truss brit külügyminiszter sürgős tárgyalásokat tart ukrán kollégájával a Kelet-Ukrajnában halálra ítélt két brit állampolgárságú harcos ügyében. A két britet egy Mariupolban fegyvert fogott marokkói diákkal együtt ítélte el a szakadár „Donyecki Népköztársaság” egyik bírósága.

A mariupoli megadás előtti és az elfogása utáni videóiból ismert brit Aiden Aslin és Shaun Pinner, valamint Szaudun Brahim marokkói diák egy vasrács mögött hallgatta, ahogy a szakadár „Donyecki Népköztársaság” legfelsőbb bírósága halálra ítéli őket az Azovsztal fémmű védelmében játszott szerepük nyomán, ami miatt kivégzőosztag elé állíthatják őket.

Az ellenük megfogalmazott vádpontok között szerepelt a „terrorizmus, a bűnszövetkezet tagjaként végrehajtott bűncselekmény és a hatalom erőszakos megragadása és megtartása”. A Kijev ellenes lázadók illetékesei szerint tetteik „polgári lakosok halálához és sebesüléséhez, és a polgári és társadalmi infrastruktúrában esett károkhoz vezettek”.

Tudósítók megjegyezték, hogy az ítélet azért is tűnik szigorúnak, mert a halálbüntetést még Oroszországban is felfüggesztették. Figyelemreméltó az is, hogy a több száz magát megadó harcos közül épp az ő ügyüket vették előre.

A helyzet nyomán Liz Truss brit külügyminiszter sürgős tanácskozást kezdeményezett ukrán kollégájával, bár nem világos, hogy Kijevnek milyen hatása lehet az eseményekre – hacsak nem az, hogy a britek nyomást gyakorolnak rájuk, hogy

legyenek készek a briteket orosz foglyokra kicserélni.

Truss „kamu ítéletnek” nevezte a döntést, aminek „abszolút nulla a legitimitása”. A brit kormány közben emlékeztetett rá, hogy a férfiak nem zsoldosok voltak, hanem Ukrajnában élő személyek – Aslin kettős állampolgár péládul – és az ukrán fegyveres erők tagjaiként is szolgáltak. A családjaik választókörzeteiben megválasztott parlamenti képviselők közben azt követelték a kormánytól, hogy orosz kormányilletékeseken kérjék számon kelet-ukrajnai szövetségeseik lépéseit.

„Ez a nemzetközi jog durva megsértése, ez egy szovjet időket idéző kirakatper”

– mondta egyikük. A britek szerint a férfiakat hadifoglyokként kell kezelni és vonatkozik rájuk az emberséges bánásmódot előíró genfi konvenció.

Az Interfax orosz hírügynökség közlése szerint a britek egy hónapon belül megfellebbezhetik az ítéletet.

Közben Moszkvában, a Kreml egyik főpropagandistájának tartott Vlagyimir Szolovjov műsorában a vendégek bizarr módon arról értekeztek, hogy „felakasszák-e vagy agyonlőjék-e őket”. „A kalózokat soha nem lövik agyon, csak a katonákat. A bűnözőket akasztják” – mondta az egyik vendég.

Ez már Szolovjovnak is sok volt: „De hát nem a középkorban vagyunk, nem kalózokkal van dolgunk és nem négyelünk fel embereket” – fogalmazott.

Egy másik vendég pedig azt vetette föl, hogy miért nem lehet őket átadni, cserébe a befagyasztott orosz vagyonért?

infostart

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

„Úgy izgulok, mint a legelső Sziget-fellépésünkön” – Balázs Klári és Korda Gyuri bácsi visszatértek: óriási bulit csaptak a Szigeten! – videó

A Sziget Fesztivál első napján minden kétséget kizáróan voltak nagyobb világsztárok, mint Korda György és Balázs Klári. De abban teljesen biztos videós...

Zivzivadze duplázott, idegenben is nyert a Fehérvár

A Mol Fehérvár FC az Európa-konferencialigában, a selejtező 3. fordulójának visszavágóján is legyőzte a moldovai Petrocubot, ezúttal 2–1-re,...

Falusi Mariann trágárkodik, Hernádi Judit süketet játszik, Havas Henrik makog, Nagy Bandó mocskolódik – videó

Kikészült a Jobbik miatt a Heti Hetes – derült ki Bohár Dániel videójából, aki felhívta a balos művészeket,...
facebook