6.4 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

A brit sajtó szerint újabb kínos leleplezés várhat Boris Johnsonra

Dátum:

Megosztás:

A brit kormányfő újabb nehéz hét elé néz – írták a lapok.

„Addig kapaszkodik a hatalomba, amíg saját pártja ki nem szorítja. Nincs az az Isten, hogy önként távozzon” – jellemezte Boris Johnson miniszterelnök attitűdjét a brit Lordok Házának egyik konzervatív főrendje.

Gavin Barwell volt Johnson elődje, Theresa May kabinetfőnöke, tehát saját tapasztalata van a kormány működéséről. Másokhoz hasonlóan ő is elítélte a miniszterelnököt, amiért munkatársai és ő is több összejövetelen vett részt a pandémia első évében, amikor a brit átlagpolgároknak szigorúan korlátozták a társasági életét.

Johnsont a kormányzó Konzervatív Párt néhány nagyágyúja is lemondásra szólította fel, nem beszélve az ellenzékről. A média kikérte “az utca embereinek” véleményét, ezek is többféle nézetet ölelnek fel. Sokan vannak, minkét nagy párt szavazói közül, akik felháborodottan követelik a miniszterelnök távozását, de megszólaltak olyanok is, akik még mindig jó vezetőnek tartják.

Johnson sorsa azonban most nem az ő kezükben van, ugyanis

a konzervatív képviselők kényszeríthetnek ki pártvezérválasztást,

ha legalább 54-en aláírják a bizalmatlansági indítványt. Maga Johnson is így került hatalomra, elődje, Theresa May lemondása után. Előzőleg May viszont túlélt egy bizalmi szavazást.

Egyes brit lapok szerint jövő hétre már meglehet az 54 aláírás, hogy megpróbálják leléptetni Johnsont. Hogy hányan vannak, akik már lefelé fordított hüvelykujjal szavaztak a miniszterelnökre, arról nincs pontos adat, de az ITV pénteki híre alapján 20-22 ilyen képviselő jöhet szóba, mivel nem mindenki vállalta még fel névvel az aláírást. A bizalmi szavazáson egyszerű többség dönt, azaz, ha a képviselők 51 százaléka voksol Johnson távozására, akkor mennie kell.

Közben, ha diplomatikusan is, de kihátrált mögüle egy korábbi konzervatív nagyágyú, a párt egykori vezére, Ian Duncan Smith. Ő azt mondta, hogy „senki sem akarja megválaszolni azt a kérdést, hogy helyre lehet-e állítani a párt jó hírét Johnsonnal az élen. A tiszteletet és a bizalmat meg kell szolgálni, de nagyon könnyű elveszíteni” – fejtegette.

Miután a napokban a Johnson-kormány több vezető tanácsadója is lemondott, a kormányfő új kabinetfőnökére és új kommunikációs igazgatójára támaszkodva próbálja meg „resetelni”, a történeket maguk mögött hagyva mintegy újraindítani a kormányzását.

Az Independent című lap közben azt írta, hogy

Johnson újabb kínos részletekre számíthat a héten

– bár nem taglalta, hogy mitől dagadhat még tovább a partigate-botrány.

Ha ez még nem lenne elég, immár a kormányfő felesége, Carrie Johnson is a vihar epicentrumába került. Őt azzal vádolták, hogy „túlzott befolyása van” és például ő rúgatta ki Johnson egyik befolyásos tanácsadóját, aki aztán ellene fordult. Ritka módon, most Carrie Johnson is megszólalt és nyilatkozatában azt állította: férje ellenfelei megpróbálják lejáratni azzal, hogy negatív információkat csöpögtetnek a médiának.

 

Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Kapcsolódó hang

„Nincs az az Isten, hogy Boris Johnson önként lemondjon”

A hang itt érhető el!

Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Tragédia! Elhunyt Varga Tímea kutyája, gyertyát is gyújtott érte e temetőben..

Borzalmas ami történt! A temetőben teljesen összetörve fotózták le Vajna Tímeát Vajna Tímea teljesen összetört ugyanis férje Andy Vajna...

Ennyi volt az elektromos rollereknek? Párizsban már fontolgatják, hogy kitiltják őket a városból – Menjenek vagy maradjanak? Szavazz!

Az elektromos rollerek megosztó járművek: sokan imádják, de nem kicsi az a tábor sem, amelynek a tagjai rossz...

„Hazug g*ci vagy!” – óriási veszekedés kerekedett abból, hogy VV Reni hány férfival feküdt le..

Csupán két éjszakát töltöttek a luxus helyszínen a ValóVilág idei versenyzői, akik közül többen már az első éjszaka...

FAO: Nem drágult a globális élelmiszerkosár novemberben

A FAO élelmiszer-alapanyag árindexe csupán 0,3%-kal haladja meg a tavalyi értékét Róma, 2022. december 2. – Jórészt mozdulatlan maradt a...