15.7 C
Budapest
2023. szeptember. 24. vasárnap

A bergeni fjordban történt hajókatasztrófa – 18 halott, .. eredeti képekkel, videókkal, szakértői dokumentomokkal

Dátum:

Megosztás:

2004 januárjában a világ akkor legnagyobb kőrakodó teherhajója felborult a bergeni fjordban.

A katasztrófát sokan látták, mert ekkora hajó még nem járt Bergenben, és az emberek a partról figyelték a manővereit.

A kapitányi hídról csak a révkalauz tudott kimenekülni, ő a hasával felfelé lebegő roncs tetején állva várta a segítséget. A többi tengerész a jeges vízbe esett vagy a roncsba szorult. A mentők azonnal megkezdték a kutatást utánuk, de félő volt, hogy a hajó a mentőkkel együtt elsüllyed. Végül összesen 12 embert sikerült kimenteni. Az utolsó három embert 7 órával később, a csodával határos módon sikerült kivágni a gépházból. 18 tengerész meghalt. A vizsgálat kiderítette, hogy a rakodók egyenetlenül töltötték fel a raktereket sóderrel, a hajó pedig már eleve életveszélyesen instabil volt a sok átalakítás miatt, így egy váratlan helyzetben megdőlt és már nem tudott visszaegyenesedni.

Veszélyes átalakítás

Az MV Rocknes nevű hajó nem kőrakadóként kezdte a pályafutását, hanem ún. ömlesztettáru-szállító teherhajóként bocsátották vízre 2001-ben. Két évvel később azonban egy holland hajógyárban átalakították kőrakodóvá, mert megnőtt az igény az ilyen hajók iránt. A kőrakadó hajók jellemzően olajfúrásoknál és víz alatti építkezéseknél a helyszínre szállítják a szükséges köveket, kavicsot és sódert, majd egy bonyolult szállítószalag-, illetve csőrendszeren keresztül a megfelelő pontra helyezik őket a tengerfenéken.

A Rocknes Gdanskban, nem sokkal a katasztrófa előtt. FORRÁS: PIOTR B. STARENCZAK

Az átépítéskor 3 ezer tonna acélszerkezetet és darut szereltek fel a Rocknes fedélzetére, és a rakodótérben fordított gúla alakú raktereket alakítottak ki. Ezzel nemcsak a hajó súlya nőtt meg, hanem a vízvonal fölé került a legtöbb rakománya, ami csökkentette a stabilitását. Ez azt eredményezte, hogy a Rocknes csak megfelelő víz- és üzemanyagballaszttal volt viszonylag stabil. Ráadásul csak nagyon lassan lehetett megtölteni ezeket a kiegyensúlyozó tartályokat, a karbantartásuk pedig nehézkes volt.

A Rocknes a bergeni fjordban. FORRÁS: JAN MELCHERS

A Rocknes személyzete azt figyelte meg, hogy nehéz irányítani a hajót. Forduláskor hajlamos volt erősen megdőlni, utána a kiegyenesedéskor pedig még oldalra csúszott egy darabig. A navigáció is sokkal nehezebb lett, mert a fedélzetre szerelt magas acélszerkezet eltakarta a hajó orrát, ezért a révkalauzoknak és a navigációs tiszteknek ki kellett menniük a híd erkélyének két szélső sarkába, hogy egyáltalán valamit lássanak előre. El lehet képzelni, milyen nehézkes volt a révkalauzok számára ide-oda rohanni ezen a 20 méteres szakaszon, hogy vezetni tudják a közel két focipálya hosszúságú, 25 ezer tonnás hajót.

Megbillen a Rocknes

2004. január 19-én az MV Rocknes kifutott Bergenből, hogy 23 ezer tonna sódert és kavicsot szállítson a németországi Emdenbe. A hajón 29 tengerész teljesített szolgálatot: Jan Aksel Juvik, a norvég kapitány, egy kapitányi képzésen levő német tiszt, valamint három holland és 24 fülöp-szigeteki matróz. A harmincadik utas a helyi révkalauz, Vermund Halhjem volt, akinek az volt a feladata, hogy kivezesse a nyílt tengerre a Rocknest a keskeny és veszélyes fjordból.

A tragédia helyszíne a baleseti vizsgálati jegyzőkönyvből. FORRÁS: DEPARTMENT OF MARINE SERVICES AND MERCHANT SHIPPING ANTIGUA AND BARBUDA W.I.

A révkalauz és a kapitány régóta hajózott a fjordban, így mindketten úgy ismerték a hajózási útvonalakat és a veszélyes szakaszokat, mint a tenyerüket. Ezért nem készítettek előzetesen részletes útitervet a kihajózásra, amit egyébként nem is írták elő a szabályok.

Azt, hogy valami nincs rendben, hamar kiderült.

AMIKOR A RÉVKALAUZ AZ ELSŐ BALFORDULÓT VEZÉNYELTE, A HAJÓ MEGBILLENT, ENYHÉN JOBB OLDALRA DŐLT ÉS ÚGY MARADT.

Halhjem a vizsgálatkor azt mondta, hogy önmagában a dőlés nem volt különös.

Minden hajó megdől, ha fordul. Ami viszont feltűnő volt: nem egyenesedett vissza, pedig ez lett volna a normális.

Juvik kapitány nem tartotta sem különösnek, sem kockázatosnak a dőlést. A német kapitányjelölt azonban aggódott a gyenge stabilitás miatt.

A RÉVKALAUZ ARRA EMLÉKEZETT A TRAGÉDIA UTÁN, HOGY A NÉMET TISZT KÉRÉSÉRE A KAPITÁNY ELLENŐRIZTE A HAJÓ STABILITÁSÁT ELLENŐRZŐ SZÁMÍTÓGÉPRENDSZERT, DE HOGY PONTOSAN MIRŐL BESZÉLTEK, AZT NEM TUDTA FELIDÉZNI.

A hajó a fjord egy kisvárosánál üzemanyagot vételezett, majd folytatta az útját a nyílt tenger felé.

A katasztrófa

A kora esti sötétségben a révkapitány újabb fordulót rendelt el egy keskeny szorosban. De alig kezdett kanyarodni a Rocknes, megrázkódott.

A GÉPHÁZBAN LEVŐK FÉMES CSIKORGÁST, RECSEGÉST-ROPOGÁST HALLOTTAK. MINDEN TENGERÉSZ TUDTA, HOGY VÍZ ALATTI SZIKLÁNAK ÜTKÖZTEK.

Ezt később megerősítette a bergeni egyetem geofizikai tanszéke is, amelynek a szeizmográfjai ötven másodperc alatt négy, enyhe földrengésszerű eseményt észleltek a fjordban. Az első az ütközés pillanatában történt, az utolsó pedig két perccel az előtt, hogy a Rocknes vészjelzést adott.

A hajó még inkább jobbra dőlt. A kapitány elrendelte a vízzáró ajtók azonnal lezárását, de ez nem segített a stabilitás visszaállításában.

Egy közelben levő hajóról is lefotózták a borulást. FORRÁS: YOUTUBE

A hajó gyomrában a gépészek egymásra néztek. Hubert Maginsay, az egyik fülöp-szigeteki technikus azt mondta, hogy lent, a gépházban is tudták: dől a hajó.

A szerszámaim egyszerre, egy irányban lecsúsztak a munkapadról és leestek a padlóra. Berohantam a gépterem vezérlőjébe, és azt kiabáltam az ügyeletes mérnöknek, hogy borulunk.

A partról sokan látták ezeket a drámai pillanatokat. Gisle Mellum és a felesége épp befejezték a vacsorát, amikor a konyhaablakon keresztül meglátták a hatalmas Rocknest. Kiszaladtak a kertbe, mert ritkán láttak ekkora hajót a fjordban. A férfi vitte a fényképezőgépét is, hogy lefotózza a Rocknest, amely alig egy-kétszáz méterre haladt tőlük.

Eleinte nem is tudtam megfogalmazni, mi az, amit furcsának érzek, aztán rájöttem: a hajó megdőlt és a dőlés fokozódott. Aztán meghallottam a fedélzetről a vészcsengők hangját.

Itt láthatják Mellum fotóit:

A révkalauz egy utolsó, kétségbeesett ötlettől vezérelve teljes balfordulót rendelt el, hátha megakadályozza a borulást, de már elkésett. A Rocknes 8 emelet magasan levő parancsnoki hídja megállíthatatlanul dőlt a tenger vize felé.

A híd személyzete próbált talpon maradni, a tengerészek abba kapaszkodtak, amit éppen elértek, a padlóhoz rögzített székekbe, asztalokba, a navigációs konzolba. A kapitány a rádióba kiáltotta: Mayday, mayday. A fedélzetmester kinyitotta a híd bal oldalán levő ajtót, a révkapitány pedig kimászott rajta. Ekkor már felfelé kellett húznia magát, hogy kijusson, és amikor kiért, a talpa alatt már nem a híd erkélyének fémpadozatát látta, hanem a parancsnoki felépítmény oldalát és az ablakokat. A Rocknes ekkor már az oldalán feküdt.

A felborult Rocknes. FORRÁS: BERGENS TIDENDE

A hajó belsejében a matrózok a kijáratok felé próbáltak menekülni.

A létrákon és csöveken másztunk, de ami az előbb még felfelé volt, az most vízszintes lett, aztán lefelé dőlt

– mondta Hubert Maginsay később.

Ahogy a hajó felborult, Vermund Halhjem révkalauz felfelé rohant a hajó oldalán, aztán alján.

EGYSZER CSAK OTT TALÁLTA MAGÁT A ROCKNES VÖRÖSRE FESTETT, VÍZTŐL CSÖPÖGŐ, LAPOS HAJÓFENEKÉN, AMELY MOST AZ ÉG FELÉ NÉZETT.

A 166 méter hosszú hajó teljesen átfordult, és most ott lebegett a fjord jeges vizében. A partról Gisle Mellum és a szomszédai döbbenten nézték a magányos alakot a fejjel lefelé lebegő hajó tetején, azaz hasán. A révkalauz volt az egyetlen, aki élve kijutott a parancsnoki hídról.

FORRÁS: ORIGO

A gépházban Maginsay és két társa egy raktárba másztak, de onnan már nem volt kiút. Ahogy bezúdult a jéghideg víz, kialudtak a fények, ők pedig egy létrába kapaszkodtak és imádkoztak, hogy a víz ne tölte meg a raktárat.

Azt kértem Istentől, hogy ha meg kell halnom, segítse a családomat.

A raktárban végül megállt a vízszint emelkedése. A három gépész a vaksötétben hallgatta, ahogy lassan megszűnnek a máshol beszorult társaik segélykiáltásai és elcsendesedik a roncs. A felborult hajó, benne a túlélőkkel, lassan sodródott az áramlattal.

A mentés

A mentés hamar megkezdődhetett, mert az egyik legforgalmasabb norvég fjordban történt a baleset. A révkalauzt 20 perc múlva egy helikopter felemelte a roncsról. A lebegő roncs körüli cikázó rendőrségi, tűzoltó és civil motorosok három holland és öt fülöp-szigeteki tengerészt mentettek ki a fjord vizéből. Három holttestet szintén megtaláltak a Rocknes körül a vízben.

Helikopter érkezik, hogy kimentse a kapitányi híd személyzetének egyetlen túlélőjét, a révkalauzt. FORRÁS: YOUTUBE

A mentést vezető Asbjoern Andersen tudta, hogy a hajóban lehetnek még túlélők, de azt még nem tudták felmérni, milyen állapotban van a felborult Rocknes. Nagy volt a kockázata annak, hogy a mentőkkel együtt váratlanul elsüllyed. Ezért a roncsot a part felé vontatták, de ügyelniük kellett, hogy a levegő ne szökhessen el vontatás közben a roncsból, mert akkor menthetetlenül elsüllyed, és vele az esetleges túlélők is.

Az átfordulás pillanata. FORRÁS: REDDIT

A három gépész közben egyre rosszabb testi és lelkiállapotba került a roncsban. Nem csak fáztak a mínuszegy fokos vízben – a tengervíz hőmérséklete a sótartalom miatt nulla fok alá csökkenhet –, hanem marta a bőrüket a hajógépből kifolyt olaj, az olajpára égette a szemüket és egyre nehezebben lélegeztek. Hiába kiabáltak és hiába ütögették a fémlétrát egy csavarhúzóval, a mentők nem hallották meg.

2 óra hiábavaló várakozás után azonban hangokat hallottak kívülről. A hajót ekkor sikerült a parthoz vontatni és a mentők visszatértek a roncsra. A felborult Rocknest körbevették a mentőhajók és a rendőrség búvárai, illetve vízimentői kalapáccsal a kezükben felmásztak a hajóra.

A felborult hajót a parthoz vontatták. FORRÁS: PINTEREST

A bent rekedt matrózok a váratlan esély hallatán szinte őrült módjára kezdték ütni a hajótestet a csavarhúzóval. És ami ezután következett, az valóban szinte csoda.

Megtalálják a három túlélőt a roncsban

A mentők kívülről, a matrózok pedig belülről kopogtak egymásnak. Persze, egy 166 méter hosszú roncsban megtalálni az életben maradt tengerészeket, miközben a mentést a sötét és a hideg nehezíti, szinte lehetetlennek tűnt.

A mentők felmásztak a roncsra és kopogtattak, hátha vannak túlélők a roncsban. FORRÁS: BERGENS TIDENDE

Ekkor már sok hajó vette körül a Rocknest, és a sajtó is megjelent a helyszínen. A norvég TV2 stábja egy motorcsónakkal, a mentők kérése ellenére a roncshoz ment. Sturla Dyregrov riporter is vitt magával egy fémtárgyat, és ő is ütni kezdte a hajó oldalát, miközben az operatőr felvette, mit csinál.

ÉS EKKOR KOPOGÁST, ILLETVE KIABÁLÁST HALLOTTAK A RONCS BELSEJÉBŐL.

A felvételen 15:10 után látható ez a hihetetlen jelenet:

Hozzá kell tenni, hogy a hajó hasán, vagyis most a tetején levő mentők már hallották a kopogást, de való igaz, hogy a stáb tagjai voltak az elsők, akik a túlélők hangját is hallották.

Egy mentő kalapáccsal a kezében a felborult hajón. FORRÁS: VESTNYTT

A riporter később a rendőrfőnök felelőtlennek nevezte, és azt mondta, hogy ez az akció nem volt más, mint egy szenzációhajhász bulvárjelenet. A riporter azzal védekezett, hogy van, amikor a sajtónak nem szabad csak szemlélnie az eseményeket. Dyregrov emlékeztetett Kevin Carter fotóriporter esetére 1994-ből. Carter Pulitzer-díjat kapott a fotóért, amelyet egy, az éhezéstől összeesett szudáni kislányról és egy közelében ólálkodó keselyűről készített. A fotós néhány hónappal később azért lett öngyilkos, mert nem segített a gyereknek.

„Siessenek, különben meghal a társam!”

Ez volt az a pillanat, amikor elkezdtem benne hinni, hogy megmenekülhetünk.

A mentők most már tudták, hol vannak az életben maradt matrózok, de azt nem, hol vághatnak lyukat a hajótesten. A művelet egyáltalán nem veszélytelen, mondta Asbjoern Andersen rendőrfőnök.

Gondoljunk bele, a hajót a benne ragadt levegő tartja a felszínen. Azért nem süllyedt el, mert az a levegő nem tudott eltávozni belőle. Ha lyukat vágunk rajta, a hajó merülhet annyit, még a part mellett is, hogy az a helyiség, ahol a túlélők vannak, teljesen víz alá kerül.

Lyukat vágnak a felborult hajó hasán, hogy ki tudják menteni a bent rekedteket. FORRÁS: VESTNYTT

Egy másik kockázatot az jelentett, ha belevágnak egy üzemanyagtartályba: az felrobbanhat, vagy ha bent gyúlékony lett a levegő, akkor az meggyulladhat. Újabb veszélyt jelenthetett az esetleg nem megfelelő eszköz. 1941-ben, a Pearl Harbor-i japán támadás után a mentők azt tapasztalták, hogy az acetilén vágók elvonják az oxigént a bent rekedtektől, akik közül többen emiatt fulladtak meg, holott magát a támadást túlélték.

Az elsőként kifúrt, keskeny lyukon át papírra írt üzenetek segítségével kommunikáltak a három matrózzal. FORRÁS: VESTNYTT

A mentők kijelöltek maguknak egy viszonylag kis négyszöget a Rocknes alján, és megkezdték az acél átvágását. Először egy kis átmérőjű területen lyukasztották át a hajótestet.

A BENT LEVŐ, NAGYNYOMÁSÚ LEVEGŐ OLYAN HANGOS SIVÍTÁSSAL TÁVOZOTT A RONCSBÓL, HOGY KINTRŐL NEM LEHETETT HALLANI, MIT MONDANAK A BENT REKEDTEK.

Ezért papírfecnin kérdezték meg tőlük, hogy nincs-e gyúlékony anyag a raktárban, azaz, folytathatják-e a vágást.

Az egyik üzenet a túlélőktől. FORRÁS: VESTNYTT

A három túlélő közül Hubert Maginstay volt a legjobb állapotban, ezért ő válaszolt, úgy, hogy az egyik társa vállán írt a papírra.

Siessenek, különben meghal a társam!

A mentők erre a lehető leggyorsabban kivágtak egy akkora méretű nyílást, amin egy felnőtt férfit ki lehet emelni. A három tengerész végül hét órával a borulás után szabadult ki a roncsból.

MIRE MIND A HÁROM MATRÓZT KI TUDTÁK MENTENI, A RAKTÉR TELJESEN MEGTELT VÍZZEL. HA EGY PERCCEL TOVÁBB TART A MENTÉS, MEGFULLADNAK.

Az egyik kimentett fülöp-szigeteki tengerész. FORRÁS: YOUTUBE

Velük együtt összesen tizenkét ember élte túl a hatalmas hajó felborulását. Tizennyolc tengerész, köztük a norvég és a német kapitány, meghaltak.

Miért borult fel a hajó?

A norvég hatóságok azonnal megkezdték a tragédia kivizsgálását. A hajót visszafordították és kiemelték. A baleseti vizsgálóknak szerencséjük volt, mert a Rocknes számítógépes adatrögzítőjét sikerült megmenteni.

A TÁROLT ADATOKBÓL KIDERÜLT, HOGY A HAJÓ MÁR A KIKÖTŐBEN, A BERAKODÁSKOR MEGDŐLT, MÉGHOZZÁ BALRA.

A kikötői, rakodásra használt futószalagok ugyanis nem voltak elég hosszúak, így a rakterek jobb oldalára csak kevesebb követ tudtak szállítani.

Az elsőtiszt, aki szintén meghalt a balesetben ezért vizet pumpáltatott a jobb oldali ballaszttartályokba. Az első balfordulónál azonban az egyenetlenül felhalmozott rakomány lavinaszerűen jobbra csúszott, így a ballaszttal együtt most jobb oldalon volt nagyobb a súly. Ezért haladt végig jobbra dőlve a fjordban a Rocknes. Az utolsó balfordulónál, amikor a víz alatti sziklának ütközött, még jobban megbillent a rakomány, és ez, plusz a lékeken beáramlott 2400 tonna víz, végzetesnek bizonyult.

Visszafordítják a felborult hajót. FORRÁS: TEKNISK UKELBLAD

A tragédia egy másik oka az volt, hogy a Rocknes az előbbiekben leírt módon annyira instabil volt, hogy Vermund Halhjem révkapitány nem merte a megszokott határozott fordulókat végrehajtani a hajóval. Ezért az általában szokásos kevés, de erőteljes kanyarodás helyett sok, kis iránymódosítást hajtott végre, és a hajó még ilyenkor sem vette fel az irányt, hanem tovább csúszott oldalra. A Rocknes emiatt 20 méterrel eltért a kijelölt hajóúttól az utolsó fordulónál.

A parancsnoki híd a visszafordítás után. Látható, hogy miért nem tudott kimenekülni a híd személyzete a boruláskor. FORRÁS: TEKNISK UKELBLAD

Itt pedig végzetes dolog történt. A révkalauz nem tudta, hogy ezen a szakaszon az előző években felfedeztek egy új sziklazátonyt.

A TÉRKÉPEKET FRISSÍTETTE IS A NORVÉG HATÓSÁG, DE A FJORDBAN HAJÓZÓ RÉVKAPITÁNYOKAT ELFELEJTETTÉK ÉRTESÍTENI ERRŐL, ÉS A TÉRKÉPEKET NEM JUTTATTÁK EL EGYETLEN HAJÓTÁRSASÁGNAK SEM.

Az csak a szerencsén múlott, hogy más hajó nem ütközött ennek a sziklának eddig.

Az egyik bent rekedt matróz mentése. FORRÁS: YOUTUBE

A katasztrófa utáni perben a bíróság elsőfokon a hajótársaságot marasztalta el a kockázatos rakodás miatt, illetve a norvég kormányt, mert nem tették nyilvánossá a sziklazátony felfedezését. A kormány fellebbezett és győzött.

A MÁSODFOKÚ ÍTÉLET SZERINT BÁR VALÓBAN OTT VOLT A TÉRKÉPEKEN NEM JELÖLT SZIKLAZÁTONY, A BALESETET AZ OKOZTA, HOGY A HAJÓ 20 MÉTERREL KICSÚSZOTT A KIJELÖLT SÁVBÓL.

A Rocknest a visszafordítás után kijavították és újra szolgálatba állították. Vermund Halhjem révkalauz, akinek egy életveszélyesen instabil hajót kellett egy nem jelölt zátony mellett irányítania, nem kapott büntetést, és ma is a fjordban hajózik.

Itt megnézhetik a tragédia pillanatait és a Rocknes kiemelését:

Nyitókép: A Rocknes a bergeni fjordban, a katasztrófa előtt. FORRÁS: JAN MELCHERS

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Gyilkos Joe (Killer Joe), amerikai thriller – videó (18+)

Chris-re, a huszonkét éves drogdílerre rájár a rúd. Ám a dolgok rosszról még rosszabbra fordulnak, mikor alkalmazza a...

Jennifer Love Hewitt – Ügyféllista (The Client List) – videó

Samantha Horton egy texasi kisvárosban él a családjával. Az egykori szépségkirálynő hajdan szebb napokat látott, most viszont nehéz...

Üzent Zelenszkij a lengyeleknek: Vagy minket támogattok, vagy az oroszokat

Az ukrán elnök szerint, aki nem támogatja őket, Oroszországnak segít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kanadába látogatott, ahol Justin Trudeau...

Angliában a migránsokat legalább háromcsillagos szállodákban kell elhelyezni

A belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint mivel a lakhatásuk költsége napi 8 millió fontra emelkedett, így ez a...