10.9 C
Budapest
2023. március. 26. vasárnap

A bankok és a kereskedők ígérik: a különadót nem hárítják az ügyfelekre

Dátum:

Megosztás:

Egy előre hozott adóbefizetésnek fogják fel a bankok az 55 milliárd forintos elvonást, amit később leírhatnak majd.

A 9 hónapos hitelfizetési moratórium miatt elmarad a kamatok tőkésítése, ami 50-100 milliárd forintnyi veszteséget jelent a bankszektor számára – nyilatkozta az InfoRádiónak a Magyar Bankszövetség elnöke, aki elmondta azt is, hogy a tőkeerős szektor ennek ellenére is gond nélkül be tudja fizetni az 55 milliárd forintos különadót a járványügyi alapba.

„A veszélyhelyzet alatt a bankszektornak nagyon sok szerepben kell helyt állnia. Stabilan és biztonságosan kell működtetnünk a pénzforgalmat, fizetési rendszereket, biztonságban kell tartani az alkalmazottakat és az ügyfeleket, illetve a hitelezés és a gazdaságösztönzés, valamint a szolidaritás is nagyon fontos a társadalomban” – sorolta Becsei András.

A különadót év végéig három egyenlő összegben kell megfizetni – júniusban, szeptemberben és decemberben -, az ütemezést a Pénzügyminisztérium kérte a bankoktól, „egyensúlyra való törekvést vélünk ebben felfedezni”, de Becsei András úgy véli,

ezt a bankszektor később vissza fogja tudni kapni, erre ugyanis a tárcavezető konkrétan utalt,

amikor azt mondta, a következő öt évben a bankadóból levonva hozzájutnak ehhez a pénzhez a pénzintézetek. „Adótörvények tartalmazhatnak egy ilyen szabályt” – tette hozzá.

Mivel az összeget visszaigényelhetik a bankok – vagyis egy előre hozott adóbefizetésről van szó -, a Bankszövetség álláspontja az, hogy semmilyen költséget emiatt a pénzintézetek nem fognak a fogyasztókra hárítani.

Ebből a befizetett pénzből egyébként a kormány védőeszközöket vásárol, illetve részben állja az egészségügyi dolgozók nyárra esedékes egyszeri, 500 ezer forintos juttatását.

Befizetik a kereskedők is

A kereskedők nem hárítják majd át vásárlóikra a koronavírus-járvány elleni különadót, azt a 36 milliárd forintot, amit a járványügyi alapba kell befizetniük májustól. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádióban hangsúlyozta: különösen az élelmiszerkereskedők az extra adón felül is óriási terhet vállalnak magukra az áruellátás folyamatos biztosítása érdekében, így a költségeik is nőttek.

Vámos György kiemelte: a kiskereskedelmi adót a járványügyi alapba kell befizetniük az 500 millió forintos árbevételt meghaladó cégeknek. Az előleg befizetése alól mentesülhetnek azok az üzletek, amelyek forgalma jelentős mértékben visszaesett a veszélyhelyzetben – sőt, akár teljes mentességet is kaphatnak, hiszen számos olyan vállalkozás van, amelyet a szabályok miatt fel sem lehet keresni.

A vállalkozások akár költségek átcsoportosításával, beruházás eltolásával, felújítás elhalasztásával oldják meg a különadó megfizetését. „Az OKSZ tagvállalkozásai sosem hárítottak át költséget vagy adót a vásárlókra” – hangsúlyozta Vámos György.

Nyitókép: Pixabay.com
infostart, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Tragédia Angyalföldön: álmában gyújtották fel a 20 éves férfit

Megdöbbentő részletekről számolt be egy szemtanú. A tűzoltók adták át a mentősöknek azt az összeégett 20 éves férfit, aki...

Van élet a halál után? A halálból visszajött emberek mesélnek, milyen a túlvilág

A halálból visszatért emberek mesélik el tapasztalataikat. Fény egy sötét alagút végén, szeretteink hangja, angyalok kórusa. Még az átkozottak...

Sarkvidéki hideg jön, elfagyhat a termés

Akár 15 fokot is csökkenhet a hőmérséklet. Sarkvidéki hideg érkezik a jövő héten, akár 15 fokot is csökkenhet a...

Itt a bejelentés a drámai mozgósításról

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese az orosz hadsereg létszámának 1,5 millió főre való növelését szorgalmazza. A politikus...