Home Itthon Fürdőhelyek A Balatonra ők jönnek a legtöbben: magyarok a legtöbben, a csehek ezüstérmesek,...

A Balatonra ők jönnek a legtöbben: magyarok a legtöbben, a csehek ezüstérmesek, a németek és kínaiak a bronzt birtokolják..

0
Fotó: Shutterstock

Rákaptak a Balatonra a kínaiak is

Jól teljesít a külföldi vendégforgalom is a nyári főszezonban a Balatonnál, a németajkú és a visegrádi küldőországok turistái közül választották legtöbben pihenésükhöz a külföldi vendégek közül

– közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Fotó: Shutterstock

A szervezet MTI által idézett adatai szerint

a nyár eleje és július közepe között mintegy 180 ezer külföldi vendég közel 650 ezer éjszakát töltött a Balaton partján. A külföldi forgalom így 14 százalékkal múlta felül a tavalyi év azonos időszakának eredményeit.

Az MTÜ közleménye szerint június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek a Balatonon, ezzel elérték a 2019-es év forgalmának 98,6 százalékát.

A térségben a forgalom döntő többségét, 73 százalékát a magyar vendégek adták, azonban az országos trendeknek megfelelően nőtt a külföldi vendégéjszakák száma is.

Az Európai Utazási Bizottság (ETC) adatai szerint a június és november közötti időszakban a mediterrán térségbe várhatóan utazók száma máris 10 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest a klímaváltozással összefüggő problémák miatt.

A Balaton 22 százalékkal növelte külföldi vendégeinek számát, akik 2022-vel összehasonlítva már eddig 14 százalékkal több éjszakát töltöttek a tó térségében.

A legfontosabb küldőország turistái évről évre jobban kedvelik a Balatont: az idei főszezonban is a németek vezetik a tó térségének küldőpiaci toplistáját, több mint kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek a partján, mint a lista ezüstérmesei, a csehek. Az MTÜ nyári külpiaci kampányának hatására sokan érkeztek Szlovákiából, Lengyelországból, valamint Ausztriából is.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adataiból az is kiderül, hogy a német turisták közül például a legtöbben a szász (25 százalék), illetve a bajor (17 százalék) tartományból jöttek. A cseh vendégek közül a dél-morvaországi régióból (16 százalék), valamint Prágából (13 százalék), a szlovákok közül pedig a nagyszombati és a nyitrai kerületből (32, illetve 25 százalék) érkeztek a térség szálláshelyeire. A külföldi vendégek közül leginkább a középkorúak kedvelik a Balaton tájait.

A legnagyobb növekedést a kínai és a horvát forgalomban mérték a térségben.

Kínából csaknem meghétszereződött a vendégéjszakák száma, és az Adria-parti országból érkezők is majdnem megkétszerezték a Balatonnál töltött éjszakáik számát a 2022-es főszezonhoz képest.

A legnagyobb arányban Révfülöp, Hévíz és Vonyarcvashegy szálláshelyein fordultak meg külföldi utazók, mindhárom településen a vendégéjszakák több mint fele tőlük származott. A csehek kétharmada a négycsillagos szállodákat részesítette előnyben, és a szlovák turisták is jellemzően a négy és a háromcsillagos hoteleket választották. A német vendégek a magán- és egyéb szálláshelyek után a szállodákat keresték előszeretettel. A magyarokhoz hasonlóan a külföldi látogatók körében is a siófoki Aranypart szabadstrand, a zalakarosi fürdő és a Tihanyi Bencés Apátság és környezete volt a legnépszerűbb. Ezeken a helyszíneken másfélszer annyi külföldi fordult meg, mint tavaly ilyenkor.

Az előttünk álló nyári szezonra az NTAK-ban látható 1,1 millió vendégéjszaka-foglalás 31 százaléka külföldiektől származik, amelyekből legnagyobb mértékben Siófok és Hévíz részesülhet

– közölte az MTÜ.

Forrás

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás