18.6 C
Budapest
2022. október. 2. vasárnap

A Balaton mélyén van a nemzet aranya: 1800 milliárd forintnyi kincset rejt a magyar tenger…

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Rossz hír a kincskeresőknek, hogy nincs esélyük hozzájutni az aranyhoz.

A magyar tengeren nem csupán a vízfelszínen megjelenő aranyhíd páratlan kincs, kiderült: a mélyben is arany lapul / Fotó: MTI Varga György

A magyar tengeren nem csupán a vízfelszínen megjelenő aranyhíd páratlan kincs, kiderült: a mélyben is arany lapul / Fotó: MTI Varga György

Olyan hatalmas mennyiségű aranykincs található a magyar tenger mélyén, hogy ha kitermelnénk, azonnal a földkerekség leggazdagabb országai között találnánk magunkat: ugyanis 120 tonna arany lapul a tófenéken, mai áron 1800 milliárd forint értékben.

120 tonna 23 karátos arany rakódhatott le  a mélyben évmilliók óta  / Grafika: Séra Tamás120 tonna 23 karátos arany rakódhatott le a mélyben évmilliók óta / Grafika: Séra Tamás

Ezt az eddig rejtve maradt tudományos tényt már 1798 óta ismerik a kutatók, amikor Hollósvári Imre bányamérnök rálelt a tihanyi apát egyik levelére, amelyben korábbi római kori írásos források és személyes tapasztalatok alapján arra hívta fel az illetékesek figyelmét, hogy a Balaton iszapjában kimosható méretű drágakőszemcsék és arany is található – olvasható a toretro.blog.hu oldalon.

Mielőtt aranyásók hada indulna a magyar Kaliforniába, hogy átszitálja a tó iszapját, érdemes alaposabban megismerkedni a részletekkel.

Hollósvári nemcsak bányákat alapított, sokat foglalkozott a Dunántúl geológiájával. Kutatásai során került kapcsolatba olyan aranymosókkal, akik még a 20. század elején is keresték az értékes fémet a Balaton mentén, főleg a zalai és a somogyi szakaszokon, a keszthelyi és siófoki partokon. A polihisztor számára egyáltalán nem volt meglepő, hogy az aranymosók találtak aranypikkelyeket az átszitált iszapban, hisz korábbi geológiai kutatásai alapján tudta, a Dunántúl jégkorszaki kőrétegeiben található arany, melyeket az ezen áthaladó vízfolyások, többek között a Zala magukkal sodortak. Így évmilliókon keresztül hatalmas mennyiségű apró aranyszemcse rakódhatott le a tó iszapjába, arra várva, hogy egyszer majd kitermeljék.

Ám érdemes belenyugodni, hogy mindez csak elvi lehetőség, mert ennek a költségei bőven meghaladnák a kinyerhető nemesfém értékét. Számítások szerint ugyanis egyetlen gramm aranyhoz 5 vasúti kocsi 50 tonnányi tartalmát kellene végigszitálni. Ha a Balaton 600 négyzetkilométeres területét vesszük, így a teljes homokmennyiség 600 millió vagont tenne ki. Bár ennek eredményként 120 tonna arany kerülne a felszínre, ami mai árfolyamon 1800 milliárd forint lenne, ám hogy ez az összeg mégse szerepel a magyar GDP-ben, annak van egy másik jó oka is. Az összetömörödött kőzet kitermelt állapotban sivataggá változtatná a kedvelt tavat.

– Törvényi akadálya is van annak, hogy a kitermelt sárga nemesfém magánzsebekbe vándoroljon. Minden természeti erőforrás és kulturális örökség, amelyet valaki az ország területén talál, az államé – figyelmeztet Rácz Tibor, a Szentendrei Művészeti Centrum régésze, aki azt is elmondta, hogy a becsületes megtaláló jutalma maximum a talált érték 10%-a, de legfeljebb 2 millió Ft lehet.

Az élvonalban voltunk

A középkorban, a 16. század végéig a történelmi Magyarország adta Európa nemesfém-kitermelésének 80 százalékát. Az évi 1 tonna arany és 10 tonna ezüst, amelyet a felvidéki bányavárosokban hoztak a felszínre, a világtermelésben a harmadik helyet jelentette. Magyarország jelenlegi aranytartaléka 1,24 milliárd dollár, azaz 372 milliárd forint, ez nagyjából az ötöde annak, amelyet a Balaton mélye rejt.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi általános hírekről: bűnügy, balesetek, gazdaság, vállalkozás, esélyegyenlőség, kormány, ellenzék, koronavírus, EU, politika, tudomány, kultúra, művészet, bulvár, Insta-hírek, Facebook-hírek, ingatlanpiac, energia, energetika, hungarikumok, magyarok, feltalálók, találmányok, autók, motorok, hajók, csillagászat, űrkutatás, technika, kommunikáció, képek, videók és minden más érdekességek, mintegy 75 tárgyban,  kövesd a Facebook-oldalunkat!

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe – két magyarázat lehet

Az Északi Áramlat 2 vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője tájékoztatott. Ulrich Lissek azt mondta, hogy erre két lehetséges magyarázat van:...

Elindult a népszámlálás, a kérdőív valósághű kitöltése mindenki számára kötelező, de nyerhetsz is vele!

Október 1–16. között online kérdezik meg az embereket. Október 17-től számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik 16-ig nem adtak...

Kiderült: Varga Irén az egyik legdrágább előadó Magyarországon!

A Ripost régóta próbálja kideríteni, hogy mennyiért is vállal egy-egy haknit Varga Irén. Most elkapott a lap egy hivatalos...

35 postát zárnak be a fővárosban

A Magyar Posta 35, „alacsony forgalmú” budapesti posta bezárásáról döntött. Az állami vállalat a „háború és az elhibázott...