Romlik az emberek gazdasági közérzete – Századvég-felmérés

A Századvég Konjunktúrakutató júliusi felmérése szerint enyhén romlott a lakosság konjunktúraérzete, míg a vállalkozások konjunktúraérzete valamivel kedvezőbbé vált.

A lakosság ugyanakkor nem bízik abban, hogy a korábbihoz hasonló mértékben tud megtakarítani, a vállalatok pedig több más mellett a kedvezőtlen árfolyamhatások miatt tartanak

– mondta az InfoRádiónak a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője, Isépy Tamás.

A hozzáférhető adatokból az látszik, hogy a magyar lakosság konjunktúraérzete romlik

– mondta Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője.

„Ha egy trendet vizsgálunk, az index decemberben -29,9 pontos volt, és volt egy 5-6 hónapig tartó növekedés, most viszont visszaesés volt az indexben, -22,5 ponton áll. Romlás figyelhető meg. Azonban a vállalatoknál kis mértékű javulás van, kvázi hibahatáron belül, -16,4-ről -16,2-re javult az index, tavaly október óta figyelhető meg egy javuló tendencia, pici változás látható júniusról júliusra” – részletezte.

gazdasági közérzet

Hogy alapvetően milyen félelmek mozgatják az indexeket, arról azt mondta, a lakosság „könnyebben reagál enyhébb dolgokra”, mint a vállalatok, amelyek hosszabb távokra kötnek szerződéseket árupiacon, devizapiacon vagy a szolgáltatások piacán, „jobban látják a jövőt”.

A lakosság számára azt a kérdést emeltek ki, hogy hogyan tekintenek jövőbeni megtakarításaik felé, felmérésükben pedig azt látták, az emberek pesszimisták lettek, kisebb megtakarítással számolnak (27,2 százaléknyian, 9 százalékkal többen, mint egy hónappal korábban).

A vállalatok esetében az értékesítési árak adnak leginkább okot aggodalomra, „a lakosságra vagy a más vállalatokra nem tudnak olyan árakat ráterhelni”, illetve az árfolyam, amellyel kapcsolatban most az a várakozás, hogy a következő egy évben romlani fog a forint a főbb devizákhoz képest.

gazdasági közérzet

„Azt látjuk, hogy a vállalatoknál az infláció, vagyis az árak átterhelhetősége és az árfolyam az, ami domináns” – foglalta össze.

Forrás nyomán

Hirmagazin.eu

ElőzőItt a bizonyíték, hogy ukrán drónok támadák meg Moszkvát..
KövetkezőBőr szandál – tökéletes választás a meleg időjáráshoz
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza