A Wagner-zsoldosok beléptek Lipec tartományba – közölte az orosz régió kormányzója. Időközben repülési adatok alapján szárnyra kapott a pletyka, hogy az orosz elnök elhagyta Moszkvát, ahol rendkívüli állapot van érvényben, ellenőrzőpontokat is felállítottak. Állítólag minden jegy elfogyott a Moszkvából Grúziába és Törökországba induló járatokra.

Az orosz Lipeck tartomány kormányzója szerint a Wagner-zsoldoscsoport behatolt a térségbe.

A lipecki régió körülbelül 360 kilométerre délre található Moszkvától, és sokkal közelebb van a fővároshoz, mint a déli Rosztov, ahol a Wagner-erők az éjszaka folyamán megjelentek, és ahol Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér a legutóbbi hírek szerint tartózkodott. Ez azt jelenti, hogy már csak egy megye választja el a lázadókat az orosz fővárostól.

A hatóságok „minden szükséges intézkedést megtesznek a lakosság biztonsága érdekében. A helyzet ellenőrzés alatt áll” – közölte Igor Artamonov kormányzó a Telegramon, de a The Guardian jelentése szerint további részleteket nem árult el a zsoldosok jelenlétéről.

A fegyveresek konvoja éjszaka indult Moszkva irányába, átlépve Ukrajnából Oroszországba, majd tovább haladva észak felé.

Lipeckből fotók is felkerültek a közösségi médiába. Ezek tanúsága szerint az átalakított civil járművek némelyike gyalogsági felszereléseket szállít, de vannak a menetben páncélozott járművek (harckocsik, gyalogsági harcjárművek, légvédelmi eszközök) is.

Időközben a Wagner csoport azt állította, hogy a lipecket védő reguláris erők átálltak hozzájuk és csatlakoztak a Moszkvába haladó menetoszlophoz. Egyelőre nem tudni, valóban így van-e.

Reuters újságírói korábban csapatszállítókat és egy tankot szállító platós teherautót láttak elhaladni Voronyezs városa mellett, ahol egy helikopter rájuk lőtt. Arról azonban nem érkezett jelentés, hogy a lázadók jelentős ellenállásba ütköztek volna az autópályán.

Egyes, ellenőrizetlen közlések szerint már Moszkva közelében is felbukkantak a Wagner erői: Barabanovo településénél látták őket, ez a hely alig két órára van a fővárostól.

Moszkvában és környékén védelmi – orosz megfogalmazás szerint terrorellenes – intézkedéseket léptettek életbe, a főváros környékén ellenőrzőpontokat is felállítottak. A Google Térkép szolgáltatása útlezárásokat jelenít meg az M4-es autópályán Moszkvától délre, azon az útvonalon, amelyen a Wagner-lázadók érkeznek.

Moszkva, 2023. június 24.
Rendőrök a Moszkvába vezető úton felállított ellenörzőpontok egyikénél 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Rendőrök a Moszkvába vezető úton felállított ellenörzőpontok egyikénél 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el a déli Rosztovban. MTI/EPA/Makszim Sipenkov

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség a moszkvai városi főügyészségre hivatkozva azt írta, hogy a fővárosi katonai egységek, szolgálatok maximális készültségben vannak. Mint írták,

a fővárosban rendkívüli állapot van érvényben,

és ez az állampolgárokat, jogi személyeket is korlátozza, többek közt a mozgásuk szabadságában, a közlekedési eszközök használatában és a kommunikációban. Az Index tudósítása szerint a lakosságot bármikor ellenőrizhetik, megmotozhatják őket. Végül arra is felhívták a figyelmet: büntetőjogi felelőssége lehet azoknak, akik hamis információkat terjesztenek.

Számos jelentés látott napvilágot arról, hogy Vlagyimir Putyin elnöki gépe helyi idő szerint 14:16-kor felszállt a moszkvai Vnukovói repülőtérről, majd északnyugat felé vette az irányt.

Ezt is olvasd el!

Nem lehetett megerősíteni, hogy Putyin volt-e a gépen, szóvivője, Dmitrij Peszkov pedig azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az elnök „a Kremlben dolgozik” – tudósított a hirado.hu.

Az Iljusin II-96-300PU típusú speciális gépet a FlightRadar nyomkövető szoláltatása alapján magyar idő szerinti 13:16-kor látták indulni Moszkvából, de Tver város közelében eltűnt a repülőket nyomon követő rendszerből. A BBC megjegyezte, hogy Putyin sok időt tölt a Moszkvától északnyugatra fekvő Valdai-tónál található rezidenciáján, és nem a fővárosban él.

Állítólag a Wagner-zsoldoscsoport közeledtével hirtelen beteltek a moszkvából induló repülőjáratok. A Der Spiegel arról számolt be, hogy a Moszkvából Tbiliszibe, Asztanába és Isztambulba tartó közvetlen repülőkre hamar elfogyott minden jegy.

Az orosz külügyminisztérium szombati közleménye szerint óva intette a nyugati országokat attól, hogy a Wagner-zsoldoscsoport lázadását „ruszofób céljaik elérésére” használják fel – írja a Reuters.

Időközben nemcsak a nyugati szövetségesek egyeztetnek: a Kreml sajtószolgálata szerint Putyin Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyalt telefonon. A közlés szerint

a török fél kezdeményezésére tájékoztatta a fegyveres lázadással kapcsolatban az országban kialakult helyzetről. Erdogan szerint fontos józan ésszel cselekedni.

BBC pedig azt írta, hogy biometrikus arc-összehasonlító eszközökkel folytatott vizsgálata alapján valóban találkozott szombat reggel Jevgenyij Prigozsin az orosz védelmiminiszter-helyettessel, Junusz-bek Jevkurovval, valamint Vlagyimir Sztyepanovics Alekszejevvel, az orosz katonai hírszerzés helyettes vezetőjével. Egyedül a hírszerzés helyettes vezetőjének személyazonosságát nem sikerült száz százalékig megerősíteni. Ennek a sajátos beszélgetésnek a tartalmáról itt írtunk.

Egyre inkább az látszik, hogy Moszkva szeretné kifogni a szelet a Wagner vitorlájából azzal, hogy kíméletet ígér a szervezetet otthagyó harcosoknak. Putyin erre utaló nyilatkozata, illetve a védelmi minisztérium közlése után most egy orosz törvényhozó egyenesen kijelentette:

a Wagner harcosai amnesztiát kapnak, ha leteszik a fegyvereiket, de ezt minél hamarabb meg kell tenniük.

Az orosz állami tulajdonú TASZSZ hírügynökségnél megjelent beszámoló szerint ezt a „különleges hadművelet” során elért érdemeik miatt tehetik meg (egyelőre).

Nyitókép: Twitter

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőSokkoló videó készült a Titan katasztrofális robbanásáról – videó
KövetkezőMi is az a Wagner-csoport?
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza