Mint azt már tudjuk, a zöldségek támogatják a fogyási folyamatokat, mivel a legtöbbnek alacsony a kalóriatartalma, és emellett laktató rostokat kínál.

A rostok segítenek átvészelni az étkezések közötti időszakot, és csökkentik a nassolás iránti késztetést. Ráadásul magas a víztartalmuk, ami megnöveli az étel térfogatát, ami szintén segít abban, hogy hosszabb ideig jóllakottak maradjunk.

Hogy többet tudjunk meg a hasi zsír bontását elősegítő zöldségekről, Pam Hartnett, regisztrált dietetikus elmondta, hogy az articsóka és a spárga a legjobb zöldségek, amelyeket a hasi zsír csökkentésére érdemes fogyasztani. Ennek oka, hogy mindkettő rostokban és antioxidánsokban gazdag, és segítenek fenntartani az egészséges bélmikrobiomot, ami támogatja a fogyást.

Articsóka

egészség,hasi zsír bontása

Amikor szuperélelmiszerekről beszélünk, néhány nyilvánvaló étel jut eszünkbe: dió, chia mag, zöld tea, quinoa és kelkáposzta. De lehet, hogy itt az ideje, hogy egy meglepő zöldséget is felvegyünk erre a listára, az articsókát. Akár a salátához, akár az omletthez adjuk, az articsóka egy nagyszerű zöldség, amellyel egészségügyi előnyöket adhatunk az ételekhez.

A legfrissebb hírek itt!

„Az articsóka olyan, mint a bélrendszer szuperhősei, akik lecsapnak, hogy megvédjék a bélrendszer egészségét és segítsék a hasi zsírcsökkentést” – mondja Hartnett.

„Ahogy egy szuperhős megvédi a városát a gonosztevőktől, az articsóka pajzsként működik a bélrendszer számára, segít elhárítani a káros baktériumokat, elősegíti az egészséges bélkörnyezetet, és támogatja a súlycsökkentési céljainkat.” Az articsóka rostokban, különösen inulinban gazdag, mely prebiotikumként működik, amely táplálja a bélmikrobiomot.

„Az inulin” – magyarázza Hartnett – „olyan típusú szénhidrát, amelyet a gyomorban és a vékonybélben lévő emésztőenzimek nem bontanak le, hanem épségben eljut a vastagbélbe, ahol táplálékul szolgál a jótékony baktériumok számára. Ez elősegíti növekedésüket és aktivitásukat, segít fenntartani az egészséges bélmikrobiomot”. Az articsóka antioxidánsokat és fitonutrienseket is tartalmaz, amelyek – teszi hozzá – „gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek elősegítik a bélrendszer egészségét és támogatják a fogyásra irányuló erőfeszítéseket.”

Spárga

A spárga, mint zöldség, eléggé alulértékelt. Ez a hatalmas zöld zöldség sörtés, texturált tetejével és fás szárával sokkal több figyelmet érdemel, mert egyszerre finom és jótékonyhatású. Hartnett elmondja, hogy a spárga egy olyan zöldség, amely a bélmikrobiom fellendítésével segít csökkenteni a hasi zsírszövetet.

„Ahogyan egy kert gazdag termést hoz, a spárga is táplálja a bélrendszert, elősegítve a változatos és egészséges bélbaktériumok növekedését” – jegyzi meg.

„Tele van prebiotikus rostokkal, például inulinnal és fruktooligoszacharidokkal (FOS), amelyek táplálékként szolgálnak a bélben lévő jótékony baktériumok számára” – folytatja Hartnett. „Ezeket a rostokat a szervezet nem emészti meg, hanem a vastagbélbe jutnak, ahol a bélbaktériumok erjesztik őket, elősegítve növekedésüket és sokféleségüket.” A jó baktériumokkal rendelkező változatos bélmikrobiom elősegítheti a fogyást és az egészséges testsúlyszabályozást. Az egészséges bélrendszer ugyanis segíthet szabályozni az emésztést, fokozhatja az anyagcserét és csökkentheti a gyulladást.

egészség,hasi zsír bontása

Hartnett szerint a spárga természetes vízhajtóként is működik. „A bélben felhalmozódó felesleges víz a puffadás gyakori okozója. A spárga a segítségünkre siet azáltal, hogy elősegíti a fokozott vizelettermelést és kiöblíti a felesleges vizet a szervezetből” – áradozik.
„A spárgának ez a természetes vízhajtó hatása segíthet enyhíteni a puffadást, így a has laposabbnak tűnik. Különösen ígéretes a vízvisszatartással küzdő egyének számára.”
Ha a spárgát beépítjük a mindennapi étrendünkbe, a bélmikrobiomunk virágozhat, és támogathatjuk fogyókúrás céljainkat.

A több spárga és articsóka fogyasztása mellett Hartnett a cukorbevitel csökkentését is javasolja a hasi zsír csökkentése érdekében. „A felesleges cukor fogyasztása a tűz táplálásához hasonlítható, ami hozzájárul a zsír felhalmozódásához a has körül. A cukor visszaszorítása olyan lehet, mintha kioltanánk ezt a tüzet, segítve ezzel a zsír zsugorodását” – tisztázza. „A cukor gyakran a feldolgozott élelmiszerekben és italokban van elrejtve. A túlzott fogyasztása pedig inzulinrezisztenciához és gyulladáshoz vezethet, amelyek hozzájárulnak a zsír felhalmozódásához. Ha korlátozzuk a hozzáadott cukrokat az étrendben, megakadályozhatjuk az inzulin túltermelődését, ami a felesleges zsírraktározást okozhatja.”

ElőzőVeszéles hal fenyegeti a Balaton halfaunáját!
KövetkezőKiengedték a fogdából a Karmelitánál tüntető, majd bilincsbe vert momentumos képviselőt
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza