Észak-Korea miatt aggódnak.

A Koreai-félszigeten jelentkező nukleáris fenyegetés kezelésére és az elrettentő erő kiterjesztésére konzultációs tanácsot hoz létre az Egyesült Államok és Dél-Korea – jelentették be a két ország elnökének találkozója után Washingtonban.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea elnöke a két ország közötti szövetség megkötésének 70. évfordulója alkalmából találkozott Washingtonban.

A legfrissebb hírek itt!

Joe Biden, amerikai és Jun Szuk Jol dél-koreai elnök megállapodott arról, hogy a Nukleáris Konzultációs Csoport feladata lesz a kiterjesztett elrettentés megerősítése, valamint egyeztetés atomfegyverkezést érintő ügyekben, stratégiai tervezés, és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (Észak-Korea) jelentette fenyegetés kezelése a nukleáris fegyverek elterjedését akadályozó atomsorompó rendszer szempontjából – derül ki a tárgyalás után kiadott közleményből, amelyre Washingtoni Nyilatkozatként hivatkoznak.

Joe Biden amerikai elnök megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét abban, hogy

a Koreai Köztársaságot (Dél-Korea) érő bármilyen nukleáris támadásra Észak-Korea részéről az amerikai válasz gyors, elsöprő és határozott lesz.

Az amerikai elnök kiemelte, hogy a kiterjesztett elrettentés részeként az Egyesült Államok katonai képességeinek teljes eszköztárát rendelkezésre bocsátja Dél-Korea védelmében, ide értve nukleáris arzenálját is. Emellett az Egyesült Államok tovább növeli stratégiai eszközeinek láthatóságát a Koreai-félszigeten, aminek része az, hogy nukleáris ballisztikus rakétával felszerelt tengeralattjárót küld a térségbe, valamint kiterjeszti és elmélyíti a két ország hadserege közötti együttműködést – közölte Joe Biden.

Jun Szuk Jol a találkozón kijelentette, hogy országa teljes mértékben megbízik az Egyesült Államok elkötelezettségében a kiterjesztett elrettentő erő megerősítését tekintve, valamint elismeri Dél-Korea hosszú távú ráutaltságát az Egyesült Államok nukleáris elrettentő erejére, és szem előtt tartja ennek jelentőségét.

A két elnök ugyanakkor kiemelte, hogy

hajlandó feltétel nélkül tárgyalni Észak-Koreával a Koreai-félsziget teljes nukleáris fegyvermentesítéséről

és rámutattak arra, hogy a félszigeten tartós békét kizárólag diplomáciai úton lehet megteremteni. Felszólították Észak-Koreát, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Az atomenergia békés célú felhasználásáról megállapították, hogy az kulcsszerepet játszik az energiabiztonságot érintő válságok legyőzésében, valamint a nettó zéró kibocsátású gazdaság elérésében, amely szén-dioxid-semleges gazdasági működést jelent.

A legfrissebb hírek itt!

Joe Biden és Jun Szuk Jol találkozóján szóba került a két ország közötti gazdasági együttműködés, az ellátási láncok biztonságának kérdése, különös tekintettel a technológiai ipar számára nélkülözhetetlen félvezetőkre, valamint oktatási együttműködés is.

Emellett megerősítették határozott elkötelezettségüket Ukrajna szuverenitása és területi integritása iránt, valamint elítélték Oroszország agresszióját, ide értve a polgári és kritikus infrastruktúra ellen végrehajtott támadásokat is.

Nyitókép: You Tube

ElőzőNovák Katalin kegyelmet adott Budaházy Györgynek
KövetkezőTöbb mint gyanús – lángolva zuhant le egy MiG 31-es
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza