Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár közölte, hogy a tervek szerint júniustól jön a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony.

Már az ősszel felvetődött, hogy megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya, akkor erre hevesen reagáltak az érdekképviseletek is, de most egy parlamenti kérdésre adott válaszból, amelyet az Index vett észre, kiderült, hogy hamarosan új jogviszonyban dolgozhatnak a tanárok.

Ander Balázs, a Jobbik parlamenti képviselője írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy a közalkalmazotti státuszt elvesztik-e a köznevelési rendszer foglalkoztatottjai, ha igen, akkor mikortól.

Pintér Sándor nevében Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt: „A köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról és egyes kapcsolódó törvények módosításáról című törvénytervezet célja, hogy

létrehozza a köznevelés ágazati sajátosságaihoz igazodó új jogviszonytípust, a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt,

amely fenntartótól függetlenül minden köznevelési intézményben dolgozó pedagógus számára biztosítja a foglalkoztatás kereteit.”

Az államtitkár szerint a törvény a kormány azon szándékát tükrözi, „hogy a pedagógusokra önálló, a hivatás presztízsét is tükröző hivatásrendi törvény vonatkozzon, másrészt egyszerűbbé teszi a jogalkalmazást, mivel az eddigi három különálló törvényben (a nemzeti köznevelésről szóló, a munka törvénykönyvéről szóló és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény) lévő foglalkoztatási elemek egyben szerepelnek majd”.

Állítása szerint az új státusz értelmében megszűnne az a megkülönböztetés is, amely „az állami és az önkormányzati, valamint az egyházi és magánfenntartású intézményeknél dolgozó pedagógusok munkajogi jogállását eddig jellemezte.

Rétvári Bence azt is közölte, hogy a tervek szerint a törvény 2023. júniusában lép hatályba.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

ElőzőRomantikus, megható dráma az élet értelméről – Egy év esély – videó
KövetkezőEurópán hajtaná be a kárát egy vagyonát veszítő nagy ukrán cég
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza