Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton

– jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

Az aláíró országok célja, hogy a NATO keretein belül már ismert együttműködési módok alapján közösen tudjanak fellépni országaik védelme érdekében – derül ki a nyilatkozatokból.

A dán tábornok azt mondta, hogy az „egyesített flotta egy nagy európai ország flottájához hasonlítható”.

A legfrissebb hírek itt!

A négy aláíró országnak összesen 115 F-16-os és 37 F-35-ös repülőgép áll így a rendelkezésére, kiegészülve 90 svéd Gripennel és a Helsinki tulajdonában álló 62 F/A-18 Hornet vadászbombázóval. Koppenhága további 27, Helsinki 64, Oslo pedig 15 F-35-ös beszerzéséről is döntött már.

Jan Dam szerint az egyik legfontosabb feladat annak elérése, hogy mind a négy állam teljes mértékben hozzáférjen egymás radaradataihoz.

A szándéknyilatkozat múlt heti aláírásán James Hecker, a tagországok légierejének együttműködését a NATO részéről irányító tábornok, az amerikai légierő térségbeli műveletekért felelős parancsnoka is részt vett.

A négy északi állam légiereje közötti szorosabb együttműködésről először tavaly novemberben tárgyaltak a légierő-parancsnokok Svédországban.

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

ElőzőRémisztő videó: elszakadt a kötél bungee jumping közben
KövetkezőA Kreml közölte, hogy oldaná meg az ukrajnai válságot
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza