Az országgyűlés az előző év végén döntött úgy, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő, de egyházi fenntartású intézmények tulajdonjogát ellentételezés nélkül megkaphatják az egyházak, ha kérik ezt.

Az egyházaknak február 28-ig volt lehetőségük arra, hogy bejelentsék az igényeiket.

A XI. kerületben négy intézmény kerülhet egyházi tulajdonba. A helyi önkormányzat tájékoztatása szerint náluk

az érintett ingatlanok értéke megközelíti a 9 milliárd forintot.

Közleményükben úgy fogalmaztak, az új szabályozás csak arrogánsan, diktatórikus módon elvesz. Hozzátették: további egyeztetésekre lesz szükség, megvizsgálják, mit tudnak tenni ebben a helyzetben.

Az egyeztetés hiányát kifogásolják

A XI. kerületi önkormányzat jelezte: ezek az intézmények korábban soha nem voltak egyházi tulajdonban, hanem az állam vagy az önkormányzat birtokolta azokat. Szerintük az újbudai önkormányzat mindig a kiegyensúlyozott viszony megtartását szorgalmazta. Mint fogalmaztak, az önkormányzat többször díjmentesen biztosított telket vagy különböző helyiségeket az egyházaknak, ráadásul hosszú távú használatra. Hozzátették: „a jelenlegi törvényi szabályozás megfosztja az önkormányzatokat a döntés lehetőségétől, és semmiben nem egyeztet.”

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint aggasztó, ami történik. Gémesi György azt nyilatkozta az RTL Híradónak, hogy nem szerencsés az, hogy a kormány bármiféle konzultáció nélkül, „egyik napról a másikra” önkormányzati tulajdont szerez meg. Hozzátette: „Felmerül ilyenkor a kérdés, hogy akkor mi lesz a következő.”

Legfrissebb hírek itt!

Egyszerűbbé válnak a fejlesztések és a felújítások

A hírműsorból kiderült, hogy a XVIII. kerületi Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium is kezdeményezte az épület tulajdonjogának átadását. Ide 120 sajátos nevelési igényű diák jár. Az épület az önkormányzaté, az intézmény fenntartója pedig a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Ugyanebben a kerületben egy másik iskolára a református egyház tart igényt. Az RTL megkeresésére azt válaszolták, hogy a tulajdonosváltással az épület fejlesztési munkálatai sokkal egyszerűbbé, gyorsabbá válnak a jövőben.

Az egyik óvoda tulajdonjogát pedig a katolikus egyház szeretné megkapni, az egyik telephely már az övék. A másik a helyi önkormányzaté. A XVIII. kerület polgármestere, Szaniszló Sándor tájékoztatása szerint hosszú ideje nem tudtak előteremteni forrást a felújításra. Ő azt az információt kapta, hogy ha az egyház válik a tulajdonossá, meglesz a fedezet is.

A XVIII. KERÜLET TÖBB SZÁZ MILLIÓ FORINTNYI VAGYONT ADHAT ÁT KÜLÖNBÖZŐ EGYHÁZAKNAK.

 A polgármester szerint ez azonban mégsem tekinthető igazi vagyonveszteségnek.

Van olyan kerületi iskola, amely még 83 évig lesz az egyház birtokában, akkor is, ha esetleg a tulajdonjog az önkormányzatnál marad. Ez csak kvázi vagyonvesztés lenne, hiszen a gyakorlatban minket ez semmilyen formában nem érint

– fogalmazott Szaniszló Sándor.

Forrás

Hirmagazin.eu