A klímás fűtés energiatakarékos választás

Az energiatakarékosság érdekében érdemes felülvizsgálnunk a mindennapi szokásainkat és eszközeinket. Az energiapazarló fűtési eszközök helyett modernebb megoldásra van szükség, ezért érdemes megismerkednünk a kifejezetten takarékosnak mondható hőszivattyús klímaberendezésekkel. Sorra vettük a legfőbb előnyeiket és hátrányaikat.

Tényszerűen megállapítható, hogy a klímaberendezésekkel történő fűtés előnyös tulajdonságai képesek felülmúlni a hátrányokat, vagyis ezek a berendezések nagyszerű alternatívát jelentenek a költségesebben üzemeltető megoldásokkal szemben.

A korszerű inverteres klímaberendezések energiatakarékosak, ami napjainkban az egyik legfontosabb tulajdonságukat jelenti. Többféle megközelítésből magyarázható ezeknek a berendezéseknek a gazdaságos mivolta, de mindenekelőtt azt kell megemlíteni, hogy a működési sajátosságuknak köszönhetően 1 kW villamos energiából akár 4 kW hőenergiát képesek előállítani. A „hagyományos” fűtőberendezések esetében ez az arány gyakorlatilag egy az egyhez. Ettől függetlenül látni kell, hogy a különböző klímaberendezések energiahatékonysága változó; ezt részben az energiaosztály írja le, de a valóságban olyan tényezők is befolyásolják a tényleges hatékonyságot, mint a külső hőmérséklet, a falak és a hőszigetelés vastagsága, a nyílászárók milyensége, és természetesen a beállított hőfok.

Cseppet sem mellékes szempont, hogy a klímahasználat teljesen biztonságos. A készülékek nem használnak izzószálakat, így a lakástűz veszélye gyakorlatilag nullára csökkenthető, illetve értelemszerűen nem fenyegetnek szénmonoxid-mérgezéssel. Ráadásul a korszerű készülékek olyan hűtöközeggel működnek, amelyek az R22 és az R410A gázhoz képest 75%-kal kisebb hatással van a globális felmelegedésre. A modern egykomponensű gázok nem csupán kisebb környezeti terhelést jelentenek, de újrahasznosíthatók is.

Ha fűtésre optimalizált klímával rendelkezünk, nem csupán a téli időszakban gondoskodhatunk a kellemes hőérzetről, hanem nyáron is, amikor a hőmérséklet szinte elviselhetetlen magasságokba emelkedik. A klímaberendezések tulajdonképpen kettő az egyben megoldást kínálnak; kettő helyett csupán egy készülékre kell költenünk, ráadásul csak egy berendezés foglal helyet. Mivel a beltéri egységet jellemzően a mennyezet alatt a falon kell elhelyezni, ezért nem kell attól tartanunk, hogy jelentősen csökkenti az életterünket vagy akadályoz bennünket a szabad mozgásban.

Természetesen nem feledkezhetünk meg a hátrányos tulajdonságokról sem. A klímaberendezésekkel szemben sokan a monoton morgó hangot szokták említeni, amely egyesek számára zavaró lehet. Persze azt is meg kell jegyezni, hogy a korszerű készülékek zajszintje kifejezetten alacsony, habár hangtalan működés nem képzelhető el. Tudni kell azt is, hogy a klímaberendezések fűtés közben felmelegítik a levegőt, majd kikapcsolnak és a visszahűlést követően kapcsolnak be újra. Ha túlméretezzük a készüléket, vagyis a szükségesnél nagyobb kapacitásút választunk, akkor előfordulhat, hogy az ingadozás érezhető lesz számunkra. Azt is meg kell jegyezni, hogy a kültéri egységek elhelyezése a műemlékvédelem alá eső épületeken nem megengedett.

Összességében látható, hogy az előnyös tulajdonságok jelentősége magasan felülmúlja a hátrányokat, így a fűtésre optimalizált klímákra nagyszerű alternatívaként tekinthetünk a költségesebben üzemelő berendezésekkel szemben.

Nyitókép: pixabay

ElőzőItt a vége: Körtvélyessy Kinga hivatalosan is válik L.L. Juniortól
KövetkezőHiába a válság, a magyar emberek ugyanannyit vásárolnak karácsonyra, mint tavaly – videó
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza