Az újrahasznosított nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemek használata összességében olcsóbbá teheti a hazai atomerőművi energiatermelést.

Zajlanak az egyeztetések a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelemeinek oroszországi újrahasznosításáról. Az új magyarországi atomerőművi blokkok esetében már megvalósulhat az üzemanyagciklus zárása, mert az ehhez szükséges technológia rendelkezésre áll Oroszországban – írja a vg.hu.

Tavaly óta a Balakovói Atomerőmű egyik VVER-1000-es reaktora részben már az új, újrahasznosított alapú üzemanyaggal termeli az áramot. A nukleáris fűtőelemek újrahasznosítására a termikus neutronos reaktorokkal működő atomerőművek esetében van mód. Eddig 290 ezer tonna kiégett üzemanyag keletkezett a világon, ez a mennyiség évente tízezer tonnával nő.

Az új eljárásnak több előnye van: nem vész kárba a nukleáris üzemanyag kiégése során keletkező, energiatermelésre még használható radioaktív anyag, így

kisebb lesz a többszöri újrahasznosítás után véglegesen tárolandó nukleáris hulladék mennyisége.

A másik előnye, hogy az újrahasznosítási ciklus többször is megismételhető. A hagyományos fűtőelem-hulladéknak újrahasznosítás nélkül ehhez tízezer évre lenne szüksége. Emiatt végső tároláshoz sincs szükség mélygeológiai létesítményre, elég a hulladékot 20-100 méter mélyen elhelyezni a megfelelően kialakított tárolókban.

A kiégett üzemanyag frakcionálása után a hosszú felezési idejű izotópokat – például az ameríciumot vagy a neptúniumot a gyors-neutronos reaktorokban égetik ki. A gazdaságossági előnyök mellett tehát nyilvánvalók a biztonságiak is.

A legfrissebb hírek itt!

Az újrahasznosítás így zajlik: a kiégett fűtőelemet a paksi reaktorokból áthelyezik a reaktor melletti hűtőmedencébe, majd a száraz tárolóba. Pár év alatt lecsökken a kazetták hőtermelése, majd a kiégett üzemanyag-kazettákat átszállítják a Roszatomnak az Urálban lévő Majak üzemébe. Itt kivonják belőlük az urániumot és a plutóniumot, amiből elkészítik az új fűtőelemet, a Remixet. Ennek tulajdonságai azonban eltérnek a Paksi Atomerőműben ma használt fűtőelemétől. A Paks II. viszont „etethető” lesz mind a hat magyarországi nukleáris egységből származó fűtőelemből gyártott „újrafűtőelemmel”.

infostart

Hirmagazin.eu

ElőzőApró dolgokról… – About small things…
KövetkezőVarga Judit szerint már több mint 700 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza