forrás: M1, MTI

Utcai harcok kellenek az Iszlám Állam legyőzéséhez, ami hosszabb idő után sikerülni fog, de a helyzet azután sem lesz egyszerű. A dzsihadisták megtörése után a fő feladat egy újabb vallásháború megelőzése – mondja Kaiser Ferenc elemző.

Előbb-utóbb sikerül legyőzni az Iszlám Államot, ám addig még hosszan tartó utcai harcokra kell számítani – jelentette ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az M1 aktuális csatorna műsorában kedden.

Clipboard14255-1024x576

Kaiser Ferenc emlékeztetett arra, hogy hosszú és heves utcai harcok árán Ramadit már visszafoglalta az iraki hadsereg, illetve az amerikaiak és az oroszok likvidálták az IÁ több vejezőjét is.

Ugyanakkor Faludzsa és Moszul még mindig az IÁ kezén van, és az utcai harc mindig bonyolult hadviselési forma. Robbanócsapdák nehezítik a támadók dolgát, illetve a védők élő pajzsként használják a civil lakosságot – tette hozzá.

Ugyanakkor, azt követően is bonyolult marad a helyzet, ha az IÁ-t sikerül kiűzni, hiszen meg kell akadályozni egy újabb vallásháború kialakulását, mégpedig azt, hogy a síiták a szunniták ellen forduljanak – mondta a szakértő.