Valószínűleg nem az a határozat jelent meg a kedd esti Magyar Közlönyben, amelyet a szakma és persze a megrendelők várnak. Ez a mostani a különböző díjak szabályait módosítja. Úgy tűnik, hogy drágíthatja a telepítést.

Ahogy arról október közepén médiánk is beszámolt, a kormány módosítani készül a napelemes szaldóelszámolást. Gulyás Gergely miniszter szavai nyomán átmenetileg megszüntetnék a házi napelemes rendszerekről a hálózatba történő betáplálást. Ez azt jelentheti, hogy csak akkor termelünk „magunknak” áramot, amikor éppen süt a nap és ekkor érdemes működtetni a nagy fogyasztású elektromos berendezéseket.

A szaldóelszámolás lényege ugyanis az, hogy amikor a napelemes rendszerünk éppen több áramot termel, mint amennyit elfogyaszt a háztartásunk, akkor azt betáplálja a központi rendszerbe és máskor, praktikusan este, vagy télen, ezt elfogyaszthatjuk.

A legfrissebb hírek itt!

Most a Magyar Közlönyben nem az ezzel kapcsolatos módosítást tették közre. Arra amúgy azért várna a szakma, hogy egyértelmű legyen, kikre vonatkozik a továbbiakban a szaldóelszámolás és kikre biztosan nem. Az biztosnak tűnik, hogy a már meglévő rendszereknél fennmarad. Inkább az a kérdés, hogy a már beadott kérelmek esetén miképpen lép a kormány.

kedd esti rendelet nem erről szól, hanem arról, hogy ezentúl nem a MAVIR-nak fizetünk csatlakozási díjat, hanem közvetlenül az áramszolgáltatónak.

A szöveg laikus számára szinte értelmezhetetlen, a 24.hu viszont azt bogarászta ki a jogi nyelvezettel megírt mondatokból, hogy a csatlakozási díjat a csatlakozást igénylő napelemes már nem a befogadó hálózati engedélyesnek (MAVIR), hanem az illetékes áramszolgáltatónak fizetheti,

ami inkább csak megdrágíthatja a rendszer telepítését.

Azt már mi tesszük hozzá, ha valaki szerződött egy kivitelezővel, akkor eddig egységes szerződési díjban állapodtak meg a felek. Külön ilyen díjat eddig nem kellett fizetni, de ettől ez még benne lehetett a szerződött árban. A nagy kérdés, hogy a rendelet után a már megkötött, de kivitelezési szempontból még nem teljesített szerződéseket módosítani fogják-e, vagy lenyelik-e az esetleges költségnövekedést.

Nyitókép: tampatra/Getty Images
infostart

ElőzőKiderült, hány éves korig kellene leszokni a dohányzásról ahhoz, hogy ne okozzon az átlagosnál koraibb halált
KövetkezőCovid-oltások: fordulat Magyarországon, megijedhettek az emberek
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza