Ha beköszöntött az ősz, ha közeleg a tél, akkor elérkezett az idő a villanybojler átnézetésére.

Ez az a feladat, amiről sokan hajlamosak megfeledkezni és amiért akár súlyos árat is lehet fizetni. Kár lenne bevállalni egy komplett cseréltetést azért, mert a felülvizsgálat valahogy folyton a felejtés homályába vész.

Egy kis tudatos előrelátással, tervezéssel rengeteg kellemetlenség előzhető meg. S többek között a lágyan simogató melegvíz meglétét sem kell kockára tenni!

Mik a leggyakoribb hibaforrások?

A fűtőszál és az anód az a “duó”, amivel a legtöbb gond adódhat. De nem azért, mert ezekkel az alkatrészekkel alapjáraton bármi gond lenne. Korántsem! A legtöbb villanybojler csere azért következik be, mert az ellenőriztetés elmaradt és a vízkő megtette a dolgát. Magyarország híres vagy hírhedt – ki hogy éli meg – a kemény vízéről. Vagyis a jelentős koncentrációban jelenlévő kalcium hő hatására kicsapódik, vízkő réteget alkotva.

Ezt a réteget úgy érdemes elképzelni, mint egy burkot, szigetelést. Vagyis ha a fűtőszálra szépen-lassan elkezd rárakódni, akkor ez az elem egyre kevésbé képes ellátni a feladatát. Fűt, fűt, de a hő nem ér célba, pontosabban ideig-óráig csak részben, mert a szigetelés ezt megakadályozza. Aztán eljöhet az a pont, amikor kizárólag a bojler túlmelegedése az, ami garantálható, a víz felmelegítése azonban már nyomokban sem.

Idáig eljutni nem két perc műve. Ráadásul a készülékek jelzik is, hogy valami nincs teljesen rendben. Fura zúgó, búgó hangot hallatnak és az előállított melegvíz mennyisége sem annyi, mint mondjuk régen. Szóval árulkodó jelek akadnak bőven, a kérdés csak az, hogy az időbeni észlelés és cselekvés megtörténik-e?

Mit kell tenni, ha még nincs, vagy ha már van baj?

Mindkét esetben a hozzáértő, szakértő segítség az, ami támogatást nyújthat. Eleve érdemes a prevencióra helyezni a hangsúlyt. A villanybojler karbantartás rendszeresen végeztetve nem kíván sok időt, energiát vagy pénzt, miközben rengeteg kellemetlenség védhető ki a közbenjárásával. Ha pedig már nincs mit tenni, a baj bekövetkezett, akkor is a legjobb a cselekvés mellett határozni. De itt pláne kulcsfontosságú az azonnali, határozott, tudatos választás. A szakértelem soha, semmilyen körülmények között nem nélkülözhető, hiszen ez a tartós, sikeres szervizeltetés kulcsa!

ElőzőMelyek a legjobb weboldalak a Bajnokok Ligája döntőjére való fogadásra?
KövetkezőSzámonkérte Putyin elnököt tádzsik kollégája – Twitter videók
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza